Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
B. Ante x Vysocké AIK DH (uprostřed nahoře) a rodičů
Parametry kvality semen u vybraných resyntetizovaných řepek a donorů kvality stanovené pomocí NIRS Alois Hilgert-Delgado1, Viktor Vrbovský2, Lenka Endlová2, Miroslav Klíma1 1 Crop Research Institute, Prague - Ruzyně, 2 Oseva Development and Research ltd. Úvod Dlouhodobým šlechtěním řepky olejky (B. napus L.) na úzký okruh hospodářských znaků a vlastností došlo k zúžení výběrové základny, ve které je obtížnější najít materiály s perspektivními vlastnostmi pro další šlechtění. Diverzitu lze rozšířit resyntézou řepky z jejích výchozích komponent – řepice (B. rapa) a brukve (B. oleracea) s využitím tzv. embryo rescue. Požadované vlastnosti lze následně přenést křížením do konvenčních odrůd nebo šlechtitelských materiálů. Cílem práce bylo křížit s výkonnými odrůdami ozimé řepky a srovnat kvalitu semen pomocí NIRS. Materiál a metody Dva genotypy resyntetizované (RS) řepky „Ante × Vysocké“ a „Jumbuck × Vysocké“ byly přemnoženy a kříženy s donory kvality (výkonnými odrůdami ozimé řepky Ladoga a Cadeli). Byla porovnána kvalita RS a otcovských genotypů a jejích kříženců pomocí metody NIRS (blízká infračervená spektroskopie). Listy resyntetizované řepky Ante x Vysocké AIK DH (uprostřed) a rodičů. Vlevo jarní řepice Ante, vpravo červené zelí Vysocké AIK DH. Délka nejdelšího listu (vč. řapíku) 28 cm. B. Ante x Vysocké AIK DH (uprostřed nahoře) a rodičů Talbulky srovnavací ziskané hodnoty pomocí NIRS. Použitá semena uvedených materiálů jsou: dva resyntetizované genotypy po samoopylení v poupěti, tyto genotypy křížené s donořem kvality nebo volně pomocí včelami (převážné mezi RS liniemi) a jejich mateřské genotypy (jarní řepice). Výsledky a diskuze U obou RS genotypů byl zjištěn vysoký obsah antinutričních látek, tj. glukosinolátů (69,0 – 78,9 μmol na g sušiny při 8% vlhkosti), kyseliny erukové (19,4 – 40,9 %) a nízká olejnatost (32,0 – 35,0 %) ve srovnání s donory kvality (~ 14 μmol, ~ 0 %, resp. ~ 41 %). Charakteristické od genotypu „Antvys“ byl nižší podíl kys. erukové zatímco u „Jumvys“ byla vyšší olejnatost. U kříženců s Cadeli došlo k výraznému snížení obsahu kys. erukové a glukosinolátů (na ~ 5 %, resp. 49 μmol) a mírnému zvýšení obsahu kys. olejové (na 48 %). U kříženců s Lagodou, byl méně patrný vliv na snížení obsahu kys. erukové a glukosinolátů (na ~ 32 %, resp. 65 μmol) a na zvýšení obsahu kys. olejové (na 32 %). Závěr Po křížení s donory kvality bylo u všech sledovaných parametrů zjištěno jen mírné zlepšení. Ani v jednom případě se naopak nepodařilo křížením výrazně zvýšit olejnatost. Tyto předběžné výsledky naznačují důležitost vhodné kombinace „RS řepka × donor“ jak z hlediska míry zlepšení, tak i celkové kvality výsledného F1 hybridu. Řešení uvedené problematiky bylo podpořeno projekty MZe ČR č a RO 0414.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.