Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ Přednáška P3 27. 02. 2017.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ Přednáška P3 27. 02. 2017."— Transkript prezentace:

1 PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ Přednáška P3

2 Pracovní prostředí

3 Pracoviště – prostorové uspořádání

4 Pracoviště – dosah rukou

5 Pracoviště – dosah rukou

6

7 Pracovní výkon a výkonnost

8 Pracovní křivka

9 Kolísání pracovního výkonu – DEN

10 Kolísání pracovního výkonu – ROK

11 Mikroklima pracoviště
Osvětlení. Hluk. Vibrace. Pracovní ovzduší. Estetika.

12 Hodnocení mikroklimatických podmínek – např. teplota
Subjektivní metody Pohoda - tepelně neutrální pocity člověka nastávají tehdy, jestliže není pociťováno ani teplo, ani chlad, není pociťováno proudění vzduchu, oděv není nepříjemně pociťován, vzduch v místnosti připadá jako vyhovující. Mírná nepohoda - mírně chladno nebo teplo, jsou provázeny obvykle nevýrazným pocitem chladu nebo tepla, proudění vzduchu je pociťováno, oděv je pociťován, avšak není snaha jej změnit. Nepohoda - chladno nebo teplo, je provázena obvykle výrazným pocitem chladu nebo tepla s mírným pocením, proudění vzduchu v chladnu je vnímáno jako průvan, v teple je naopak vnímáno velmi příjemně, oděv je pociťován buď jako příliš lehký (v chladnu), nebo příliš těžký (v teple) a je snaha ho změnit. Značná nepohoda - zima nebo horko, je provázena výrazným pocitem zimy (často s třesem) nebo horka s pocením, proudění vzduchu je pociťováno jako závan zimy nebo v horku také nepříjemně, neboť způsobuje nadměrné ochlazování částí těla s propoceným oděvem.

13 Osvětlení Vhodná soustava osvětlení (celkové, místní, kombinované) max. využití denního osvětlení v pracovní rovině, dostatečná intenzita osvětlení, je požadovaná rovnoměrnost osvětlení (tj. poměr max. a min. intenzity), vhodná relace mezi celkovým a místním osvětlením a odstranění oslnění tím, že přímé světlo je nejméně 30° odkloněno od horizontální roviny pohledu, odstranění nadměrných kontrastů jasu v zorném poli, žárovky vydávají příjemnou barvu světla, ale jsou málo energeticky účinné. Zářivky jsou čtyřikrát účinnější a vytvoří tzv. stroboskopický jev (důsledek kmitání intenzity světelného zdroje).

14 Hluk a vibrace Hluk = zvuk, který má na člověka škodlivý účinek (poškozuje sluchové ústrojí, působí negativně na nervový systém člověka). Otřesy a vibrace způsobují nemoci z pohybu (kinetosy). Nařízení č. 272/2011 Sb. o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací

15 Hluk a vibrace Hygienický limit ustáleného a proměnného hluku pro pracoviště, na němž je vykonávána práce náročná na pozornost a soustředění, a dále pro pracoviště určené pro tvůrčí práci vyjádřený ekvivalentní hladinou akustického tlaku A LAeq,8h se rovná 50 dB. Hygienický limit ustáleného a proměnného hluku pro pracoviště ve stavbách pro výrobu a skladování, s výjimkou pracovišť uvedených v odstavci 2, kde hluk nevzniká pracovní činností vykonávanou na těchto pracovištích, ale je způsobován větracím nebo vytápěcím zařízením těchto pracovišť vyjádřený ekvivalentní hladinou akustického tlaku A LAeq,T se rovná 70 dB. Hodnocení ustáleného a proměnného hluku podle průměrné expozice se provádí, pokud pracovní doba ve sledovaném období je proměnná nebo když se hladina hluku v průběhu sledovaného období mění, avšak jednotlivé denní expozice hluku se neliší o více než 10 dB v LAeq,8h od výsledků opakovaných měření a při žádné z expozic není překročena hladina akustického tlaku LAmax 107 dB.

16 Hluk – zdroje v závodech průmyslové stavební výroby
Měřeno 1m od zdroje zvuku: primární drtiče ( dB), kulové mlýny ( dB), třídiče ( dB), vibrační třídiče ( dB), výroba ŽB dílců - vibrační prahy ( dB). Pokud se vyhodnocením změřených hodnot prokáže, že přes uplatněná opatření k odstranění nebo minimalizaci hluku překračují ekvivalentní hladiny hluku A stanovené pro osmihodinovou směnu přípustný expoziční limit 80 dB, nebo že průměrná hodnota špičkového akustického tlaku C je větší než 112 Pa, musí zaměstnavatel poskytnout zaměstnancům osobní ochranné pracovní prostředky k ochraně sluchu účinné v oblasti kmitočtů daného hluku. Jestliže je překročen přípustný expoziční limit 85 dB, respektive nejvyšší přípustná hodnota 200 Pa, musí zaměstnavatel zajistit, aby osobní ochranné pracovní prostředky zaměstnanci používali.

17 Pracovní ovzduší Charakterizováno:
teplotou (18 – 22°C u fyzické práce), vlhkostí (30 – 70%), rychlostí proudění vzduchu (menší jak 0,2 m/s), čistotou vzduchu (škodlivé látky v ovzduší). Škodlivé látky v ovzduší (tuhé a plynné): keramický průmysl - SiO2 v prachu (silikóza). balírny cementu, vápna atd. lomy, drtírny kamene atd.

18 Bezpečnost a ochrana zdraví při práci (BOZP)

19 NV 361/2007 Sb. Podmínky ochrany zdraví zaměstnanců při práci v platném znění

20 1) Práce třídy IVb není pro ženy celosměnově přípustná z hlediska hygienických limitů fyzické zátěže, režimová opatření je nutno aplikovat i při to ≤ 10 °C. 2) Práce třídy V není pro ženy z hlediska hygienických limitů fyzické zátěže přípustná; pro muže není celosměnově z hlediska hygienických limitů fyzické zátěže přípustná, režimová opatření je nutno aplikovat i při t0 ≤ 10 °C.

21 Estetika

22 SBS – Sick Building Syndrome

23 SBS – projevy Postižení očí a horních cest dýchacích:
pocity dráždění a pálení očí, nosu, nosohltanu, slzení. Postižení dolních cest dýchacích: tlak na prsou, dušnost, někdy až astmatického rázu. Postižení kůže: dráždění, svědění, zčervenání pokožky, vyrážka. Centrálně nervové: jako bolesti hlavy, letargie, někdy naopak vznětlivost, snížení pracovní kapacity a paměti, poruchy nočního spánku s denní ospalostí, nesoustředivost, únava.

24 SBS a co s tím ???

25 MOTIVACE Vnitřní motivace Vnější motivace

26 Výkonová motivace Úroveň pracovního výkonu (Bedrnová, Nový, 2004):
Výkonnost člověka je dána zejména: Pracovní způsobilostí. Pracovní motivací. Úroveň pracovního výkonu (Bedrnová, Nový, 2004): V ... Úroveň pracovního výkonu (z hlediska kvantity i kvality) S ... Schopnosti pracovníka M ... Motivace pracovníka

27 Vztah motivace a výkonu

28 Kritéria pracovního výkonu
Na pracovní výkon působí i faktory, které pracovník nemůže ovlivnit nebo s ním nesouvisí: špatná organizace práce, nepřiměřené zařízení nebo vybavení, nedostatek spolupráce, nedostatečná instruktáž, nevhodný typ kontroly, nevhodné fyzické prostředí, špatné normy, špatné životní podmínky pracovníka, neštěstí v rodině, nemoci …

29 Sociálně-psychologické podmínky práce
Sociologie práce Zkoumá sociální systém – souhrn lidí a mezilidských vztahů v podniku, organizačním útvaru, nebo v pracovním kolektivu. Vztahy členů kolektivu ovlivňují: jejich zkušenosti, kvalifikace, psychické dispozice, motivy jednání, aspirace a celková životní organizace.

30 Použité zdroje Psychologie pro ekonomy a manažery, D.Pauknerová a kol., 2006 Organizace a řízení závodů, P.Pytlík, K.Kulísek, 2009 Jak vést a motivovat lidi, F. Bělohlávek Vedení lidí, týmů a firem, Jiří Plamínek Psychologie pro ekonomy a manažery, D. Pauknerová a kol.


Stáhnout ppt "PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ Přednáška P3 27. 02. 2017."

Podobné prezentace


Reklamy Google