Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Investiční strategie největších světových správců majetku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Investiční strategie největších světových správců majetku"— Transkript prezentace:

1 Investiční strategie největších světových správců majetku
Petr Žabža Praha, 30. květen 2017

2 Agenda dnešního online webináře
„Investiční strategie největších světových správců majetku“ Fundamentální vs. technická analýza „Top down” a „Bottom up” strategie „Buy and hold” strategie „Market timing” strategie „Value oriented” strategie „Growth oriented” strategie Literatura k dalšímu studiu

3 Vybrané typy investičních strategií

4 „Technická vs. Fundamentální“ analýza
Hospodářské ukazatele vs. cenový vývoj daného aktiva „Fundamentální analýza“ – analýza a investiční metoda, založená na pečlivém zhodnocení všech faktorů, které ovlivňují výkon dané investice. V případě akcie to znamená pečlivé studium všech finančních a hospodářských ukazatelů dané společnosti. Součástí však může být také setkání s managementem firmy, zaměstnanci, dodavateli, klienty či konkurenty „Technická analýza“ – založená na výběru investičního instrumentu v závislosti na předchozím cenovém vývoji a cenových formacích, které nastaly v minulosti a (mohou) tak indikovat budoucí cenový vývoj. Ideální je kombinace jak fundamentální, tak technické analýzy! Zdroj: internet + vlastní zkušenosti přednášejícího. Vztahuje se zejména na investory do přímých pozic v akciích či dluhopisech, ale má obecnou platnost.

5 „Technická vs. Fundamentální“ analýza
Technická analýza Kroky fundamentální analýzy Analýza ekonomické situace Analýza sektoru Analýza finančních výkazů Analýza současné valuace (ohodnocení) Zdroj: internet + vlastní zkušenosti přednášejícího. Vztahuje se zejména na investory do přímých pozic v akciích či dluhopisech, ale má obecnou platnost.

6 „Top down“ / „Bottom up“ strategie
„Velká témata“ vs. „Jednotlivé investiční příležitosti“ „Top down“ investiční strategie – založená na výběru aktiv na základě „velkých témat“. Například: domnívá-li se manažer, že ekonomika prudce poroste, bude nakupovat široké portfolio akciových titulů. Nebo může nakupovat tituly pouze v jednom konkrétním odvětví, kde čeká nadprůměrný růst v porovnání se zbytkem celého trhu. „Bottom up investiční strategie“ – založená na výběru jednotlivých titulů a jejich relativní atraktivnosti, bez ohledu na dění v celé ekonomice nebo v daném sektoru. Výhodou této strategie je kvalitní a hluboká analýza jednotlivých společností. Nevýhodou pak situace, kdy široký pokles trhů dokáže stáhnout k propadu i ty nejsilnější a nejrobustnější investice. Zdroj: internet + vlastní zkušenosti přednášejícího. Vztahuje se zejména na investory do přímých pozic v akciích či dluhopisech, ale má obecnou platnost.

7 „Buy and hold“ strategie
Investiční strategie typu „nakup a drž“ Pasivní strategie Cenné papíry jsou do portfolia zařazovány na základě jejich dlouhodobého růstového potenciálu (strategie platná zejména pro akcie) Pokud se fundamentální situace společnosti nezmění, akcie v portfoliu zůstává i navzdory cenové volatilitě. Jakmile se fundament společnosti změní, akcie se okamžitě prodává. Cílem „buy and hold“ není zůstávat s akcií navždy, ale pouze do okamžiku, do kdy je to účelné! Zdroj: internet + vlastní zkušenosti přednášejícího. Vztahuje se zejména na investory do přímých pozic v akciích či dluhopisech, ale má obecnou platnost.

8 „Market timing“ strategie
Investiční strategie, kde investor využívá volatility trhů Aktivní, současně však relativně krátkodobá strategie Cílem je profitovat na krátkodobých cenových výkyvech dané akcie Kontrariánská strategie = modifikace M-T strategie. Daný investor na trhu sleduje a aktivně vyhledává signály, reflektující překoupený či naopak přeprodaný stav trhu – následně pak zaujímá opačnou obchodní pozici proti převládajícímu trendu. „Short-selling“ strategie = modifikace M-T strategie. Prodej půjčeného aktiva a spekulace na budoucí pokles jeho ceny (a následné dokoupení za nižší cenu). „Charting“ strategie = modifikace M-T strategie. Snaží se na grafu identifikovat úrovně podpory (support) a odporu (rezistence), kde akcie pravděpodobně bude měnit svůj krátkodobý trend. Zdroj: internet + vlastní zkušenosti přednášejícího. Vztahuje se zejména na investory do přímých pozic v akciích či dluhopisech, ale má obecnou platnost.

9 „Value oriented“ strategie
Investiční strategie, kde investor hledá podhodnocená aktiva Spíše pasivní přístup k investování. Cílem je identifikovat akcie, jejichž vnitřní hodnota je vyšší, než hodnota na trhu resp. na burze. Akcie jsou v rámci této strategie nakupovány s vidinou, že trh v budoucnu docení skutečnou hodnotu akcie a vytlačí její cenu vzhůru. Nejslavnější zastánci a „praktikanti“ – Benjamin Graham a Warren Buffett Zdroj: internet + vlastní zkušenosti přednášejícího. Vztahuje se zejména na investory do přímých pozic v akciích či dluhopisech, ale má obecnou platnost.

10 „Growth oriented“ strategie
Investiční strategie, kde investor hledá aktiva se silným potenciálem růstu Spíše pasivní přístup k investování. Cílem je identifikovat akcie firem, které mají investiční příležitosti potenciálně vydělávající více, než je cena kapitálu dané firmy. Takovéto investiční příležitosti výrazně zvyšují hodnotu firmy. Nezaměňujte „růstovou“ společnost a „růstovou“ akcii! Pro to, aby akcie růstové firmy mohly být současně klasifikovány jako akcie růstové, musí být investiční možnosti reálné, dosažitelné a financovatelné Zdroj: internet + vlastní zkušenosti přednášejícího. Vztahuje se zejména na investory do přímých pozic v akciích či dluhopisech, ale má obecnou platnost.

11 Literatura k dalšímu studiu …

12 Právní upozornění Tato prezentace má pouze informační charakter za účelem představení služeb ING Bank N.V., její text není právně závazný, nejedná se o nabídku ke koupi cenných papírů a není závazkem ING Bank N.V. k uzavření jakékoli smlouvy. Tato prezentace není myšlena ani jako právní, investiční nebo účetní poradenství, za tímto účelem je třeba vyhledat nezávislou radu v těchto oblastech. ING Bank se nezavazuje k aktualizaci informací v textu.  Žádná informace v textu nesmí být považována za poskytnutí záruky, příslibu nebo předpovědi. Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Za ztrátu, která by mohla čtenáři případně vzniknout použitím informací uvedených v tomto dokumentu, nenese ING Bank N.V. žádnou zodpovědnost. S investováním jsou spojena některá rizika. Hodnota investice může kolísat a není zaručena návratnost investované částky. Upozorňujeme také na možné kolísání výnosů z důvodů výkyvů měnového kurzu. Všechny důležité informace a dokumenty týkající se zmiňovaných fondů, včetně souvisejících rizik, jsou k dispozici na

13 Děkujeme za pozornost. INGBank.cz a www.vseoinvestovani.cz @ingbankcz
LinkedIn.com/company/ing-bank-ceska-republika/ Facebook.com/ingbankcz YouTube.com/ingbankcr


Stáhnout ppt "Investiční strategie největších světových správců majetku"

Podobné prezentace


Reklamy Google