Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Petr Popelka Filozofická fakulta Ostravské univerzity

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Petr Popelka Filozofická fakulta Ostravské univerzity"— Transkript prezentace:

1 Petr Popelka Filozofická fakulta Ostravské univerzity
Dokonalá spřízněnost K rodinné alianci podnikatelských rodin Ringhofferů a Kleinů Petr Popelka Filozofická fakulta Ostravské univerzity

2 Sňatek v podnikatelském prostředí 19. století
Jürgen Kocka: Familie, Unternehmer und Kapitalismus. An Beispielen aus der früher deutschen Industrialisierung. In: Zeitschrift für Unternehmensgeschichte 24, 1979, s. 99 – 135. sňatek nebyl v podnikatelském prostředí kalkulován stejným způsobem jako obchodní investice vlastní iniciativa při výběru snoubence/snoubenky (ale v rámci jasně nastavených mantinelů) sňatek výsledkem průsečíku zájmu rodičů, sociálních kontaktů a osobních preferencí

3 Obecná východiska podnikatelé 19. století vykazovali tendenci k vytváření úzkých společenských kontaktů a vazeb mezi sebou, mimo jiné i prostřednictvím sňatků možné důvody: podnikatelské a obchodní zájmy, životní styl, věno, rozšíření obchodních kontaktů apod. motivem uzavíraných sňatků nebylo ani tolik úsilí o sociální vzestup, ale spíše snaha o zajištění dosaženého sociálního statusu stranou zájmu podnikatelských rodin v českých zemích nebyli ani příslušníci vzdělaných vrstev či důstojníci (s nimi uzavírají sňatek před. dcery podnikatelů, případně mladší synové)

4 Generace a sňatková strategie (příklad Kleinů)
Franz I. Klein ( ) s Franziskou roz. Hillebrandovou Adolfine (1828 – 1910), dcera Libora Kleina, uazvřela sňatek s třináct let starším ředitelem Tiské dráhy Johanna von Schimke (1815 – 1884)

5 Ringhofferové a Kleinové – rozdílné cesty k úspěchu
Franz II. Ringhoffer (1817 – 1873) Franz II. Klein (1825 – 1882)

6 Sňatek I. – Franz III. Ringhoffer a Fanny Kleinová (1871)
Ringhofferové a Kleinové se blíže seznamují teprve prostřednictvím známosti svých dětí v r. 1870 významná role věna při vyjednávání o sňatku díky věnu vstupuje Franz III. krátce po svatbě do firmy svého otce jako veřejný společník a obchodní ředitel (1872)

7 Sňatek II. – Emanuel Ringhoffer a Friderica Kleinová (1875)
Emanuel koordinuje nejen podnikání na rodových panstvích, ale od 80. let i společné zemědělské podnikání Kleinů a Ringhofferů v italském Ostellato (provincie Ferrara)

8 Sňatek III. - Franz III. Klein a Emmy Ringhofferová (1878)
dochována poměrně obsáhlá soukromá korespondence, listy z období před svatbou napovídají, že se jednalo o sňatek „z lásky“ pět dětí, z nichž se čtyři dožily dospělosti (pokračovatelem rodu Franz Rudolf Klein)

9 Sňatek IV. - Victor Ringhoffer (1854 – 1922) a Marie von Ludwig roz
Sňatek IV. - Victor Ringhoffer (1854 – 1922) a Marie von Ludwig roz. Kleinová (1858 – 1951) (1908) Victor Ringhoffer v jezdeckem, Pardubice 1890 Victor a Marie Ringhofferovi, 1908

10 Proslaveni podnikáním i lovem
Emmy Kleinová roz. Ringhofferová zdědila rodinnou vášeň pro lov. V roce 1901 skolila již svého 25. jelena

11 Děkuji Vám za pozornost!


Stáhnout ppt "Petr Popelka Filozofická fakulta Ostravské univerzity"

Podobné prezentace


Reklamy Google