Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Portable Document Format

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Portable Document Format"— Transkript prezentace:

1 Portable Document Format
© Mgr. Petr Loskot zdroje: Wikipedie,

2 Portable Document Format
Možná se vám někdy stalo, že jste si chtěli na cizím počítači vytisknout dokument nebo ho jenom zobrazit v jiném programu, než ve kterém jste ho vytvořili. Výsledek této činnosti byl přitom jiný, než jste čekali – dokument byl divně posunutý, obrázky byly menší než doma apod.

3 Portable Document Format - *.pdf
PDF - Portable Document Format . V češtině = přenosný formát dokumentů. Formát souboru vyvinutý pro ukládání a posílání dokumentů nezávislý na softwaru i hardwaru, na kterém byly pořízeny. Dokument vypadá stejně na každém počítači na kterém jej otevřeme. Dokument vypadá stejně na monitoru i na tiskárně.

4 Portable Document Format - *.pdf
Formát vyvinutý firmou Adobe Soubor typu PDF může obsahovat text i obrázky, přičemž tento formát zajišťuje, že se libovolný dokument na všech zařízeních zobrazí stejně. Formát pdf je velice rozšířený a hojně využívaný.

5 Portable Document Format
Výhodou PDF dokumentů je to, že se zobrazují na všech počítačích stejně. Jediné, co k tomu potřebujete, je prohlížeč PDF souborů. Při tisku nedochází ke změnám ve formátování. Tak, jak vidíte dokument na monitoru, tak se vytiskne na papír.

6 Portable Document Format
Další výhodou je, že Vámi zaslaný dokument nelze „jednoduše“ pozměnit. Toto může být ovšem někdy i nevýhodou. Existují sice programy, které to umožňují, ale mezi uživateli nejsou běžné. Po převodu dokumentu do PDF si ponechme v záloze i originální soubor.

7 Vytváření pdf souborů Vytvářet PDF dokumenty lze v Acrobatu od Adobe (licencovaný a celkem drahý program). Vytvářet PDF dokumenty lze ale i v dalších programech. Volně šiřitelný je např.: OpenOffice. Konverzi do PDF nabízejí i některé webové servery.

8 Čtení pdf souborů Prohlížení - čtení je bezproblémové.
Existují volně dostupné prohlížeče pro mnoho platforem. Nejznámějším je oficiální prohlížeč mateřské firmy Adobe Reader. Existuje rovněž v Portable verzi.

9 Export do *.pdf v Open Office
Spusťme Open Office Writer. Otevřme v něm požadovaný dokument, může být i typu *.doc Z Nabídky soubor vyberme Export do PDF. Vyzkoušejme, v čem se otevře nově vytvořený soubor.

10 28. 10. 2012 © Mgr. Petr Loskot zdroje: Wikipedie, www.Openoffice.cz
Konec © Mgr. Petr Loskot zdroje: Wikipedie,


Stáhnout ppt "Portable Document Format"

Podobné prezentace


Reklamy Google