Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aleš Lahoda, PŘEDSEDA KSMAS ČR Zlínského kraje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aleš Lahoda, PŘEDSEDA KSMAS ČR Zlínského kraje"— Transkript prezentace:

1 PŘIPRAVENOST MAS NA ADMINISTRACI INTEGROVANÝCH PROJEKTŮ - aktuální otázky
Aleš Lahoda, PŘEDSEDA KSMAS ČR Zlínského kraje , RSK Zlínského kraje - Zlín

2 OBSAH PREZENTACE REFLEXE HODNOCENÍ STRATEGIÍ CLLD Z POHLEDU MAS
REALIZACE STRATEGIÍ CLLD

3 REFLEXE HODNOCENÍ STRATEGIÍ CLLD Z POHLEDU MAS

4 PRŮBĚH HODNOCENÍ STRATEGIÍ CLLD
Dle lhůt stanovených MPIN mělo být v tomto týdnu dokončeno hodnocení všech 165 Strategií CLLD podaných v 1. výzvě. K bylo schváleno ukončených (42%) Výběr všech Strategií CLLD by dle Nařízení 1303, čl. 3š, odst. 4 měl být ukončen do Dle naší prognózy (viz graf) je dodržení tohoto termínu vážně ohroženo.

5

6 DŮVODY UKONČENÍ ADMINISTRACE STRATEGIÍ CLLD
Dle dostupných informací lze považovat důvody, na základě kterých byla ukončena administrace Strategií CLLD po termínu uzavření 2. výzvy za spíše formální. Domníváme se, že zjištěné nedostatky jsou na straně MAS snadno opravitelné a požadavek na jejich odstranění lze vložit do akceptačního dopisu. Ukončením administrace celé Strategie CLLD došlo k neúměrné tvrdosti, která může poškodit celou MAS. Považujeme za nepřijatelné, aby z těchto důvodů byla ukončována administrace celé Strategie.

7 NAVRHOVANÁ OPATŘENÍ K URYCHLENÍ SCHVALOVÁNÍ SCLLD
Zrušení hodnocení FNaP ve 2. a 3. vlně. Lze částečně provést v rámci věcného hodnocení na ŘO, případně současně s ním. Zkrácení až o 30 PD. Snaha o přenesení maxima připomínek z 2. vlny věcného hodnocení do akceptačních dopisů namísto předávání Strategií CLLD do 3. vlny a dalšího prodlužování schvalování. Tento přístup je v podstatě některými ŘO aplikován, ale ne všemi – sjednotit. Pokud má SCLLD v některém OP/PRV „ANO“, mohla by již začít realizovat. Administrace změn Strategií CLLD, kterými by měly být zapracovány připomínky z akceptačních dopisů by měla být podstatně snazší. Umožnění schválení jen některých Programových rámců Strategie CLLD. Neschválení Strategie CLLD v 1 OP/PRV by nemělo být důvodem k ukončení administrace celé žádosti.

8 Informace z NSK - přijatá usnesení
Urychlení hodnocení SCLLD (usnesení navržená MMR-ORP): NSK doporučuje MAS zajistit maximální součinnost při vypořádání připomínek a zapracování požadavků MMR- ORP z fáze hodnocení formálních náležitostí a přijatelnosti a ŘO z fáze věcného hodnocení tak, aby nebylo nutno využít 3. vlny věcného hodnocení ŘO,

9 Informace z NSK - přijatá usnesení
Urychlení hodnocení SCLLD (usnesení navrčená NS MAS) NSK vyzývá: ŘO k přijetí veškerých opatření k urychlení procesu hodnocení Strategií CLLD tak, aby bylo minimalizováno zpoždění oproti lhůtám stanoveným MPIN a proces hodnocení všech žádostí předložených v 1. výzvě byl dokončen do , v 2. výzvě do a 3. výzvu do za předpokladu, že MAS nebudou žádat o prodloužení termínu na úpravu a doplnění žádostí, ŘO a MMR, aby zajistili odpovídající personální kapacity k dokončení procesu hodnocení SCLLD.

10 Informace z NSK - přijatá usnesení
VYHLÁŠENÍ 3. VÝZVY (usnesení navrčená NS MAS) NSK vyzývá: MMR k vyhlášení 3. výzvy pro příjem Žádostí o podporu realizace Strategií CLLD. Zároveň budou navrženy úpravy podmínek hodnocení procesu ve smyslu jeho zkrácení.

11 REALIZACE STRATEGIÍ CLLD

12 KONZULTAČNÍ SERVIS PRO MAS
PRV – CP SZIF (přímý kontakt) IROP – CRR (Metodik CLLD na krajském pracovišti <-> Metodik CLLD na centrálním pracovišti <-> ŘO) OPZ – ŘO OPZ (přímý kontakt) OPŽP – AOPK (přímý kontakt) Zásadně rozdílný přístup k přípravě Výzev MAS. Na straně IROP velmi zdlouhavý proces konzultací > oddálení vyhlášení Výzev > oddálení plnění milníků.

13 MILNÍKY PRV – 50% zazávazkováno v 10/2018 IROP – 27,17% vyčerpáno k 10/2018 OPZ – nejsou stanoveny OPŽP – nejsou stanoveny Na straně IROP nereálně stanovené finanční milníky – splnitelné pouze v případě popření principů LEADER a cílené podpory velkých projektů namísto těch, které jsou v území nejvíce potřebné. U MAS schválených v 2. pol. roku 2017 je splnění naprosto nereálné.

14 SPECIFIKA CLLD PRV – odpovídající nastavení, možnost rozšíření o čl. 20 IROP – zamítnutí veškerých připomínek NS MAS OPZ – odpovídající nastavení OPŽP – diskuse o rozšíření aktivit v rámci revize PD Nemožnost prosazení úprav dokumentace IROP dle skutečných potřeb venkovských oblastí.

15 NÁVRH USNESENÍ ZOHLEDNĚNÍ SPECIFIK CLLD
RSK vyzývá: 1) ŘO aby zohlednily specifika IN při nastavování podporovaných aktivit, ve vztahu k CLLD zejména pak: ŘO IROP, aby umožnil rozšíření podporovaných aktivit v souladu s připomínkami NS MAS k PD IROP ŘO PRV, aby do IN CLLD zahrnul i podporu aktivit dle čl Základní služby a obnova vesnic ve venkovských oblastech Nařízení 1305/2013, ideálně formou zjednodušeného dokladování.

16 NÁVRH USNESENÍ ZOHLEDNĚNÍ SPECIFIK CLLD
RSK vyzývá: 2) Relevantní ŘO, aby při vyhodnocování plnění milníků u IN zohlednily významné zpoždění při jejich schvalování, případně posunuli termín jejich naplnění k a v co nejkratším možném termínu s NS MAS, SMO ČR a nositeli IN projednali a následně zveřejnili systém hodnocení jejich naplňování

17 DĚKUJI ZA POZORNOST Aleš Lahoda Předseda KSMAS Zlínského kraje
tel.:


Stáhnout ppt "Aleš Lahoda, PŘEDSEDA KSMAS ČR Zlínského kraje"

Podobné prezentace


Reklamy Google