Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
Předmět: Technologie Výrobce potravin Ročník: 3. Autor: Ing. Anna Novotná Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty Anotace: Výkladová část hodiny Technologie oboru Výrobce potravin - cukrovinkář. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty. Klíčová slova: Kakaová a čokoládová hmoty, mletí, drcení, pražení, válcování. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 6 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_VP3_30
3
Výroba kakaové a čokoládové hmoty
Opakování Výroba kakaové a čokoládové hmoty
4
Zpracování kakaových bobů
Výroba kakaové hmoty Zpracování kakaových bobů Příjem kakaových bobů a předčištění Skladování Čištění Pražení Drcení a odslupkování Mletí kakaové drti
5
Zpracování kakaové drti
Z kakaové hmoty se vyrábí Čokoládová hmota (čokoláda) Kakaový prášek
6
Pražení kakaových bobů
Mění vlastnosti původní suroviny Při pražení probíhají chemické a fyzikální změny (obsah vody, změna struktury, barva, smyslové vlastnosti) Teploty pražení 120 – 130 °C, někdy i pod 100 °C Teplota se volí podle použití upražených bobů podle druhu a původu kakaových bobů, podle kvality fermentace a podle způsobu sušení po sklizni
7
Výroba kakaového prášku
Preparace Lisování Mletí kakaových výlisků
8
Výroba čokoládové hmoty
Čokoláda je jemně mletá směs kakaové hmoty, čistého bílého cukru, s přídavkem nebo bez přídavku kakaového másla, přírodních druhů koření, vanilinu nebo etylvanilinu Čisté čokolády Čokolády s přísadou jiných surovin nebo polotovarů
9
Výroba čokoládové hmoty
Mletí cukru Míchání surovin na přípravu čokoládové hmoty Válcování hmot Zušlechťování čokoládových hmot – konšování hmoty
10
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje SMÍŠEK JOSEF A KOLEKTIV PRACOVNÍKŮ ČOKOLÁDOVEN. Výroba cukrovinek a trvanlivého pečiva: Zaměření na výrobu cukrovinek Učební obor Praha: Čokoládovny, o. p., Praha 4 - Modřany, str. 332, 1984. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.