Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Finanční analýza TNH 1 (S-5)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Finanční analýza TNH 1 (S-5)"— Transkript prezentace:

1 Finanční analýza TNH 1 (S-5)
Pavel Seknička

2 Obsah Hlavní etapy finanční analýzy Fundamentální data
Účetnictví a jeho právní prameny Účetní jednotka a jejich klasifikace Rozvaha: aktiva a pasiva Výkaz zisků a ztrát: Výnosy a náklady Zisk a jeho modifikace Poměrové ukazatele Soustavy poměrových ukazatelů

3 Hlavní etapy finanční analýzy
Výpočet ukazatelů daného podniku Srovnání hodnot ukazatelů s odvětvovými průměry Analýza časových trendů Hodnocení vzájemných vztahů ukazatelů ( v pyramidových či jiných soustavách) Návrh opatření ve finančním plánování a řízení podniku

4 Fundamentální data Východiskem pro finanční analýzu jsou data, která získáváme především z účetnictví a zejména z účetní závěrky za sledované účetní (finanční) období. Účetní závěrku tvoří čtyři výkazy: rozvaha, výkaz zisku a ztráty, přehled o peněžních tocích, přehled o změnách vlastního kapitálu. První dva výkazy lze považovat za základní a jsou základním zdrojem dat. Pro finanční analýzu jsou tak důležitá nejenom data, ale také metody analýzy, provedení analýzy a interpretace výsledků analýzy.

5 Vztah dat a informací Data ještě nejsou informace;
Důležité je zpracování dat, respektive vytěžení dat – s tím souvisí volba metod zpracování dat; Dokonalé metody zpracování dat neexistují, ale všichni účastníci trhu disponují týmiž metodami, takže jsou schopni získat z dat relativně stejné množství informací. Naprosto převažující podíl informačních zdrojů, z nichž vychází finanční analýza, představují účetní výkazy.

6 Účetnictví Účetnictví je proces zaznamenávání, měření, implementování a sdělování finančních informací. (Sieglel, Shim – 1978) Účetnictví je systém záznamů hospodářských skutečností v životě podniku, uskutečňovaných podle jasných pravidel specifickými pracovními postupy. (Jambura – 1998) Systém podvojného účetnictví je prokazatelně používán více jak pětset let. Poprvé byl popsán v traktátu Summa de arithmettica, geometria, proportioni et proportionalita benátského mnicha Lucy Pacioliho z r

7 Právní prameny účetnictví
Základní právní normou upravující účetnictví je zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví. Ten zakotvuje základní zásady a principy, kterými se účetnictví řídí. Zejména jeho některé paragrafy mají zásadní význam. Další důležité vyhlášky: Vyhláška č. 500/2002 Sb., pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví; Vyhláška č. 501/2002 Sb., pro účetní jednotky, které jsou bankami a jinými finančními institucemi; Vyhláška č. 502/2002 Sb., pro účetní jednotky, které jsou pojišťovnami; Vyhláška č. 503/2002 Sb., pro zdravotní pojišťovny; Vyhláška č. 504/2002 Sb., pro účetní jednotky, u kterých hlavním předmětem činnosti není podnikání, pokud účtují v soustavě podvojného účetnictví Vyhláška č. 410/2009 Sb., pro účetní jednotky, které jsou územními samosprávnými celky, dobrovolnými svazky obcí, regionálními radami regionů soudržnosti, příspěvkovými organizacemi, státními fondy podle rozpočtových pravidel, Pozemkovým fondem České republiky a organizačními složkami státu.

8 Rozdělení účetních jednotek
Mikropodnik (9 mil. aktiva, 18 mil. obrat, 10 zaměstnanců) – mikro účetní jednotka; Malý podnik (100 mil. aktiva, 200 mil. obrat, 50 zaměstnanců) – malá účetní jednotka; Střední podnik (500 mil. aktiva, 1 mld. obrat, 250 zaměstnanců) – střední účetní jednotka; Velký podnik (překročí alespoň dvě kritéria pro střední podnik) – velká účetní jednotka.

9 Účetní jednotka Účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví tak, aby účetní závěrka byla sestavena na jeho základě srozumitelně a podávala věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a finanční situace účetní jednotky tak, aby na jejím základě mohla osoba, která tyto informace využívá … činit ekonomická rozhodnutí.

10 Účetní doklad Účetní doklad vyhotovuje účetní jednotka sama.
Účetní doklad je současně i účetním záznamem a jako takový musí být vyhotoven trvalým způsobem a musí obsahovat (podle §11 zák. č. 563/1991 Sb.): Označení účetního dokladu, obsah účetního případu a jeho účastníky, Peněžní částku nebo informaci o ceně za měrnou jednotku a vyjádření množství, Okamžik vyhotovení účetního dokladu, Okamžik uskutečnění účetního případu, není-li shodný s okamžikem podle d), Podpisový záznam podle § 33a odst. 4 osoby odpovědné za účetní případ a podpisový záznam osoby zodpovědné za jeho zúčtování.

11 Účetní výkazy - rozvaha
Rozvaha je v podstatě soupisem majetku, který je uspořádán na bilančním principu. Základem je uspořádání rozvahy do soustavy: Aktiva (forma, resp. struktura) = Pasiva (zdroj, resp. krytí) – jedná se tak o dvojí pohled na majetek;

12 Rozvaha: Aktiva Základní členění aktiv je v těchto skupinách:
A. pohledávky na upsaný základní kapitál B. Dlouhodobý majetek B.I Dlouhodobý nehmotný majetek B.II Dlouhodobý hmotný majetek B.III Dlouhodobý finanční majetek C. Oběžná aktiva C.I Zásoby C.II Pohledávky C.III Krátkodobý finanční majetek C.IV Peněžní prostředky D. Časové rozlišení aktiv

13 Rozvaha: Pasiva Základní strukturu pasiv tvoří tyto položky:
A. Vlastní kapitál A.I Základní kapitál A.II Ážio a kapitálové fondy A.III Fondy ze zisku A.IV Výsledek hospodaření minulých let B.+ C. Cizí zdroje B. Rezervy C. Závazky C.I Dlouhodobé závazky C.II Krátkodobé závazky D. Časové rozlišení pasiv

14 Účetní výkazy – výkaz zisku a ztrát
Výkaz zisku a ztrát slouží ke zmapování výnosů a nákladů s cílem zjistit hospodářský výsledek. Hospodářský výsledek = Výnosy - Náklady

15 Výkaz zisku a ztrát II. Tržby za prodej zboží A. Výkonová spotřeba
I. Tržby z prodeje výrobků a služeb II. Tržby za prodej zboží A. Výkonová spotřeba B. Změna stavu zásob vlastní činnosti C. Aktivace D. Osobní náklady E. Úpravy hodnot v provozní oblasti III. Ostatní provozní výnosy F. Ostatní provozní náklady Provozní výsledek hospodaření IV. Výnosy z dlouhodobého finančního majetku – podíly G. Náklady vynaložené na prodané podíly V. Výnosy z dlouhodobého finančního majetku H. Náklady související s dlouhodobým finančním majetkem VI. Výnosové úroky a podobné výnosy I. Úpravy hodnot a rezervy ve finanční oblasti J. Nákladové úroky a podobné náklady VII. Ostatní finanční výnosy K. Ostatní finanční náklady Finanční výsledek hospodaření Výsledek hospodaření před zdaněním L.. Daň z příjmů M. Převod podílu na výsledku hospodaření společníkům Výsledek hospodaření za účetní období

16 Zisk a jeho modifikace Zisk před úroky, odpisy a zdaněním (EBITDA)
Zisk před úroky a zdaněním (EBIT) Zisk před zdaněním (EBT) Zisk po zdanění (EAT) Zisk po zdanění plus úroky (po zdanění) Zisk, který je k dispozici pro běžné akcionáře (EAC) Obchodní marže (GM – gross margin, tzv. hrubé rozpětí)

17 Poměrové ukazatele Třídění poměrových ukazatelů:
Ukazatele výkonnosti (rentability); Ukazatele likvidity (někdy jsou označovány za ukazatele krátkodobé solventnosti); Ukazatele aktivity (resp. řízení aktiv); Ukazatele finanční struktury (v užším pojetí zadluženosti, někdy též označované jako ukazatele dlouhodobé solventnosti nebo jako ukazatele tzv. finanční páky); Ukazatele kapitálového trhu.

18 Ukazatele rentability
Rentabilita úhrnných vložených aktiv (ROA) (zisk/celková aktivita) Rentabilita vlastního kapitálu (jmění) (ROE) (zisk/vlastní kapitál) Rentabilita nákladů (zisk/náklady) Rentabilita tržeb (ROS) (zisk/tržby) Podíl přidané hodnoty na tržbách (přidaná hodnota/tržby)

19 Ukazatele likvidity Likvidita (likvidní prostředky/splacené závazky)
Okamžitá likvidita (finanční majetek/krátkodobé závazky) Pohotová likvidita (finanční majetek + krátkodobé pohledávky/krátkodobé závazky) Běžná likvidita (oběžná aktiva/krátkodobé závazky)

20 Ukazatele aktivity Ukazatele aktivity vyjadřují: buď rychlost obratu,
nebo dobu obratu.

21 Ukazatele finanční struktury
Ukazatele finanční struktury jsou zaměřeny na dlouhodobé fungování podniku. Do těchto ukazatelů zahrnujeme: Ukazatele zadluženosti, Ukazatele dluhové schopnosti podniku.

22 Ukazatele kapitálového trhu
Ukazatele kapitálového trhu jsou významné pro podniky, které jsou obchodovány na veřejných trzích, tj. zejména na burzách cenných papírů a také pro ty které se chystají vydat emisi akcií (IPO). Nejvýznamnější jsou: Zisk po zdanění na akcii (EPS) (EAT/počet akcií) P/E poměr (tržní cena akcie/EPS)

23 Další ukazatele Ukazatele nákladovosti, Ukazatele produktivity práce,
Ukazatele vybavenosti pracovníků.

24 Soustavy poměrových ukazatelů
Pyramidové soustavy ukazatelů (př. Pyramidový model Du Pont) Paralelní soustavy ukazatelů (tzv. „rychlý test“)

25 Souhrnné indexy hodnocení a predikční modely
Altmanův model Nefinanční predikční modely

26 Finanční řízení a plánování podniku
Finanční řízení členíme z hlediska času na: Dlouhodobé – spojené zejména s kapitálovými investicemi, strukturou financování podniku, patří sem i dividendová politika; Krátkodobé – spojené s řízením krátkodobého kapitálu. Finanční řízení podniku je uvědomělé a cílevědomé ovládání finančních parametrů operací a procesů podniku a jeho managementu. Dlouhodobým cílem finančního řízení je maximalizace tržní hodnoty firmy a krátkodobým cílem je maximalizace zisku.

27 Použitá literatura Bárková, D. – Heřmanová, A. – Mauriciová, I.: Účetnictví ve světle judikatury. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta právnická, 2016. Kovanicová, D. – Kovanic, P.: Poklady skryté v účetnictví. Díl I: Jak porozumět účetním výkazům. Praha: POLYGON, 1995. Kovanicová, D. – Kovanic, P.: Poklady skryté v účetnictví. Díl II: Finanční analýza účetních výkazů. Praha: POLYGON, 1995.


Stáhnout ppt "Finanční analýza TNH 1 (S-5)"

Podobné prezentace


Reklamy Google