Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vlastnictví Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vlastnictví Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Vlastnictví Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Vlastník Věci kolem tebe mohou někomu patřit, jednotlivci, skupinám, obcím, státu, společnosti z cizí země.. Ten, komu něco patří, se nazývá majitel neboli vlastník. Na jedné straně jsou lidé, kteří mají obrovský majetek, na druhé straně jsou lidé, kteří nemají na základní potřeby.

3 10 nejbohatších lidí světa 2016
1 Bill Gates technologie (75,8 mld. USD) 60 let 2 Amancio Ortega móda (64,5 mld. USD) 79 let 3 Warren Buffett investice (72,7 mld. USD) 85 let 4 Carlos Slim Helú telekomunikace (77,1 mld. USD) 75 let 5 Jeff Bezos maloobchod (34,8 mld. USD) 51 let

4 10 nejbohatších lidí světa 2016
6 Mark Zuckerberg technologie (33,4 mld. USD) 31 let 7 Larry Ellison technologie (54,3 mld. USD) 71 let 8 Michael Bloomberg investice (35,5 mld. USD) 73 let 9 Charles Koch různé (42,9 mld. USD) 75 let 10 David Koch různé (42,9 mld. USD)

5 Největší světové firmy 2015
Do letošního ročníku se dostaly společnosti ze šedesáti zemí světa – dohromady loni vydělaly 39 bilionů dolarů, měly výnosy 13 bilionů, jejich aktiva měla hodnotu 162 bilionů a tržní hodnotou 48 bilionů. 10 největších světových firem ICBC (Čína) China Construction Bank (Čína) Agricultural Bank of China (Čína) Bank of China (Čína) Berkshire Hathaway (USA)

6 Největší světové firmy 2015
JPMorgan Chase (USA) Exxon Mobil (USA) PetroChina (Čína) General Electric (USA) Wells Fargo (USA)

7 Úkol Vyber si jednoho z nejbohatších lidí a zjisti předmět jeho podnikání a něco z jeho života. Vyber si jednu z úspěšných firem a zjisti o ní něco bližšího.

8 Jak definovat chudobu? Chudoba označuje sociální status člověka vyznačující se hmotným nedostatkem. V České republice neexistuje extrémní chudoba, přesto je stát nucen vynakládat nemalé prostředky na boj s chudobou. Hranice chudoby byla v roce 2015 stanovena jako měsíční příjem 9901 Kč pro samostatně žijící osobu, pro samoživitele s dítětem do třinácti let věku Kč, pro dva dospělé Kč, pro čtyřčlennou rodinu Kč a pro rodiče se třemi dětmi Kč měsíčně. Pod touto hranicí žilo v roce ,7 % obyvatelstva.

9 Jak definovat chudobu? ČSÚ vyhodnocuje ještě stav materiální deprivace. Tou trpí každý, komu se nedostávají prostředky na alespoň čtyři z devíti sledovaných položek: barevná televize, telefon, pračka, auto, dostatečné vytápění bytu, jíst maso každý druhý den, zaplacení neočekávaného výdaje ve výši Kč, uhrazení týdenní dovolené všem členům rodiny a jistota, že včas zaplatí nájemné či splatí úvěr. Touto deprivací trpí 6,7 % občanů, celoevropský průměr je přes 9 %.

10 Úkol Zjisti, jaká je situace chudoby ve světě.

11 Majetek Hmotný majetek se podle povahy dělí na:
nemovitý (svázaný s půdou, jako pozemky, budovy a vlastněné prostory; movitý, kam patří fyzické předměty, jako jsou výrobní stroje, automobily, zařízení nebo materiál. Nehmotný majetek tvoří: patentované technologické postupy (tzv. know-how) nebo duševní vlastnictví chráněné autorským zákonem (autorská práva) software, licence aj. Finanční majetek tvoří: peníze, cenné papíry, a podobná aktiva.

12 Úkol Najdi, co znamená know how.

13 Úkol Přiřaď majetek do dvou sloupečků (H – hmotný, N – nehmotný) H N

14 Úkol Zjistit konkrétní příklady duševního vlastnictví a popiš, jak může docházet ke krádežím v dané oblasti.

15 Instituce, zabývající se duševním vlastnictvím
V ČR se věnují tyto instituce: Ochranný svaz autorský ( Česká protipirátská unie ( Úřad průmyslového vlastnictví (

16 Diskuse Proč se lidé dopouštějí pirátství (krádeže duševního vlastnictví)? Proč je takové chování špatné?

17 Test na závěr Kdo je vlastník?
Které instituce se zabývají duševním vlastnictvím? Jak se dělí majetek? Co znamená know how? Do jakého majetku patří autorská práva?

18 Zdroje Zdroje obrázků: [ cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: hlásící se studentka auto vrtačka budova software cd kniha Kloss. Chudoba. wikipedia. [online] [cit ]. Dostupné z: Li:Jen-Čchen. Největší světové firmy Forbes. [online] [cit ]. Dostupné z: 100 nejbohatších lidí světa Forbes. [online] [cit ]. Dostupné z: Chmee2. Majetek. Wikipedia. [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Vlastnictví Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google