Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Daň z příjmů 2017 Ing. Michal Jelínek, Ph.D..

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Daň z příjmů 2017 Ing. Michal Jelínek, Ph.D.."— Transkript prezentace:

1 Daň z příjmů 2017 Ing. Michal Jelínek, Ph.D.

2 Agenda Novinky daně z příjmů na rok 2017 Zálohy na podíl na zisku
Vyplácení podílu na zisku nespolečníkům Odpisování technického zhodnocení Odpisování nehmotného majetku Daňová zvýhodnění pro rok 2017

3 Základní parametry a principy daní z příjmů zůstávají beze změny
sazba daně z příjmů právnických osob 19 % zdanění podílů na zisku srážkovou daní v sazbě 15 % sazba daně z příjmů fyzických osob 15 % zachování principu superhrubé mzdy zdanění dohod o provedení práce do 10 tis. Kč měsíčně srážkovou daní 15 % (pokud není podepsáno prohlášení k dani) ZMĚNA: Srážková daň (15 %) bude uplatňována i u příjmů ze závislé činnosti do 2.500 Kč měsíčně. Tato částka je shodná s částkou pro příjmy ze závislé činnosti „malého rozsahu“, známé z pojistného na sociální zabezpečení.

4 Základní parametry a principy daní z příjmů zůstávají beze změny
zachování solidárního zvýšení daně při překročení součtu příjmů ze závisle činnosti dle § 6 a dílčího základu daně dle § 7 ZDP 48násobku průměrné mzdy (rozhodnou částkou pro rok 2017 je částka ,- Kč, za rok 2016 tato částka činí ,- Kč a za rok 2015 tato částka činí ,- Kč) zachování solidárního zvýšení daně u zálohy na daň ze závislé činnosti při překročení měsíčního příjmu ze závislé činnosti dle § 6 ZDP 4násobku průměrné mzdy (rozhodnou částkou v roce 2017 je částka ,- Kč, za rok 2016 tato částka činí ,- Kč a za rok tato částka činí ,- Kč) Základní sleva na dani z příjmů fyzických osob nadále činí ,- Kč

5 Prohlášení poplatníka daně
Ministerstvo financí vydalo pro zdaňovací období roku 2017 nový tiskopis pro poplatníky s příjmy ze závislé činnosti a plátce daně ze závislé činnosti. A to Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti – vzor č. 25 Nově doplněny identifikační údaje u daňového nerezidenta ČR a zjednodušena tabulka pro daňové zvýhodnění Vzor č. 24 lze používat, ale je nutné jej upravit podle vzoru č. 25 POZOR – vzor č. 25 nezohledňuje změny navržené v novele ZDP, proto po ukončení legislativních procesů u sněmovního tisku 873, můžeme čekat vydání nového vzoru č. 26

6 Daňové zvýhodnění na děti
Schváleno bude až , nicméně vyšší daňové zvýhodnění lze využít již od začátku roku 2017. 2014 2015 2016 2017 Na jedno dítě 13.404,- Na druhé dítě 15.804,- 17.004,- 19.404,- Na třetí a každé další dítě 20.604,- 24.404,-

7 Minimální mzda Nařízením vlády č. 336/2016 Sb. Se od zvyšuje minimální mzda na ,- Kč (od 1.1. do činí ,- Kč, od 1.1. do činí 9.200,- Kč, od do činila 8.500,- Kč).

8 Zvýšení limitu příjmů pro daňový bonus
V souvislosti se zvýšením minimální mzdy dojde ke zvýšení dolní hranice příjmů (ve výši šestinásobku roční minimální mzdy) pro vznik nároku na daňový bonus. Částka vzroste z ,- Kč (tj. 6 x 9.900,- Kč) platné pro rok 2016 na ,- Kč (tj. 6 x ,- Kč) platné pro rok Adekvátně bude zvýšen i limit pro vznik nároku na měsíční daňový bonus (polovina minimální mzdy, nově tedy 5.500,- Kč za měsíc)

9 Omezení příjmů pro daňový bonus
Maximální výše daňového bonusu ,- Kč se nemění. Omezí se ale okruh příjmů, které se do tohoto limitu počítají. Nově půjde jen o výdělky ze zaměstnání nebo podnikání, už nikoliv o příjmy z nájmu nebo kapitálového majetku. Ministerstvo financí tak chce omezit jejich umělé navyšování – hlavně díky fiktivnímu nájmu se totiž k bonusu dostává více lidí. Návrh je ještě ve Sněmovně, příjmů za rok 2016 ani 2017 se tedy nedotkne.

10 Sleva na dani za umístění dítěte v mateřské školce nebo obdobném zařízení
V důsledku zvýšení minimální mzdy bude možné uplatnit slevu na dani ve výši prokázaných výdajů za umístění dítěte v zařízení péče o děti předškolního věku v roce 2017 až do ,- Kč ročně za každé dítě.

11 Návrat slev pro OSVČ a nižší limit pro paušály
OSVČ se vrací možnost užít výdajové paušály v případě, že se rozhodnou využít daňového zvýhodnění na děti či slevy na manželku/manžela. Na druhé straně se živnostníkům oseká strop na výdajové paušály o 50 procent a to následovně: u 80% paušálu lze uplatnit výdaje maximálně do částky ,- Kč u 60% paušálu lze uplatnit výdaje maximálně do částky ,- Kč u 40% paušálu lze uplatnit výdaje maximálně do částky ,- Kč u 30% paušálu lze uplatnit výdaje maximálně do částky ,- Kč Účinnost zákona je od , omezení paušálních výdajů bude ale platit až pro zdaňovací období V případě daňového přiznání pro rok mohou osoby s příjmy ze samostatné činnosti uplatňovat paušální výdaje podle stávajících pravidel.

12 Zvýšení částky osvobozených důchodů
V důsledku zvýšení minimální mzdy v roce 2017 dochází také k automatické valorizaci úhrnné částky osvobozených důchodů nebo penzí na ,- Kč za rok (tj. 36 x ,- Kč).

13 Hazard Zákon o daních z příjmů nově upřesňuje podmínky pro osvobození těchto výher od daně, tyto výhry již nebudou zdaňovány srážkovou daní a neosvobozené výhry budou zdaňovány jako součást dílčího základu daně podle § 10 ZDP, přičemž bude možné uplatnit výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení příjmů tohoto charakteru.

14 Zdanění výsluh Definitivně schválena už je novela, která ruší zdanění výsluh bývalých vojáků z povolání a příslušníků bezpečnostních sborů. Stát nebude danit ani příspěvek na bydlení, který dostávají aktivní vojáci bez služebního bytu. Změna se týká i odbytného. Zdanění výsluh, odbytného a příspěvku na bydlení přinesla novela zhruba před 5 lety. Nyní se však poslanci přiklonili k názoru, že výsluhy – podobně jako příspěvek na bydlení – nelze pokládat za příjem ze služebního poměru nebo za součást odměny za vykonanou službu, ale za sociální dávku.

15 Elektronická evidence tržeb
První fáze EET začala v prosinci 2016 a zapojili se do ní provozovatelé stravovacích a ubytovacích služeb. Dnem 1. března 2017 startuje druhá fáze elektronické evidence tržeb. Povinnost evidence se bude vztahovat na tržby podnikatelů, provozujících maloobchod a velkoobchod dle klasifikace NACE, za předpokladu, že se bude jednat o platby uskutečněné v hotovosti nebo jiným obdobným způsobem. Podnikající fyzické osoby si mohou nově odečíst z daní až pět tisíc korun na výdaje spojené s pořízením a provozem elektronické evidence tržeb (EET). Konkrétní výdaje není nutné prokazovat (například dokladem o zakoupení pokladny) – stačí, že podnikatel ve zdaňovacím období poprvé zaevidoval tržbu spadající do EET. Tato sleva je ale omezena kladným rozdílem mezi 15 % dílčího základu daně ze samostatné činnosti a základní slevou na poplatníka.

16 Sleva na evidenci tržeb
Podnikající fyzické osoby si mohou nově uplatnit slevu na výdaje spojené s pořízením a provozem elektronické evidence tržeb. Tato sleva je stanovena na 5.000,- Kč s tím, že sleva na dani činí nejvýše částku ve výši kladného rozdílu 15 % dílčího základu daně ze samostatné činnosti a základní slevy na poplatníka. Poplatník, který bude mít základ daně ze samostatné činnosti ,- Kč nebo vyšší, tak slevu na evidenci tržeb nebude moci uplatnit. Plnou slevu si budou moci uplatnit jen poplatníci se základem daně ze samostatné činnosti do ,- Kč. Slevu na evidenci tržeb si může poplatník uplatnit jen jednou, a to ve zdaňovacím období, ve kterém poprvé zaevidoval tržbu, kterou má podle zákona o evidenci tržeb povinnost evidovat.

17 Paušální daň Hlavní předností paušální daně je podle Finanční správy úleva od byrokracie. Kdo platí daň paušálně: nemusí vést daňovou evidenci ani účetnictví vede pouze minimální záznamy pro účely daně z příjmů, nemusí evidovat a prokazovat vynaložené náklady, nemusí podávat daňové přiznání k dani z příjmů, má výrazně snížené riziko daňové kontroly, má ohledně daně z příjmů větší jistotu – předem ví, kolik na dani zaplatí. Abyste mohli platit daň z příjmů paušálně, nesmíte mít jiné (zdanitelné) příjmy než: ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství, ze živnostenského podnikání, z jiného podnikání, ke kterému je třeba podnikatelské oprávnění, příjmy z úroků z vkladů na účtu, který je určený k vašemu podnikání.

18 Výjimkou jsou příjmy osvobozené od daně z příjmů a příjmy zdaněné zvláštní sazbou daně, ty využívání paušální daně nebrání. Platí ale ještě další sada omezení: podnikatel nesmí mít zaměstnance, podnikatel nesmí mít takzvané spolupracující osoby (s výjimkou manžela nebo manželky – pak ale paušální daň musíte využívat buď oba, nebo žádný) v posledních třech zdaňovacích obdobích nesměly být jeho roční příjmy vyšší než ,- Kč, nesmí být společníkem společnosti (podle § 2716 občanského zákoníku). Paušální daň

19 Paušální daň Od roku 2017 by měla pravidla zmírnit: paušální daň by měla být dostupná také podnikatelům, kteří mají zaměstnance, a podnikatelům s příjmy ze zaměstnání. Ministerstvo financí také chce umožnit, aby podnikatelé, kteří se rozhodnou pro paušální daň a ve třech bezprostředně předcházejících letech jejich hrubé příjmy nepřesahovaly ,- Kč, nemuseli elektronicky evidovat tržby.

20 Prokazování původu majetku
Už od prosince 2016 platí zákon o prokazování původu majetku. Jestliže má finanční správa podezření, že rozdíl mezi nárůstem jmění (nebo spotřeby) a oficiálně vykázanými příjmy (zejména daňovým přiznáním) určité osoby je vyšší než pět milionů korun, může ho vyzvat k prokázání původu majetku a případně jej zdanit – pokud nejsou od daně osvobozeny. Nejde tedy o plošná majetková přiznání. Kontrolu lze uskutečnit ve lhůtě pro stanovení daně, tedy v zásadě tři roky zpětně, za určitých okolností ale může jít až o deset let. Trestem je pak penále ve výši 50 % doměřené daně (nebo 100 %, jestliže člověk nespolupracuje s finančním úřadem).

21 Zálohy na podíl na zisku
Záloha má být zdaňována jako podíl na zisku (v důvodové zprávě je potvrzena možnost osvobození + zdanění v novém režimu pouze rozdílu mezi zálohou a podílem na zisku) včetně fikce srážení po uplynutí tří, resp. jednoho měsíce, s tím, že o výplatě zálohy nemusí rozhodnout VH (ale dle některých výkladů pouze jednatel či představenstvo) Možnost převodu srážkové daně odvedené ze zálohy na podíl na zisku v případě převodu obchodního podílu (je potvrzeno, že povinnost vrátit sraženou daň poplatníkovi dle § 235 odst. 3 DŘ je splněna započtení s dluhem společníka) Prodloužení objektivní lhůty, kdy může poplatník požádat plátce o vysvětlení pochybností, na 2 roky

22 Zálohy na podíl na zisku
Oprava chybné implementace směrnice Rady 2014/86/EU o společném systému zdanění mateřských a dceřiných společností z různých členských států - osvobození podílu na zisku nelze uplatnit, pokud má dceřiná společnost možnost snížit o něj základ daně (týká se výplaty podílu na zisku ze zahraničí) - aplikováno od

23 Vyplácení podílu na zisku nespolečníkům
Za příjem ze zdrojů na území ČR může být považován, dle novelizovaného znění § 22 odst. 1 písm. g) bod 3, část zisku po zdanění vyplácená jinému poplatníkovi, než je člen obchodní korporace. Tato změna se promítla i do ustanovení § 36 odst. 2 písm. d), podle něhož se srážková daň v sazbě 15 % vztahuje též na podíl na zisku vyplácený jinému poplatníkovi, než je člen obchodní korporace.

24 Odpisování technického zhodnocení
Do konce roku 2016 můžou technické zhodnocení k hmotnému majetku odepisovat (při přenechání věci) pouze nájemci nebo uživatelé u pronajatého majetku nebo majetku pořízeného formou finančního leasingu. Od roku 2017 se rozšiřuje možnost odepisovat technické zhodnocení i na ostatní případy, kdy dochází k přenechání věci k užívání někomu jinému (nejen tedy na případy nájmu nebo finančního leasingu). Jedná se o případy, kdy: technické zhodnocení hradí poplatník, který má právo k užívání hmotného majetku, na kterém provedl technické zhodnocení, technické zhodnocení nezvyšuje ocenění majetku u vlastníka, realizace technického zhodnocení proběhla s písemným souhlasem vlastníka, technické zhodnocení je zařazeno do stejné odpisové skupiny jako zhodnocovaný majetek.

25 Odpisování nehmotného majetku
Nehmotný majetek odepisujeme buď podle doby (určité), na kterou máme „užívací právo“, nebo v ostatních případech podle konkrétního druhu tohoto majetku rovnoměrně bez přerušení takto: audiovizuální díla – 18 měsíců, software – 36 měsíců, nehmotné výsledky výzkumu a vývoje – 36 měsíců, ostatní nehmotný majetek – 72 měsíců. Od roku 2017 bude mít poplatník možnost tyto striktně dané doby odepisování považovat za minimální a jejich počet zvýšit. Tato změna však platí až na majetek, u něhož bude odepisování zahájeno v roce

26 Daňová zvýhodnění pro rok 2017
Ing. Michal Jelínek, Ph.D.

27 Odpočty FO od základu daně
Úroky z úvěrů na bytové potřeby Dary (bezúplatná plnění) na veřejně prospěšné účely Příspěvky na penzijní připojištění Pojistné na soukromé životní pojištění Zaplacené členské příspěvky člena odborové organizace Úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání

28 Úroky z úvěrů na bytové potřeby
Do ,- Kč ročně, pouze jedna FO nebo rovným dílem Účel: Výstavba bytového domu, rodinného domu nebo jednotky nezahrnující nebytové prostory, Koupě pozemku pro stavbu (do 4 let) Koupě bytového nebo rodinného domu, rozestavěné stavby, jednotky nezahrnující nebytové prostory, Údržba a změna stavby bytového nebo rodinného domu, bytu v nájmu nebo v užívání

29 Dary (bezúplatná plnění)
Min. 2 % a 1.000,- Kč ze základu daně, maximálně 15 % ze základu daně Účel: na vědu a vzdělávání, výzkumné a vývojové účely, kulturu, školství, na policii, na požární ochranu, na podporu a ochranu mládeže, na ochranu zvířat a jejich zdraví, na účely sociální, zdravotnické a ekologické, humanitární, charitativní, náboženské pro registrované církve a náboženské společnosti, tělovýchovné a sportovní, a politickým stranám a politickým hnutím na jejich činnost

30 Úlevy pro dárce krve a kostní dřeně
Odpočet od základu daně se v roce 2017 zvyšuje z 2.000,- Kč na 3.000,- Kč za každý neplacený odběr krve. Dárci kostní dřeně si nově mohou odečíst ,- Kč za jeden odběr. Nově lze rovněž od základu daně odečíst jednorázový odpočet ve výši ,- Kč vstup do Českého národního registru dárců kostní dřeně nebo do Českého registru dárců krvetvorných buněk.

31 Penzijní připojištění
Do výše ,- Kč ročně, bez státního příspěvku Na samotném penzijním připojištění (doplňkovém penzijním spoření) může poplatník dostat od státu až 6.360,- Kč za rok. Maximální přímý příspěvek (na jeho výši se nic nemění) i nejvyšší daňový odpočet ale získá jen v případě, že spoří alespoň 3.000,- Kč měsíčně. Penzijní připojištění se státním příspěvkem uzavřené mezi poplatníkem a penzijní společností Penzijní pojištění podle smlouvy o penzijní pojištění mezi poplatníkem a institucí penzijního pojištění Výplata prostředků až po 60 měsících a současně nejdříve v roce dosažení 60 let Lze pouze v ČR Lze využít až za zdaňovací období 2017, nikoliv 2016

32 Soukromé životní pojištění
Do výše ,- Kč ročně Soukromé životní pojištění mezi poplatníkem a pojišťovnou na území EHP Při pojistné době 5-15 let pojistná částka (plnění) alespoň ,- Kč Při pojistné době nad 15 let pojistná částka (plnění) alespoň ,- Kč Výplata prostředků až po 60 měsících a současně nejdříve v roce dosažení 60 let Lze v celé EHP Lze využít až za zdaňovací období 2017, nikoliv 2016

33 Osvobození Bylo zrušeno ustanovení § 4 odst. 3 ZDP, které podrobovalo zdanění příjem plynoucí z důchodů bez nároku na osvobození v případě, že příjemce důchodu dosáhl současně příjem ze závislé činnosti, podnikání nebo příjem v kategorii ostatních příjmů v součtu přesahující ,- Kč

34 Příspěvky zaměstnavatele
Příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění a na soukromé životní pojištění zaměstnance je vždy daňově uznatelným nákladem U zaměstnance je příspěvek osvobozen do výše ,- Kč ročně určený na: Penzijní připojištění a doplňkové penzijní pojištění Pojištění pro případ dožití

35 Příspěvky zaměstnavatele
Od daně jsou osvobozena plnění zaměstnanci ve formě: Použití zdravotnických, vzdělávacích nebo rekreačních zařízení; při poskytnutí rekreace a zájezdu je u zaměstnance z hodnoty nepeněžního plnění od daně osvobozena v úhrnu nejvýše částka ,- Kč za zdaňovací období, Použití zařízení péče o děti předškolního věku, včetně mateřské školy podle školského zákona, knihovny zaměstnavatele, tělovýchovných a sportovních zařízení, Příspěvku na kulturní nebo sportovní akce

36 Příspěvky zaměstnavatele
Daňové náklady v podobě: Výdajů na provoz vlastního zařízení péče o děti předškolního věku, nebo Příspěvku na provoz zařízení péče o děti předškolního věku zajišťovaný jinými subjekty pro děti vlastních zaměstnanců

37 Příspěvky zaměstnavatele
Pro rok 2016 se povinně použije novelizované ustanovení § 24 odst. 2 písm. zr), které zvýšilo možnost daňově uplatnit výdaje na tvorbu fondu kulturních a sociálních potřeb veřejně prospěšných poplatníků do výše 1,5 % úhrnu vyměřovacích základů pro zaměstnance na pojistné na sociální zabezpečení za dané zdaňovací období.

38 ....Děkuji Vám za pozornost!
Ing. Michal Jelínek, Ph.D. AUDIT PROFESIONAL, spol. s r.o. Jurečkova 20 Moravská Ostrava Klimentská 1216/46 Praha 1 Web:


Stáhnout ppt "Daň z příjmů 2017 Ing. Michal Jelínek, Ph.D.."

Podobné prezentace


Reklamy Google