Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stažené formy v angličtině

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stažené formy v angličtině"— Transkript prezentace:

1 Stažené formy v angličtině
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Šimon Daníček. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Stažené formy v angličtině
Vážení milovníci angličtiny, jako v každém jiném jazyce i v angličtině lidé šetří dechem, a když to jde, řeknou jen nezbytné minimum. V češtině člověka jako příklad napadne třeba dotaz Kdes byla? namísto delšího Kde jsi byla? V mluvené angličtině je takzvané stahování naprosto běžné a všudypřítomné.

3 Stažené formy v angličtině
Všichni asi víte, že se not v záporu stahuje na n’t: she is not = she isn’t I was not = I wasn’t you do not = you don’t atd.

4 Stažené formy v angličtině
Dále nikoho zřejmě nepřekvapí, že will se stahuje na ’ll (I’ll do it.), will not na won’t (They won’t do it.), am na ’m (I’m your man.), are na ’re (We’re family.) či have na ’ve (I’ve got you, babe.).

5 Stažené formy v angličtině
Nyní se pojďme podívat na dva případy, kdy by mohlo dojít k nedorozumění. Jde o staženou formu ’s a ’d.

6 Stažené formy v angličtině
Pokud narazíte na ’s jedná se buď o staženou formu has v předpřítomném čase či is v čase přítomném. O který případ se jedná, poznáme velmi jednoduše: V předpřítomném čase po has následuje 3. tvar slovesa (např. she’s been), kdežto po is následuje třebas podstatné jméno (she’s a girl) nebo např. sloveso v ingovém tvaru (she’s joking). Poznámka: Namísto pouhého have/has (mít) se často používá have got/has got (zkráceně ’ve got/ ’s got), což ale nic nemění na skutečnosti, že jde původně o předpřítomný čas.

7 Stažené formy v angličtině
Dvě možnosti kromě ’s poskytuje též ’d. Stejně jako v prvním případě se ale obě navzájem vylučují, takže k mýlce by dojít nemělo. Pokud po ’d následuje infinitiv (ať už základní či minulý), jedná se o stažený tvar slovesa would: I’d help you. (Pomohl bych ti.) I’d have helped you. (Býval bych ti pomohl.)

8 Stažené formy v angličtině
V případě, že po ’d následuje 3. tvar slovesa, jedná se o předminulý čas: She’d seen it. (Viděla to.)

9 Stažené formy v angličtině
Pojďme si nyní procvičit doposud probrané. Určete, jedná-li se o is, has, would či had: 1) She’s here. 2) She’s been here. 3) They’d agree. 4) We’d agreed.

10 Stažené formy v angličtině
A zde je řešení: 1) She’s here. = She is here. 2) She’s been here. = Shes has been here. 3) They’d agree. = They would agree. 4) We’d agreed. = We had agreed.

11 Stažené formy v angličtině
A nyní se slavnostně od mluvené angličtiny přesuňme ještě dál – do angličtiny hovorové. Zde si posvítíme na čtyři kousky: gonna wanna gotta ain’t Věděli byste, o jaké stažené tvary se jedná?

12 Stažené formy v angličtině
gonna = going to (I’m gonna go crazy = I am going to go crazy.) wanna = want to (I wanna hold your hands. = I want to hold your hands.) gotta = ’ve got to = have got to (You gotta do what you gotta do. = You have got to do what you have got to do.)

13 Stažené formy v angličtině
A jako poslední jsme si nechali samorosta ain’t: I ain’t your friend. = I am not your friend. She ain’t here. = She is not here. We ain’t doing this. = We are not doing this. Abychom si to shrnuli gramamaticky, lze říci, že ain’t se používá jako stažený zápor slovesa be v přítomném čase.

14 Stažené formy v angličtině
A nyní si již pojďme prověřit, jak na tom jsme. Přepište v nestaženém tvaru: 1) Molly’s had a baby. 2) It ain’t true. 3) They’d seen it with their own eyes. 4) Sorry, gentlemen, I gotta go. 5) I’d help you if I could. 6) Sheila’s gonna leave me. 7) I wanna be with you. 8) They ain’t telling the truth. 9) He’s seen enough. 10) The train’s here!

15 Stažené formy v angličtině
A nyní řešení: 1) Molly’s had a baby. = Molly has had a baby. 2) It ain’t true. = It is not true. 3) They’d seen it with their own eyes. = They had seen... 4) Sorry, gentlemen, I gotta go. = ...I have got to go. 5) I’d help you if I could. = I would help you if I could. 6) Sheila’s gonna leave me. = Sheila is going to leave me. 7) I wanna be with you. = I want to be with you. 8) They ain’t telling the truth. = They are not telling the truth. 9) He’s seen enough. = He has seen enough. 10) The train’s here. = The train is here.

16 Stažené formy v angličtině
Teď na to půjdem odjinud – použijte stažené tvary, kde to jde: 1) They had seen it with their own eyes. 2) He has seen enough. 3) The train is here. 4) Sheila is going to leave me. 5) They are not telling the thruth. 6) I would help you if I could. 7) It is not true. 8) Sorry, gentlemen, I have got to go. 9) I want to be with you. 10) Molly has had a baby.

17 Stažené formy v angličtině
Opět následuje řešení (a mějte se fajn!): 1) They had seen it with their own eyes. = They’d seen... 2) He has seen enough. = He’s seen enough. 3) The train is here. = The train’s here. 4) Sheila is going to leave me. = Sheila’s gonna leave me. 5) They are not telling the thruth. = They ain’t telling the truth. 6) I would help you if I could. = I’d help you if I could. 7) It is not true. = It ain’t true. 8) Sorry, gentlemen, I have got to go. = ...I gotta go. 9) I want to be with you. = I wanna be with you. 10) Molly has had a baby. = Molly’s had a baby.


Stáhnout ppt "Stažené formy v angličtině"

Podobné prezentace


Reklamy Google