Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podpora podnikání z hlediska zájmových sdružení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podpora podnikání z hlediska zájmových sdružení"— Transkript prezentace:

1 Podpora podnikání z hlediska zájmových sdružení
Vladimír Dlouhý prezident Hospodářská komora České republiky ČMZRB, 6. června 2017

2 Regulatorní zátěž podnikatelů: 5 nejhůře hodnocených opatření
Šetření HK ČR z ledna 2017 na téma regulatorní zátěže, na kterou odpovědělo 805 respondentů. Celkem bylo hodnoceno 32 regulací, které byly rozčleněny do šesti hlavních oblastí – netransparentnost právního rámce, platební povinnosti v daňovém systému, jiné než vlastní platební povinnosti v daňovém systému, činnosti přímo nesouvisející s podnikáním, elektronizace komunikace mezi občanem (podnikatelem) a státem, omezování podnikatelské svobody. Hodnotilo se na škále 1 (nejméně vadí) až 4 (nejvíce vadí). Přes 80 % všech respondentů odpovědělo, že se v roce 2016 oproti roku 2015 regulatorní zátěž podnikatelů zvýšila. Jen 0,4 % podnikatelů odpovědělo, že se regulatorní zátěž meziročně snížila, mezi fyzickými osobami se nenašel nikdo takový, kdo by si to myslel. Nejhorší hodnocení měla opatření spadající pod problém netransparentnosti právního rámce: Častá změna zákonů, nařízení a vyhlášek (3,58) Velké množství zákonů, nařízení vyhlášek (3,46) Velký prostor pro libovůli státních orgánů (3,46)

3 Bariéry růstu v průmyslu
Z pravidelných šetření HK ČR s názvem Komorový barometr vyplývá, že největší bariérou v rozvoji podnikání je nedostatek zaměstnanců. Situace je skutečně vážná. To potvrzuje například i ČNB - podle posledních Zpráv o inflaci se problém se získáváním zaměstnanců stává stále palčivějším. Zdroj: ČNB, Zpráva o inflaci II/2017

4 Problémy při financování investičních záměrů MSP ze strany bankovního sektoru
Šetření HK ČR z května 2017 s názvem Zkušenosti s financováním, na kterou odpovědělo 337 respondentů. Odpověď na otázku: Máte problémy při financování Vašich investičních záměrů ze strany bankovního sektoru? (vybrány pouze výsledky za MSP). Problémy při financování investičních záměrů ze strany bankovního sektoru jsou v současnosti spíše okrajovým faktorem. Více než polovina firem (53 %) uvedla, že se přístup jejich firmy k financování investic za poslední dva roky nezměnil. Naopak, téměř dvě pětiny (38 %) pocítily zlepšení v tomto směru. Při financování investičních záměrů ze strany bankovního sektory nemá problém naprostá většina (70 %) respondentů. Když už s tím problém mají, nejčastějším důvodem je nedostatečné zajištění (kolaterál).

5 Informovanost MSP v ČR o formách podpory financování investic z EU
Šetření HK ČR z května 2017 s názvem Zkušenosti s financováním, na kterou odpovědělo 337 respondentů. Odpověď na otázku: Už jste slyšeli o formách podpory financování investic z Evropské unie, které není ve formě dotací, ale v možnosti získat „dostupnější“ úvěry? (např. iniciativa s názvem Investiční plán pro Evropu a finanční podpora z tzv. Evropského fondu pro strategické investice)? Nebo případně o možné kombinací dotací a „dostupnějších“ úvěrů? (vybrány pouze výsledky za MSP) Obecně platí, že povědomí o konkrétních produktech a postupech asistovaných státem pro získání exportního pojištění, exportního úvěru, platebních instrumentech apod. je nízké. Stát ale nesmí vytěsňovat vlastní aktivity businessu. Je zde tedy prostor pro zapojení řady různých subjektů, protože adresáti informační pomoci či podpory nejsou identičtí. HK ČR přitom může nabídnout svoji regionální síť.

6 Využití možnosti sdíleného financování MSP
Šetření HK ČR z května 2017 s názvem Zkušenosti s financováním, na kterou odpovědělo 337 respondentů. Odpověď na otázku: Využili jste někdy možnosti sdíleného financování, např. nějaký typ crowdfundingu? (vybrány pouze výsledky za MSP) Mezi alternativní způsoby financování investičních záměrů, především pro malé firmy a start-upy, patří různé formy sdíleného financování (např. nějaký typ crowdfundingu). Jen 2 % firem uvažuje o této formě financování jako o jedné z prvních variant, jak najít zdroje pro svůj záměr. Nejčastěji (v 52% případů) respondenti z řad MSP o možnostech sdíleného financování neuvažovali a často (v 44% případů) o takové možnosti ani neslyšeli.

7 Stanovisko podnikatelů k urychlenému přijetí eura
Šetření HK ČR z května 2017 s názvem Finanční trhy, na kterou odpovědělo 312 respondentů. Považujete otázku přijetí eura v ČR za natolik aktuální, aby příští vláda hned zkraje svého mandátu stanovila pevný budoucí termín pro přijetí eura?

8 Další možnosti Rozhýbání Junckerova investičního plánu pro Evropu
Podpora výstavby infrastruktury Rozcestník pro podnikatele (projekt HKČR) Právní elektronický systém pro podnikatele (projekt HKČR) Organizace zvláštních kreditních karet pro drobné podnikatele podle vzoru Széchenyiho karty v Maďarsku? Je třeba rozhýbat Junckerův investiční plán pro Evropu, který je nikoliv jen přerozdělením peněz evropských daňových poplatníků, ale zejména pokusem o mobilizací kapitálu ze soukromých bank s cílem pomoci udržet či spíše obnovit konkurenceschopnost Evropy a v jejím rámci i České republiky. Za klíčové považujeme, aby adresátem Junckerova plánu byly i malé a střední podniky, protože prozatím z něj mají užitek především velké firmy. Nikoliv náhodou je dnes trochu opomíjen fakt, že před pár lety při prezentaci Investičního plánu předseda Komise i komisař Katainen hovořili i o nefinanční komponentě Investičního plánu, kterou by mělo být určité uvolnění trhů, spoutaných regulatorní zátěží, ať už v odvodové nebo v administrativní, byrokratické rovině. Právě na této frontě vyvíjí HK ČR velkou aktivitu zvanou PES. Zajímavá cesta by byla formou využití inovované verze některého již dnes existujícího či vyvíjeného bankovního produktu. Při prodeji takového produktu malému podnikateli by mohla hrát roli Hospodářská komora, resp. její složka (profesní společenstvo), která by mohla proceduru poskytnutí produktu svému členovi zrychlit vydáním jakéhosi dobrozdání, osvědčujícího podnikatelovu profesionalitu, kvalitu a spolehlivost. Nikoliv snad v podobě tradiční bankovní záruky – takto obchodně se HK ČR ani chovat nemůže – jako spíše prostřednictvím zvýšení skóre žadatele o úvěr či jiný produkt spořitelny. Navíc 60 % respondentů naší poslední květnové ankety uvedlo, že by větší angažovanost HK ČR v této oblasti podpořili.

9 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Podpora podnikání z hlediska zájmových sdružení"

Podobné prezentace


Reklamy Google