Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_06.02.32.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_06.02.32."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_

2 Název výukového materiálu: Československo 1948 - 1960
Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Květen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník Anotace: Prezentace žáky seznamuje s počátky komunistického Československa. Je zpracována jako průvodce, který provádí ve stručnosti všemi klíčovými okamžiky. Obsahuje ilustrační obrazový materiál, jsou zde zařazeny i krátké filmové ukázky, které podtrhují vážnost tématu i jej pro žáky odlehčují.

3 Československo Začátek totality

4 ČSR PO ÚNORU 1948 – komunistický převrat → vydána nová ústava, kde hlavní moc zaručena KSČ, Beneš odstoupil, novým prezidentem KLEMENT GOTTWALD. Nedemokratické volby. Likvidace soukromého vlastnictví = zestátněny podniky a firmy nad 50 zaměstnanců (= všechny) + zavedena industrializace. Vydán 5letý plán výroby = PĚTILETKA. Od 1949 zaváděna KOLEKTIVIZACE = vznik JZD (jednotná zemědělská družstva), nuceni vstoupit všichni soukr. rolníci. PRONÁSLEDOVÁNÍ ODPŮRCŮ – zatýkání a věznění, velká vlna emigrace (odchod do zahr.), pro politicky nespolehlivé vznik TNP = tábory nucených prací. POLITICKÉ PROCESY s vlastizrádci – M. Horáková, R. Slánský (odsouzeni k trestu smrti) = 50. léta nejhorším obdobím KSČ vlády.

5 POLITIKA 1) Byla 11. března 1948 potvrzena nová komunistická vláda - jeden den po dosud nevysvětleném úmrtí ministra zahraničí Jana Masaryka.

6 Národní fronta Čechů a Slováků
2) 9. května přijata nová ústava vyhlašující lidově demokratickou republiku a 30. května proběhly volby s vynucenou účastí a s možností volit jen z jednotného seznamu kandidátů komunisty ovládané Národní fronty. Strana Hlasy % Mandáty      Národní fronta Čechů a Slováků 86,60 300 100,00 Bílé lístky 13,40 Platné hlasy 96,74 Neplatné hlasy 3,26 Celkem

7 3) 2. června ze zdravotních důvodů odstoupil prezident Beneš a 14
3) 2. června ze zdravotních důvodů odstoupil prezident Beneš a 14. června byl jeho nástupcem zvolen předseda KSČ a dosavadní premiér Klement Gottwald. Vznikla nová vláda, jejíž předsedou byl Antonín Zápotocký.

8 LIKVIDACE SOUKROMÉHO VLASTNICTÍ
ZNÁRODNĚNÍ – podniky a firmy, které měly více jak 50 zaměstnanců, později všechny soukromé živnostníci, řemeslníci, obchodníci. Vlastníkem se stal STÁT, který se zaměřil na vybudování TĚŽKÉHO PRŮMYSLU – strojírenství a zbrojní průmysl. plánoval výrobu dopředu na 5 LET = PĚTILETKA. Začala industrializace Slovenska.

9

10 Změny v zemědělství Zavedena kolektivizace - všichni soukromí rolníci museli odevzdat půdu, dobytek i nástroje do JZD = jednotné zemědělské družstvo. Byly zavedeny povinné dávky a proces znárodňování probíhal do konce 50. let.

11 Pronásledování odpůrců
Komunisté začali zastrašovat a likvidovat své odpůrce hned po převzetí moci: ZATÝKÁNÍ, VYHAZOVY z práce, PRONÁSLEDOVÁNÍ Byly vytvořeny TÁBORY NUCENÝCH PRACÍ = TNP, kam byli odpůrci posíláni.

12 Říkalo se jim „ČERNÍ BARONI“
Pro nespolehlivé mladé muži, kteří měli nastoupit povinnou vojenskou službu byly zřízeny POMOCNÉ TECHNICKÉ PRAPORY = PTP Říkalo se jim „ČERNÍ BARONI“

13 Politické procesy Probíhaly od 1949 – 1953, zejména v prvních letech po převratu docházelo k vykonstruovaným procesům, které byly zaměřeny jednak proti opozici (Heliodor Píka, Milada Horáková), ale i proti nepohodlným členům strany (Rudolf Slánský). Velmi tvrdé byly i zásahy proti nestraníkům a dalším odbojovým skupinám.

14 Poúnorová emigrace Lidé odešli před nástupem komunismu v únoru 1948 a krátce po něm. Roku 1952 vybudoval režim na hranicích takzvanou Železnou oponu, což emigraci podstatně ztížilo. Této emigraci se také říkalo osmačtyřicátníci.

15 Postup proti CÍRKVÍM tvrdý postup proti všem církvím, které byly označeny jako „PŘEŽITEK KAPITALISMU“ Byly zrušeny kláštery, církevní školy nebo církevní sňatky. Kněží nesměli vykonávat povolání a pracovali v dolech, továrnách nebo jim hrozilo vězení.

16 50. léta – výsledky socialistického hospodaření
Neosvědčila se plánovaná výroba  plýtvání materiálem, zbožím či krádeže, úpadek pracovní morálky, velké nedostatky ve SPOTŘEBNÍM průmyslu  zvýšení cen zboží a pokles koupěschopnosti lidí. Uzákoněna POVINNOST PRACOVAT = neexistovala nezaměstnanost. Měnová reforma Změna ve vládě i politice

17 MĚNOVÁ REFORMA června 1953 tehdejší komunistický režim směnil staré koruny za nové v poměrech 1:5 pro menší obnosy a 1:50 pro větší obnosy. Nejvíce na ni doplatili drobní střadatelé. Současně byl zrušen přídělový lístkový systém a vše bylo volně ke koupi. Na mnoha místech v republice propukly poté nepokoje, z nichž největší, v Plzni, se neobešly bez střelby do demonstrujících zaměstnanců Škodovky a Pivovaru. Na oplátku byl komunisty v Plzni stržen pomník T.G. Masaryka.

18 Některé maloobchodní ceny před a po peněžní reformě
Zboží množství 1937 1952 6/1953 1954 1955 Vázaný trh Volný trh Chléb 1 kg 2,25 8,- 16,- 2,80 2,60 Rohlíky 5,90 37,70 56,60 8,30 6,60 Hovězí zadní 17,- 48,- 200,- 25,- Máslo 16,50 80,- 450,- 44,- 42,- Rýže 3,05 40,- 300,- 28,- 19,- Cukr kostka 6,35 15,70 140,- 14,- 11,- Káva 36,- 1500,- 240,- Rum 1 l 430,- 68,- 57,60

19 1953 Zemřel Stalin a nové vedení v SSSR odsoudilo kult Stalinovy osobnosti. V březnu bezprostředně po návratu ze Stalinova pohřbu zemřel i Klement Gottwald a novým prezidentem byl zvolen Antonín Zápotocký.

20 1957 Antonín Zápotocký zemřel na infarkt a po něm se stal prezidentem ANTONÍN NOVOTNÝ  v době jeho působení v čele státu došlo postupně k značnému uvolnění a k částečné rehabilitaci většiny nespravedlivě odsouzených v 50. letech. 13.–14. ledna 1960 na zasedání tehdejšího ÚV KSČ aktivně prosadil schválení návrhu nové ústavy, tzv. socialistické. Název ČSR byl změněn na Československá socialistická republika ČSSR i s novým státním znakem.

21

22 Běžný život Běžný život postihovala mnohá omezení, na druhou stranu byly zaručeny některé sociální jistoty. Vzhledem k hrozícím restrikcím byla omezena některá základní lidská práva, například svoboda politického nebo náboženského přesvědčení, svoboda slova nebo právo se shromažďovat či právo na vzdělání. Vyžadovala se politická angažovanost širokých mas  prvomájové průvody, Svazarm, přímo členství v KSČ.

23 Ve sdělovacích prostředcích a veřejném životě obecně byla uplatňována cenzura. Dále byla omezena možnost cestovat do západních zemí. V průběhu fungování komunistického režimu se postupně snižovala životní úroveň. V hospodářství byl důraz na těžký průmysl a kvalita služeb stála v pozadí. Mezi lidmi se z nouze rozmohlo kutilství všeho druhu. Nedostatkoví řemeslníci si přivydělávali nelegální prací, což bylo trestné a stát to horlivě potíral, a při tom sám nedokázal služby zajistit. Byli vyzdvihováni horníci a hutníci. Plat horníka byl dvojnásobný oproti platu lékaře. Režim prosazoval politiku ekonomického rovnostářství - nebyly velké rozdíly v platech. Mnohé zboží bylo nedostatkové a stály se na něj dlouhé fronty (banány, maso), zboží ze západního bloku se často vůbec neprodávalo. Neexistoval volný trh, ceny byly určeny v celé republice stejné na základě centrálně plánovaného hospodářství.

24 Sovětský svaz byl představován jako politický a kulturním vzor
Sovětský svaz byl představován jako politický a kulturním vzor. Po sovětském vzoru byla reorganizována akademie věd, byla zavedena řada titulů za zásluhy (nejrůznější řády a medaile). Ruština se stala prvním cizím jazykem. Proměnil se jazyk  začínala být častější slova jako soudruh, závazek, imperialistický, buržoazní, tajemník. Zpravodajství bylo prostředkem propagandy. velké: А Б В Г Д Е Ё Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я přepis a b v g d e ë ž z i j k l m n o p r s t u f h c č š šč " y ' è ju ja Výsl. je jo ch tvrdý znak měk.znak

25 POUŽITÉ ZDROJE: Čapka F., Dějepis. Novověk, moderní dějiny. Nová Škola ISBN , s Obrázek proslovu na schůzi KSČ cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek Jana Masaryka cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek místa, kde zemřel Jan Masaryk cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek K. Gottwalda cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek Antonína Zápotockého cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek kolesového rypadla cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek povrchového dolu cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Obrázek bývalého JZD v Bakově n/J.cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek bývalého boseňského JZD cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek památníku Vojna cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázekpamátníku Vojna cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

26 Mapa umístění PTP jednotek cit. 2012-5-7
Mapa umístění PTP jednotek cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek pamětní desky Milady Horákové cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek Heliodora Píky z 2. sv.války cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek hraničního pásma cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek železné opony v Čechách cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek Pavla Tigrida cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek stalinova sousoší na Letné cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek Antonína Zápotockého cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek státního znaku ČSSR cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek ČSSR ústavy cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázekosvědčení PCO cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_06.02.32."

Podobné prezentace


Reklamy Google