Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné."— Transkript prezentace:

1 Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Rozložení vody na Zemi (v hydrosféře):
97,22 % – voda v oceánech a mořích 2,14 % – voda v ledovcích 0,62 % – podzemní voda ve velké hloubce 0,005 % – podzemní voda v malé hloubce 0,01 % – povrchová voda ve vodních nádržích 0,001 % – voda v ovzduší 0,0001 % – voda ve vodních tocích 0,0001 % – voda v organismech Celkem je 97,22 % vody slané a pouze necelá 3 % vody sladké a z ní pouze asi 0,5 % využitelné jako voda pitná! Pitné vody je na Zemi nedostatek!

3 Voda je pro život nepostradatelná
Voda je pro život nepostradatelná! Je to důležité rozpouštědlo, účastní se důležitých reakcí v organismech, zajišťuje transport látek, má vliv na termoregulaci a je životním prostředím pro mnoho organismů. Voda tvoří průměrně 70 % hmotnosti těla organismu.

4 Oběh vody – hydrologický cyklus
Podstatou jsou fyzikální děje vypařování a srážení (kondenzace), které mění skupenství vody. Voda se působením slunečního záření vypařuje a ve formě páry se stává součástí ovzduší, odkud po kondenzaci padá v různé formě vodních srážek na zem. Tam se část srážkové vody okamžitě odpařuje, část stéká po povrchu a část se vsakuje. Vodním cyklem putují i všechny látky ve vodě rozpuštěné.

5 Oběh vody

6 Voda je díky hydrologickému cyklu přírodní zdroj nevyčerpatelný
Voda je díky hydrologickému cyklu přírodní zdroj nevyčerpatelný. Člověk však do tohoto cyklu nebezpečně zasahuje: - urychluje odtok vody z pevniny napřimováním toků, odlesňováním - vodu znečišťuje a tím znemožňuje její využívání pro život - díky zvyšování skleníkového efektu urychluje tání ledovců

7 Test Kde a v jaké formě se nachází voda v hydrosféře?
Kolik % vody je sladká a kolik % je využitelná jako voda pitná? Jaké fyzikální děje zajišťují oběh vody? Popiš oběh vody v přírodě. Čím člověk zasahuje do vodního cyklu?

8 Řešení testu slaná voda v mořích a oceánech, sladká v podzemí, v tocích a nádržích a v tělech organismů, v pevném skupenství v ledovcích a sněhu, v podobě páry v ovzduší vody sladké tvoří necelá 3 % a z nich pouze asi 0,5 % je využitelných jako voda pitná vypařování a srážení

9 voda se působením slunečního záření vypařuje a ve formě páry se stává součástí ovzduší, odkud po kondenzaci padá v různé formě vodních srážek na zem, tam se část srážkové vody odpařuje, část stéká po povrchu a část se vsakuje urychluje odtok vody z pevniny napřimováním toků a odlesňováním, znečišťuje vodu, díky zvyšování skleníkového efektu urychluje tání ledovců

10 Zdroje KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. 3., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2004, 103 s. ISBN Str. 5. Wasserkreislauf.png: de:Benutzer:Joooo. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné."

Podobné prezentace


Reklamy Google