Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Jídelní lístky Anotace: prezentace je určena k osvojení učiva z oblasti jídelních lístků. Žáci získají přehled o běžně používaných JL. Klíčová slova: jídelní lístek, výběr pokrmů, a la carte. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_12
3
Význam jídelního lístku:
jídelní lístek je seznam nabízených pokrmů a příloh. Svojí formou i obsahem reprezentuje provozovnu, jde o důležitý marketingový nástroj. Požadavky na JL: - pestrý výběr pokrmů a příloh - dobrá přehlednost, čitelnost a vkusná úprava usnadňuje nabídku, objednávání, bonování, expedici a zúčtování slouží i jako kontrolní podklad - má být chloubou podniku a zákazník to ocení - správně sestavený JL musí umět prodávat desky pro jídelní lístky mohou ladit se stylem restaurace.
4
Běžně se používají tyto jídelní lístky:
restaurační kavárenský vinárenský barový dětský hotelový cizojazyčný snídaňový v pohostinství, bufetech a samoobsluhách nahrazuje jídelní lístek vývěsní tabule.
5
Restaurační jídelní lístek se rozděluje na:
denní - má platnost jeden den kombinovaný - stálý lístek s denní vložkou. Umožňuje zařazovat sezónní potraviny, měnit nabídku specialit, reagovat na poptávku, např. zvěřinové hody, staročeská kuchyně, zabíjačkové hody ap. stálý - používá se ve vyšších skupinách, jeho obsah se mění po půl roce, někdy až po roce. Je tištěný na kvalitním papíře, graficky zdobený a má nákladné desky. Obr Obr. 2
6
Kavárenský jídelní lístek: mívá menší formát
neuvádí se zde hotové pokrmy větší výběr z jídel na objednávku a specialit obsahuje větší výběr předkrmů a moučníků v malých kavárnách bývají ve formě stojánků v kavárnách s cukrárnou je omezená nabídka jídel, ale větší nabídka nápojů a dezertů. Obr. 3
7
Vinárenský jídelní lístek:
obsahuje bohatý výběr specialit, sýrů a doplňků vhodné k vínu neuvádí se hotové pokrmy, pouze speciality a jídla na objednávku - bývá spojený s nápojovým lístkem - je zde široká nabídka vín a ostatních nápojů - u vín se uvádí jeho stručná charakteristika. Obr. 4
8
Barový jídelní lístek:
bývá často ve formě stojánku používá se v denních a nočních barech obsahuje široký výběr nápojů větší výběr je ze sortimentu míchaných nápojů obsahuje nabídku jídel a doplňků vhodných k nabízeným nápojům používá se v denních i nočních barech. Obr Obr. 6
9
Dětský jídelní lístek:
- má být vhodně zdobený a atraktivní bývá rozdělený pro děti do tří a do šesti let je vhodně zdobený – fotografie nebo obrázky uvádí se zde pokrmy vhodné pro děti a o menší hmotnosti. Obr Obr. 8 Dětský jídelní lístek
10
Hotelový jídelní lístek:
používá se na úseku hotelových pokojů (room servis) bývá rozdělený na nabídku do hodin a tzv. noční, od do šesti hodin ráno přes noc připravují pokrmy a nápoje zaměstnanci hotelového oficce pokrmy se přivážejí na pomocných vozících přikryté glošemi - nebo se přinášení na prostřených táccích. Obr. 9
11
Cizojazyčný jídelní lístek:
používá se v cizineckých a výběrových restauracích a restauracích vyšších skupin musí se dbát na správný překlad v menších restauracích mají pod českými názvy překlady do světových jazyků ve větších restauracích nají jídelní lístky ve všech světových jazycích. Obr. 10
12
Snídaňový jídelní lístek:
hosté si sestavují menu výběrem z nabídky v JL „A la carte“ (a la kart) dnes se častěji využívá podávání snídaní výběrem z nabídkových stolů na hotelových pokojích si hosté objednávají snídaně pomocí vyplněné visačky, kterou večer zavěsí na kliku dveří. Obr Obr. 12
13
Nabídka v bufetech, samoobsluhách a rychlém občerstvení:
jídelní a nápojový lístek nahrazují vývěsní tabule pořadí uvedených jídel a nápojů je podle gastronomických pravidel - hosté si většinou jídlo odnášejí ke stolu sami. Obr. 13
14
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1: Fortuna, 1996, ISBN | Obrázky: [online.] [cit ] dostupné z: – obr. č. 8, 9, 11 a 13 | Vlastní fotografie. - č. 1 až 7, 10 a 12. | Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.