Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FINANCE PODNIKU Podnik a finanční trhy..

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FINANCE PODNIKU Podnik a finanční trhy.."— Transkript prezentace:

1 FINANCE PODNIKU Podnik a finanční trhy.

2 Podnik a finanční trhy Finanční trhy představují systém, který potřeby jednotlivých ekonomických subjektů v oblasti peněžních zdrojů uvádí do souladu. Prostřednictvím finančních trhů dochází k přesunu peněžních zdrojů od momentálně přebytkových subjektů (věřitelů) k momentálně deficitním subjektům (dlužníkům), a to nejlépe takovým subjektům, které je dokáží co nejefektivněji využít. K přesunu peněžních zdrojů je využívána celá řada instrumentů (úvěry, vklady, cenné papíry…)

3 Finanční trhy

4 Finanční trhy systém institucí a instrumentů zajišťujících pohyb peněz a kapitálu ve všech formách mezi různými ekonomickými subjekty na základě nabídky a poptávky.

5 Finanční trhy Dle doby splatnosti obchodů (finančních instrumentů) se rozlišuje peněžní trh jako systém institucí a instrumentů zabezpečujících pohyb různých forem krátkodobých peněz (s dobou splatnosti do 1 roku), kapitálový trh jako systém institucí a instrumentů zabezpečujících pohyb střednědobého a dlouhodobého kapitálu mezi ekonomickými subjekty. Doba splatnosti instrumentů je delší než 1 rok.

6 Finanční trhy Poskytují: platební systém pro směnu zboží a služeb,
možnost sdružování finančních zdrojů s cílem realizace objemných investicí; efektivní rozmístění ekonomických zdrojů nejen z hlediska času, ale i teritoria a oboru podnikání, možnost řízení rizika např. prostřednictvím diverzifikace investičního portfolia a pojistných produktů, možnost pro monitorování investic.

7

8 Finanční instituce Klíčovou úlohu na finančních trzích plní finanční instituce v roli finančních zprostředkovatelů při tzv. nepřímém financování. Přímé financování je obvykle velice časově i administrativně náročné, nepřímé financování tyto nevýhody eliminuje.

9 Podnik vs. finanční trhy
Podnik na finančním trhu obvykle vystupuje: na straně poptávky po peněžních zdrojích (potenciální dlužník) i na straně nabídky peněžních zdrojů (potenciální věřitel) a využívá finančních zprostředkovatelů. Některé transakce uskutečňuje i bez jejich prostřednictví (přímé financování) - např. obchodní úvěr.

10 Finanční instrumenty sloužící k získání finančních prostředků – zdroj externího kapitálu

11 Zdroje externího kapitálu
Externí kapitál = kapitál získaný z vnějšího prostředí podniku (nikoli vlastní činností podniku = interní kapitál) Bankovní úvěry, Obchodní úvěry (nejsou nástrojem zprostředkovatelů finančního trhu), Emise dluhopisů, Emise akcií, Další formy závazků podniku (za zaměstnanci, státním rozpočtem,… - nejsou nástrojem zprostředkovatelů finančního trhu)

12 BANKOVNÍ ÚVĚRY Bankovní úvěry – slouží k získání dodatečných peněžních zdrojů Úvěr je časově omezené, úplatné přenechání peněz obchodní bankou jejím klientům k volnému nebo smluvně vázanému použití; úvěr mění úspory v investice; obchodní banky jsou zprostředkujícími články mezi půjčovateli a vypůjčovateli.

13 BANKOVNÍ ÚVĚRY Klasifikace bankovních úvěrů
Podle reálného pohybu úvěrových peněžních prostředků můžeme rozlišit peněžní půjčka, zapůjčení dobrého jména banky Podle doby splatnosti lze pak rozlišit úvěry krátkodobé se splatností do 1 roku (např. kontokorentní, směnečné, lombardní); střednědobé se splatností 4 – 5 let; dlouhodobé se splatností delší než 5 let (např. hypoteční či investiční úvěry). Podle účelu lze rozlišit úvěry spotřební, investiční, provozní.

14 BANKOVNÍ ÚVĚRY Kontokorentní úvěr
je krátkodobý úvěr, který banka poskytuje v pohyblivé výši na běžném (kontokorentním) účtu klienta; k čemuž je sjednána úvěrová smlouva. Výhodou kontokorentního úvěru je čerpání, které probíhá volně dle okamžité potřeby klienta, klient není vázán vybrat celou částku úvěru najednou a ani jej nemusí v daný den splatit. Podniky jej čerpají za účelem: vyrovnání výkyvů běžného účtu, na sezónní potřebu oběžného majetku, na krátkodobé investiční výdaje, na ostatní krátkodobé potřeby. Kontokorentní úvěr patří nejdražší bankovní úvěry.

15 BANKOVNÍ ÚVĚRY Směnečné úvěry - významnou úlohu hraje směnka z obchodního styku. Eskontní úvěr – odkup směnky před dobou splatnosti, Negociační úvěr – obdoba eskontního ú. v zahraničním obchodě, Akceptační úvěr, Ramburzní úvěr, Ručitelský (Avalový) úvěr. Banka se stává hlavním nebo vedlejším směnečným dlužníkem Primárně neposkytuje peněžní prostředky, ale své dobré jméno!!!

16 BANKOVNÍ ÚVĚRY Eskontní úvěr
spočívá v odkupu směnek bankou před dobou jejich splatnosti se srážkou diskontu. Diskont Kromě diskontu klient (podnik) hradí též eskontní provizi = nevratný zpracovatelský poplatek.

17 BANKOVNÍ ÚVĚRY Provozní úvěr má v praxi mnoho podob,
sloužící k financování provozních potřeb, zejména k financování oběžného majetku. Investiční úvěr slouží k financování investičních potřeb podniku, jedná se obvykle o účelový úvěr. Hypoteční úvěr je dlouhodobý úvěr, jehož splácení je zajištěno zástavním právem k nemovitosti. je poskytován nejčastěji na financování investic souvisejících s nemovitostmi, ale od roku 2004 i na jiné účely. Výhodou hypotečního úvěru je relativně nižší úroková sazba díky kvalitnímu zajištění zástavním právem k nemovitosti. Sanační úvěr je úvěr individuálního charakteru poskytovaný za účelem realizace sanace podniku. Banka v případě sanačního úvěru podstupuje vysoké riziko, proto bude požadovat kvalitní zajištění (nejlépe zástavním právem k nemovitosti).

18

19

20 Alternativní formy financování podniku prostřednictvím finančních zprostředkovatelů
Kromě běžných bankovních úvěrů může podnik využít finanční zprostředkovatele k získání dodatečných peněžních zdrojů např. formou: faktoringu, forfaitingu, leasingu; venture capital, business angels projektové financování …

21 Faktoring (Factoring)
je nástrojem pro získání fin. zdrojů vázaných v pohledávkách podniku formou postoupení krátkodobých obchodních pohledávek na faktora (faktoringovou společnost) před dobou jejich splatnosti za úplatu. Faktor se tak stává novým vlastníkem pohledávek. Předmětem faktoringu jsou obvykle pohledávky se splatností 30 – 90 dnů (max. 180 dnů). Výhoda faktoringu spočívá v tom, že ihned po postoupení pohledávky faktorovi získává dodavatel část fakturované ceny formou zálohy (70 – 90 % fakturované částky), zbývající část je vyplacena po úhradě faktury odběratelem. Nejčastější uplatnění faktoringu je u dodavatelů do potravinářských řetězců. Faktoring zpravidla neprobíhá jednorázově, ale prostřednictvím rámcové smlouvy.

22 Faktoring (Factoring)

23 Faktoring (Factoring)
Funkce faktoringu: garanční funkce (v případě pravého – bezregresního faktoringu), funkce předfinancování (úvěrování), správa pohledávek (inkaso, vymáhání pohledávek, prověřování bonity odběratelů atp.). Formy faktoringu: Regresní faktoring (nepravý) představuje faktoring se zpětným postihem dodavatele v případě nezaplacení pohledávky odběratelem (V ČR aktuálně převažuje). Bezregresní faktoring (pravý) představuje situaci, kdy faktor přebírá riziko bez zpětného postihu dodavatele. Náklady na faktoring se skládají z: faktoringového poplatku (cca 1 % z hodnoty pohledávky), úroků z čerpaných zálohových plateb, dalších poplatků za převzetí inkasního rizika u bezregresního faktoringu.

24

25 Forfaiting představuje postoupení středně a dlouhodobých pohledávek vzniklých při vývozu Pohledávky jsou postupovány na forfaitéra bez zpětného postihu. Obvykle se jedná o odkup jednotlivých pohledávek (nikoli rámcová smlouva jako v případě faktoringu), Faktoringové a forfaitingové společnosti jsou obvykle dceřiné společnosti bank, příp. specializované instituce.

26 Leasing Leasing představuje finanční produkt, jehož prostřednictvím lze financovat zejména movitý majetek podniku, 3 základní typy leasingu: finanční, operativní a prodej a zpětný pronájem.

27 Leasing Finanční leasing
umožňuje nájemci užívání majetku bez jeho okamžitého nákupu. Po ukončení leasingové smlouvy přechází vlastnictví na nájemce. Výhodou finančního leasingu je nedochází k jednorázovému výdaji, přesto může podnik užívat předmětný majetek; podnik minimalizuje ztráty spojené se zastaráváním majetku. podnik může využít daňového efektu - leasingové splátky mohou být daňově uznatelným nákladem. Nevýhodou finančního leasingu je cena, do vlastnictví nájemce pak přechází majetek, který je již (zcela) odepsaný, na nájemce jsou přenesena některá vlastnická rizika (odcizení, zničení atp.) už v průběhu trvání leasingové smlouvy.

28 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů – úprava finančního leasingu

29 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů – úprava finančního leasingu

30 Leasing Operativní leasing představuje krátkodobý pronájem.
životnost majetku je delší než trvání operativního leasingu, po dobu trvání operativního leasingu se pronajímatel stará pouze o provozuschopnost majetku. po ukončení leasingové smlouvy je majetek vrácen pronajímateli. Prodej a zpětný pronájem podnik prodá svůj (vybraný) majetek/zařízení leasingové společnosti a ta jej podniku zpětně pronajme. jedna z možností získání dodatečných finančních zdrojů prodejem majetku podniku, aniž by jej podnik přestal využívat.

31

32

33 Rizikový (Rozvojový) kapitál (Venture Capital)
je kapitál vkládaný prostřednictvím rizikového fondu do základního kapitálu podniku je určen na financování počáteční činnosti firmy a financování projektů inovačního a rozvojového charakteru s vysokým rizikem. Investory jsou fondy, banky, pojišťovny či jiné finanční instituce a tito vkládají prostředky do fondu rizikového kapitálu, kterým je účelově založená společnost. Investoři hledají podniky s růstovým potenciálem, nehledají podniky, které potřebují peníze, aby přežily! Rizikový kapitál nezůstává v podniku trvale (obvykle 3-7 let) a způsob vystoupení investora je dohodnutý již v rámci úvodních jednání s podnikem. Investor může vystoupit formou odprodeje vlastníkům podniku, jiné společnosti či uvedením podniku na burzu.

34 Business Angels představuje formu rizikového kapitálu,
poskytovatelé rizikového kapitálu jsou soukromí individuální investoři. Investor se většinou angažuje nejen finančně, ale poskytuje také své znalosti, zkušenosti a kontakty. Výhody rizikového kapitálu (Venture Capital) umožňuje rychle realizovat nadějné inovační projekty – rizikové a kapitálově náročné (za to investor požaduje vysokou výnosnost své investice), dochází k posílení vlastního kapitálu (ale rozšiřuje se počet vlastníků), investor obvykle přináší nejen finance, ale rovněž zkušenosti a kontakty!

35 Rizikový (Rozvojový) kapitál (Venture Capital) v ČR (v mil. EUR)
investice do společnosti StarBev, která Rizikový (Rozvojový) kapitál (Venture Capital) v ČR (v mil. EUR) 1,2 mld. EUR investice do spol. České Radiokomunikace 1 mld. EUR investice do společnosti StarBev přesáhla 1 miliardu EUR

36 Rizikový (Rozvojový) kapitál (Venture Capital) v ČR

37 Předstartovní financování

38 Projektové financování
představuje specifický způsob financování zejména rozsáhlých finančně náročných projektů (těžba a zpracování nerostných surovin, infrastrukturní projekty, vývojové projekty, atp.) zárukou pro věřitele je cash flow projektu, projekt je oddělen od ostatních činností podniku a převeden do tzv. projektové společnosti (SPV - special purpose vehicle). Investor tedy nenese riziko neúspěchu projektu a ani jeho bilance není zatížena žádným (nebo pouze částečně zatížena) závazkem plynoucím z projektu.

39

40 Public Private Partnership (PPP)
představuje financování projektů uskutečňovaných vládou (nebo orgány místní správy), na kterém se podílí soukromý sektor. Jedná se o formu spolupráce veřejného a soukromého sektoru při přípravě, výstavbě, financování a provozování větších investičních celků. Stát je zadavatelem, soukromý subjekt je realizátorem a následně provozovatelem. Po realizaci projektu soukromý subjekt získává finance od státu (od uživatelů) a vlastnictví je převedeno na veřejný sektor.

41 EMISE DLUHOPISŮ alternativa bankovních úvěrů,
na primárním trhu se účastní zpravidla značný počet investorů rozhodnutých věřitelsky se podílet na vhodných dluhopisových emisích, jež vyhovují jejich sklonu k riziku a očekávání určité výnosové míry. Proto je možné upsat v celkovém objemu emise relativně vysokou částku. Velký počet investorů, potenciálních věřitelů, znamená, že každý z nich nese jen určitý díl rizika.

42 EMISE DLUHOPISŮ Z pohledu emitenta přináší dluhopisy tyto výhody:
v celkovém objemu emise je možné upsat relativně vysokou částku (vyšší než je možné získat formou bankovního úvěru), majitel dluhopisu se nepodílí na řízení společnosti. a nevýhody: zvyšuje zadluženost podniku, dluhopisy jsou spojeny s povinností hradit úroky i při poklesu zisku, resp. ztrátě emitenta.

43 EMISE AKCIÍ Akcie mají velký význam při financování akciové společnosti. Jejich emitováním na primárním trhu akciové společnosti získávají potřebné finanční zdroje, které nezvyšují jejich zadluženost a nemusí je vracet poskytovateli. Emisní kurs akcie nesmí být nižší, než je jmenovitá hodnota akcie. Je-li emisní kurs akcie vyšší než její jmenovitá nebo účetní hodnota, tvoří tento rozdíl emisní ážio.

44 EMISE AKCIÍ Dle druhu akcie se rozlišují:
Kmenové akcie jsou běžné akcie, se kterými nejsou spojena žádná zvláštní práva. Prioritní akcie jsou akcie, se kterými jsou spojena přednostní práva týkající se podílu na zisku nebo na jiných vlastních zdrojích nebo na likvidačním zůstatku společnosti. Není-li ve stanovách určeno jinak, jsou prioritní akcie vydány bez hlasovacího práva. Stanovy mohou určit, že zaměstnanci společnosti mohou nabývat její akcie za zvýhodněných podmínek, tj. nemusí splatit celý emisní kurs upsaných akcií Akcie může znít na jméno či na majitele. (Společnost může vydat akcie na majitele pouze jako zaknihovaný cenný papír nebo imobilizovaný cenný papír.)

45 EMISE AKCIÍ Kusové akcie jsou akcie, které nemají jmenovitou hodnotu a představují stejné podíly na základním kapitálu společnosti. Pokud společnost vydá kusové akcie, nemůže vydat nebo mít vydány akcie se jmenovitou hodnotou. Podíl na základním kapitálu se u kusové akcie určí podle počtu akcií. Pokud např. společnost vydala 10 kusových akcií, připadá na každou 10% podíl na základním kapitálu. Pokud společnost následně vydá např. dalších 10 akcií, bude na každou z celkem 20 kusových akcií připadat podíl 5 %, aniž by bylo nutné měnit jmenovitou hodnotu akcií (neboť kusové akcie jmenovitou hodnotu nemají).

46 Finanční instrumenty k provádění platebního styku

47 Finanční instrumenty k provádění platebního styku
bankovní převody v podobě hladkých plateb příkaz k úhradě či inkasu dokumentární platby dokumentární akreditiv, dokumentární inkaso, platební karty, směnky, šeky,

48 HLADKÉ PLATBY Příkaz k úhradě
majitel účtu dává bance příkaz, aby provedla platbu z jeho účtu ve prospěch účtu jiného subjektu, rychlý, levný a jednoduchý nástroj. jednotlivě, hromadný, trvalý příkaz k úhradě. Základní náležitosti: bankovní spojení plátce a příjemce, částka, splatnost, konstantní symbol (označuje charakter platby), variabilní symbol (k identifikace platby u příjemce), specifický symbol (číselný údaj po dohodě s bankou), doplňující údaje.

49 HLADKÉ PLATBY Příkaz k inkasu
příjemce platby dává bance příkaz, aby na jeho účet byl připsán příslušný obnos, banka příjemce žádá banku plátce o provedení inkasa z účtu plátce, majitel účtu – plátce – musí dát souhlas, je dohodnuto, kdo je oprávněn zadat příkaz k inkasu, může být stanovena i max. částka.

50 DOKUMENTÁRNÍ PLATBY platby, které se uskutečňují výhradně oproti předání dokumentů (dispoziční dokumenty - námořní list, skladištní list atp.) používané zejména v zahraničním obchodě; s cílem eliminovat riziko nesplacení protistranou; vývozce vyžaduje, aby měl kontrolu nad zbožím až do okamžiku zaplacení, dovozce, aby platil až po převzetí zboží; existují mezinárodní pravidla pro užívání dokumentárních plateb – vydává Mezinárodní obchodní komora (Paříž) – UCP 500; URP 522; v ČR – Občanský zákoník (pouze stručně)

51

52

53 Dokumentární akreditiv
představuje písemný závazek banky zaplatit třetí osobě (příjemci akreditivu, dodavateli, vývozci) z účtu příkazce (dovozce) stanovenou částku, pokud příjemce akreditivu bance řádně předloží požadované dokumenty; Klient - DOVOZCE, na jehož příkaz banka vystavuje akreditiv, získá potřebné dokumenty a obvykle i zboží až po jeho zaplacení!

54 Dokumentární akreditiv - otevření
DOVOZCE (PŘÍKAZCE) 1 VÝVOZCE (BENEFICIENT) 2 3a 3b BANKA DOVOZCE (otevírá akreditiv) 3a BANKA VÝVOZCE 1 – kupní smlouva + sjednání podmínek akreditivu; 2 – jednání o otevření akreditivu; 3 – oznámení o otevření akreditivu.

55 Dokumentární akreditiv - použití
DOVOZCE (PŘÍKAZCE) 1 VÝVOZCE (BENEFICIENT) 6 7 3 2 BANKA DOVOZCE (otevírá akreditiv) 5 BANKA VÝVOZCE 4 1 – odeslání zboží; 2 – předání dokumentů; 3 – kontrola dokumentů + platba; 4 – předání dokumentů; 5 – platba; 6 – dovozce platí platby spojené s akreditivem; 7 – dovozce získá dokumenty.

56 Výhody / nevýhody dokumentárního akreditivu
vývozce má garanci banky na zaplacení dohodnuté ceny (po splnění akreditivních podmínek); dovozce má zajištěno, že po zaplacení získá předmětné dokumenty. Nevýhody: relativně časově náročné, pro dovozce spojeno s náklady v podobě provizí bance.

57 Dokumentární inkaso představuje platební instrument, kdy vývozce dává příkaz své bance, aby pro něj sama inkasovala (resp. prostřednictvím korespondenční banky) od dovozce (odběratele) příslušnou peněžní částku oproti předání dokumentů; banka nepřebírá žádný závazek; pro vývozce představuje vyšší riziko než dokumentární akreditiv (ale riziko je stále nižší než u hladkých plateb);

58 Dokumentární inkaso 1 2 5 6 8 3 7 4 DOVOZCE (PŘÍKAZCE)
VÝVOZCE (BENEFICIENT) 2 5 6 8 3 BANKA DOVOZCE (inkasní banka) 7 BANKA VÝVOZCE (vysílající banka) 4 1 – kupní smlouva + sjednání inkasních podmínek; 2 – odeslání zboží; 3 – žádost o provedení inkasa + předání dokumentů; 4 – příkaz k inkasu + předání dokumentů; 5 – platba; 6 – předání dokumentů oproti platbě; 7 – převod plnění (platba); 8 – převod plnění (platba).

59 Výhody / nevýhody dokumentárního inkasa
je levnější než dokumentární akreditiv; Nevýhody - plnění (platba) není bankou garantována.

60 SMĚNKA Krátkodobý obchodovatelný cenný papír, kterým se výstavce bezpodmínečně zavazuje, že osobě uvedené ve směnce zaplatí ve stanovené době směnečnou sumu (směnka vlastní), popř. v němž výstavce přikazuje třetí osobě (směnečníkovi), aby zaplatila osobě uvedené ve směnce směnečnou sumu za něj (cizí směnka); Obecně jsou se směnkou spjaty tři funkce: platební zajišťovací úvěrová používání směnky upravuje zákon č. 191/1950 Sb., směnečný a šekový

61 Náležitosti směnky Označení listiny jako "směnka" v textu listiny,
Bezpodmínečný příkaz zaplatit částku uvedenou ve směnce, Jméno toho, kdo má platit - u směnky vlastní je to výstavce, u cizí směnky směnečník, Splatnost směnky jedním z možných způsobů: na viděnou - směnka je splatná při předložení, na určitý čas po viděné - směnka je splatná uplynutím stanoveného času po předložení směnky, na určitý čas po datu vystavení směnky - směnka je splatná uplynutím stanovené lhůty po datu vystavení směnky, na určitý den - směnka je splatná v den uvedený na směnce. Místo, kde má být placeno. Není-li místo uvedeno, směnka je platná, ale místem placení je ze zákona uvedené sídlo nebo bydliště směnečníka. Datum a místo vystavení směnky. Vlastnoruční podpis výstavce pod textem listiny.

62 Příklad směnky vlastní
Příklad směnky cizí

63 ŠEK cenný papír, který nahrazuje při placení hotovost,
cenný papír, v němž výstavce šeku přikazuje třetí osobě (šekovníkovi, obvykle bance), aby za něj zaplatila osobě v šeku uvedené určitou částku, je vždy splatný na viděnou, používání šeku upravuje směnečný a šekový zákon č. 191/1950 Sb.,


Stáhnout ppt "FINANCE PODNIKU Podnik a finanční trhy.."

Podobné prezentace


Reklamy Google