Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Duchovní obnova v církvi

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Duchovní obnova v církvi"— Transkript prezentace:

1 Duchovní obnova v církvi
Obnova znamená vrátit se k tomu, co zde původně bylo a co již není Co mělo bratrské hnutí na počátku a co dnes do značné míry postrádáme?

2 Biblický odkaz dopisy 7 sborům
Efez – otázka vztahů Ale to mám proti tobě, že už nemáš takovou lásku jako na počátku. Rozpomeň se, odkud jsi klesl, navrať se a jednej jako dřív (2,4-5). Smyrna Pergamon – zastánci cizího učení  Jen to mám proti tobě, že u sebe máš zastánce učení Balaámova. Jako on učil Baláka svádět syny Izraele, aby se účastnili modlářských hostin a smilstva, tak i ty Tyatira – věrnost Bohu nahrazena aktivitami Vím o tvých skutcích, lásce a víře, službě a vytrvalosti; vím, že tvých skutků je čím dál více. Ale to mám proti tobě, že trpíš ženu Jezábel Sardy – křesťanství „jako“ podle jména jsi živ, ale jsi mrtev… tvým skutkům mnoho chybí před Bohem Filadelfia Laodikea – falešné sebeuspokojení nejsi studený ani horký… že jsi vlažný, a nejsi horký ani studený, nesnesu tě v ústech… říkáš: Jsem bohat, mám všecko a nic už nepotřebuji! A nevíš, že jsi ubohý, bědný a nuzný, slepý a nahý (3,15-17).

3 CO JE TŘEBA OBNOVIT? Hluboká osobní zbožnost Sborový život
Mezisborové vztahy Autority Věc srdce nebo LHOSTEJNOST? Vztahy generací

4 OSOBNÍ ZBOŽNOST Hluboká osobní zbožnost – projevující se hlubokým zájmem o Bibli, osobní modlitební život a zájem o shromáždění. Světlem pro mé nohy je tvé slovo, osvěcuje moji stezku (Ž 119,105) Netrapte se žádnou starostí, ale v každé modlitbě a prosbě děkujte a předkládejte své žádosti Bohu (Fp 4,6) „Což jste nevěděli, že musím být tam, kde jde o věc mého Otce?“ (L 2,49)

5 SBOROVÝ ŽIVOT Sborový život – lidé chodili do shromáždění rádi a těšili se na ně Vytrvale poslouchali učení apoštolů, byli spolu, lámali chléb a modlili se (Sk 2,42) Ti všichni se svorně a vytrvale modlili spolu se ženami, s Marií, matkou Ježíšovou, a s jeho bratry (Sk 1,14) Co z toho plyne, bratří? Když se shromažďujete, jeden má žalm, druhý slovo naučení, jiný zjevení od Boha, ještě jiný promluví jazyky a další to vyloží. Všecko ať slouží společnému růstu (1K 14,26)

6 MEZISBOROVÉ VZTAHY Mezisborové vztahy - vzájemná provázanost mezi jednotlivými sbory – měli všude bratry! Pozdravujte všechny, kteří patří Kristu Ježíši. Pozdravují vás bratří, kteří jsou se mnou (Fp 4.21 Váš přebytek pomůže nyní jejich nedostatku, aby zase jindy jejich přebytek přišel k dobru vám ve vašem nedostatku; tak nastane vyrovnání (2K 8,14) Bratří poslali do Antiochie Barnabáše. Když tam přišel a spatřil, co se z milosti Boží děje, měl radost a povzbuzoval všechny, aby ve svém rozhodnutí setrvali a zůstali Pánu věrní (Sk 11,22.23)

7 AUTORITY Autority – duchovní vůdcové, starší, autority ve sboru, v rodině byli autoritami přirozenými, nebyly autoritativní Podvolujte se jeho výchově, Bůh s vámi jedná jako se svými syny (Žd 12,7) Poslouchejte ty, kteří vás vedou, a podřizujte se jim, protože oni bdí nad vámi a budou se za vás zodpovídat. Kéž to mohou činit s radostí, a ne s nářkem: To by vám nebylo na prospěch (Žd 10,17) Starejte se jako pastýři o Boží stádce u vás, ne z donucení, ale dobrovolně…ne z nízké zištnosti, ale s horlivou ochotou, ne jako pán nad těmi, kteří jsou vám svěřeni, ale buďte jim příkladem (1Pt 5,2-3)

8 VĚC SRDCE – NEBO LHOSTEJNOST?
Věrně jednáš, milovaný, v tom, co činíš pro bratry…oni vydali před církví svědectví o tvé lásce (3J 5.6) Řekne-li někdo: „Já miluji Boha“ a přitom nenávidí svého bratra, je lhář. Kdo nemiluje svého bratra, kterého vidí, nemůže milovat Boha, kterého nevidí (1J 4,20) Prosím za tebe, aby se tvá účast na společné víře projevila tím, že rozpoznáš, co dobrého můžeme činit pro Krista (Filem 6)

9 VZTAHY GENERACÍ Generační problémy – bratrské hnutí bylo ve svých počátcích neseno nadšením mladých bratří! Nikdo ať tebou nepohrdá proto, že jsi mladý; ale těm, kdo věří, buď vzorem v řeči, v chování, v lásce, ve víře, v čistotě. 1Tm 4,12  „On obrátí srdce otců k synům a srdce synů k otcům, abych při svém příchodu nestihl zemi klatbou" (Ma 3,24) Napsal jsem vám, děti, že jste poznali Otce. Napsal jsem vám otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Napsal jsem vám mládenci, že jste silní a slovo Boží ve vás zůstává a tak jste zvítězili nad Zlým (1J 2,14).


Stáhnout ppt "Duchovní obnova v církvi"

Podobné prezentace


Reklamy Google