Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výhled podpor MZe v roce 2017 sektor chovu skotu, produkce mléka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výhled podpor MZe v roce 2017 sektor chovu skotu, produkce mléka"— Transkript prezentace:

1 Výhled podpor MZe v roce 2017 sektor chovu skotu, produkce mléka
Prosinec 2016 Jiří Hojer, MZe

2 Zásady pro poskytování státních podpor 1
Podpory se musí řídit vedle českých zákonů a z nich zejména zákonem o rozpočtových pravidlech (zákon č. 218/2000 Sb.) také Pokyny EU ke státní podpoře v odvětvích zemědělství a lesnictví ve venkovských oblastech na období 2014 – 2020 (2014C 204/01). Výhradně z národních zdrojů podporuje Česká republika prostřednictvím řady cílených programů celou řadu potřebných aktivit. Těmito dotačními programy přispívá stát k udržování výrobního potenciálu zemědělství a jeho podílu na rozvoji venkovského prostoru, k podpoře restrukturalizace a zvýšení konkurenceschopnosti českého agrárního sektoru.

3 Výběr dotačních titulů
DT 2.A – Udržování a zlepšování genetického potenciálu hospodářských zvířat 2.A.e.1) Kontrola užitkovosti – podpora do 220 Kč na jednu dojnici zařazenou do kontroly užitkovosti.

4 Výběr dotačních titulů
DT 9.H. – Podpora účasti na mezinárodních veletrzích a výstavách 9.H.a. - Podpora účasti na mezinárodních veletrzích a výstavách v zahraničí pod patronací Ministerstva zemědělství Výše dotace je do 100 % prokázaných nákladů na: - úhradu nájmu výstavní plochy bez vybavení, maximálně do výše Kč, - úhradu nákladů na cestovní výlohy (zpáteční letenka v ekonomické třídě do místa konání veletrhu pro 1 zástupce účastnící se společnosti), - úhradu registračního poplatku v celé výši na žadatele a na veletrh či výstavu.

5 Výběr dotačních titulů
DT 9.H. – Podpora účasti na mezinárodních veletrzích a výstavách 9.H.b. Podpora účasti na ostatních mezinárodních zemědělských a potravinářských veletrzích a výstavách v zahraničí Výše dotace je do 100 % prokázaných nákladů na žadatele a veletrh a výstavu: - úhradu nákladů na pronájem výstavní plochy a na stavbu stánku pouze do výše Kč, - úhradu nákladů na cestovní výlohy (zpáteční letenka v ekonomické třídě pro 1 zástupce účastnící se společnosti do veletržní destinace), - úhradu registračního poplatku v celé výši na žadatele a na veletrh či výstavu.

6 Výběr dotačních titulů
DT 13 – Podpora zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu Účel dotace: Zvýšení kvality zpracování zemědělských produktů, zvyšování konkurenceschopnosti potravinářských podniků, resp. krmivářských podniků na evropském trhu, hlavně s ohledem na jakost, nezávadnost a dohledatelnost výrobků. Zabezpečení funkčnosti a účinnosti jakostních systémů, včetně integrované prevence a omezování znečištění. Předmět dotace: modernizace výrobních zařízení, zavádění novách technologií, investice do technologií související s diverzifikací produkce provozovny o další nové výrobky, investice do technologií související se zásadní změnou výrobního postupu stávající provozovny, zlepšení a racionalizace postupů zpracování zemědělských produktů,

7 Výběr dotačních titulů
investice do technologií ke zlepšování a monitorování kvality potravinářských výrobků, resp. krmiv, zavádění technologií šetrných k životnímu prostředí, zavádění technologií souvisejících s dohledatelností potravinářských výrobků, resp. krmiv. Forma dotace: Dotace na pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku. Výše dotace: Do 50 % prokazatelně vynaložených nákladů dle předloženého projektu. Minimální hodnota nákladů projektu je 1 mil. Kč a maximální hodnota nákladů projektu je 60 mil. Kč. Jeden subjekt může podat v kalendářním roce jeden projekt.

8 Výběr dotačních titulů
V roce 2016 se podařilo dojednat schválení EK a spuštění nových podpor – navrženy ke schválení i pro rok 2017: DT 19 – Účast v režimech jakosti Q CZ (900 žádostí 2016, cca 230 mil. Kč) DT 20 – zlepšení životních podmínek dojnic (1400 žádostí 2016, cca 400 mil. Kč) a zároveň akreditace režimu jakosti mléka Q CZ u producentů a zpracovatelů Vzájemně podmíněných a propojených – u DT 20 podmínkou certifikát EZ nebo Q CZ

9 Tab. - Parametry syrového kravského mléka pro splnění režimu jakosti Q1
Ukazatel Hodnota Stanovení Celkový počet mikroorganismů (CPM) ≤ v 1 ml Nejméně 2x měsíčně a vyjadřuje se jako klouzavý geometrický průměr za poslední 2 měsíce Počet somatických buněk ≤  220 000 v 1 ml Nejméně 2x měsíčně a vyjadřuje se jako klouzavý geometrický průměr za poslední 3 měsíce Obsah bílkovin ≥ 3,22 % hm. Nejméně 2x měsíčně a vyjadřuje se jako průměrná měsíční hodnota s přesností na dvě desetinná místa včetně nejistoty měření Rezidua inhibičních látek Negativní Nejméně 2x měsíčně souběžně se stanovením CPM Bod mrznutí ≤ - 0,515°C Nejméně 1x měsíčně Tukuprostá sušina ≥ 8,50 % hm. Stejně jako obsah bílkovin se stanovuje nejméně 2x měsíčně a vyjadřuje se jako průměrná měsíční hodnota s přesností na dvě desetinná místa včetně nejistoty měření Pozn.: Pro vydání certifikátu se vypočítává aritmetický průměr měsíčních hodnot. Postup certifikačního orgánu při posuzování shody je uveden v kapitole „Postup při certifikaci“ Geometrický průměr vzniká součinem členů a následným odmocněním tolikátou odmocninou, kolik je těchto členů v souboru (př. čísla 30 000 a 35 000: 30 000 x 35 000 = 1 050 000 000, √1 050 000 000 = 32 403,7). Klouzavý průměr je takový, kde se vypouští výsledky za nejstarší měsíc a nahradí je výsledky za nejnovější měsíc – sleduje-li se průměr dva měsíce, vypustí se vždy výsledky za první měsíc a nahradí výsledky za třetí měsíc.

10 Způsobilé náklady a DT 19 Pokyny EK stanovují, že způsobilé jsou náklady na: A) novou účast v režimu jakosti (19.A.a – do 80 tis. Kč) B) závazná kontrolní opatření (19.A.b – do 100 % nákladů) C) studie trhu, návrh a design výrobků (19.A.b – do 100 % nákladů). Zároveň podmínky Pokynů EU stanovují mj.: - podpora dle a) a b) nesmí být poskytnuta na kontroly provedené samotnými příjemci, - náklady dle b) a c) nesmí zahrnovat platby příjemcům a musí se vyplácet orgánu odpovědnému za kontrolní opatření, poskytovateli výzkumu nebo poradenství Pozn.: Producenti letos nebudou držitelé certifikátu. Podařilo se obhájit, že mlékárny a organizace producentů mléka jsou subjekty zodpovědné za kontrolní opatření a poradenství. Tomu musí odpovídat způsobilé náklady.

11 DT 19 v roce 2017 změny dle návrhu:
Posun termínu odevzdání žádosti na Nepočítá se s opakováním velké studie organizované pověřenou osobu – ČMSCH do jisté míry pasportizace – zajímavé výsledky – doporučuji využít.

12 Výčet předmětů dotace DT 20
Podpory vyhlášeny na období od do takto: - Podpora napájení dojnic v zimním období temperovanou vodou do 200 Kč/kus/rok, - Podpora provádění faremní diagnostiky původce mastitid dojnic do 350 Kč/kus, - Podpora snížení škodlivých patogenních mikroorganizmů ve stájovém prostředí do 645 Kč/kus, - Podpora ošetřování končetin dle individuálních potřeb dojnic do 135 Kč/kus/rok nevyhlášeno, - Podpora opatření ke snížení tepelného stresu dojnic do 660 Kč/kus.

13 Mimořádné dotace 2016 bez opakování
Kompenzace sucha 2015 – na podniky s ŽV 1,2 mld. Kč (cca 3,5 tisíce žádostí). Kompenzační balíček EK č. 1 (rozpočet EU + ČR) celkem na dojnice 1876 žadatelů, 441 mil. Kč, ks. Kompenzační balíček EK č. 2 (rozpočet EU + ČR) celkem na dojnice 1702 žadatelů, ks, právě probíhá administrace SZIF, do konce roku vyhlášení sazby a při nabytí právní moci výplaty. Jak plyne z názvu – řada těchto podpor kompenzační charakter, přesto je pro celistvý obraz vhodné počítat do rentability chovu skotu a produkce mléka – byť s vědomím tohoto charakteru, podobně např. DŽPZ PRV.

14 DŽPZ PRV – úpravy pro rok 2017
Jde zejména o: zavedení přemísťování deklarovaných zvířat mezi deklarovanými hospodářstvími žadatele bez nutnosti změnových či náhradových žádostí, zkrácení období předpokládaného porodu u suchostojných krav, odstupňování sankcí za pozdní hlášení. Zejména v rámci IZR nové funkce: pomůcky pro podání změnové žádosti na SZIF, upozorňování na termíny hlášení.

15 Vládní návrh novely zákona 353/2003
Přidání ŽV do zelené nafty Do § 57 odst. 3 doplněno písm. b): 3) Zemědělskou prvovýrobou se pro účely spotřebních daní rozumí… b) chov skotu, prasat, drůbeže, ovcí nebo koz za účelem získávání, zpracování nebo výroby živočišných produktů nebo produkce těchto chovných nebo plemenných zvířat evidovaných podle plemenářského zákona.“.

16 Po PN v PSP předáno do Senátu
Sazby vratky od (5) Daň, která byla zahrnuta do ceny nakoupených minerálních olejů …u ŽV Kč/1 000 l nakoupených minerálních olejů uvedených v § 45 odst. 1 písm. b) nebo v § 45 odst. 2 písm. j); výše pevné částky vracené daně je vypočtena z výše daně, která byla zahrnuta do ceny těchto minerálních olejů, snížené o výši daně odpovídající podílu biopaliva ve směsi, <B0 + B7> Kč/1 000 l nakoupených minerálních olejů uvedených v § 45 odst. 2 písm. c); výše pevné částky vracené daně je vypočtena z výše daně, která byla zahrnuta do ceny těchto minerálních olejů, snížené o výši daně odpovídající podílu biopaliva ve směsi. <B30>

17 Sazby vratky od Pro podniky jen s ŽV: Kč/1 000 l nakoupených minerálních olejů uvedených v § 45 odst. 1 písm. b) nebo v § 45 odst. 2 písm. j), Kč/1 000 l nakoupených minerálních olejů uvedených v § 45 odst. 2 písm. c).

18 Dále od 1. 7. 2017 rozlišeno dle intenzity VDJ/ha
) Daň, která byla zahrnuta do ceny nakoupených minerálních olejů uvedených v § 45 odst. 1 písm. b) nebo § 45 odst. 2 písm. j) spotřebovaných při činnostech uvedených v odstavci 3 písm. a) nebo b), se vrací osobě s intenzitou chovu hospodářských zvířat do 0,2 ve výši Kč/1 000 l nakoupených minerálních olejů, nad 0,2 do 0,4 ve výši Kč/1 000 l nakoupených minerálních olejů, nad 0,4 ve výši Kč/1 000 l nakoupených minerálních olejů, uvedených v § 45 odst. 2 písm. c) spotřebovaných při činnostech uvedených v odstavci 3 písm. a) nebo b), se vrací osobě s intenzitou chovu hospodářských zvířat nad 0,2 do 0,4 ve výši Kč/1 000 l nakoupených minerálních olejů, nad 0,4 ve výši Kč/1 000 l nakoupených minerálních olejů.

19 Od S ohledem na vývoj zemědělství v České republice a s přihlédnutím k dopadům navrhovaných opatření zohledňujících intenzitu chovu na státní rozpočet České republiky, předpokládá komplexní pozměňovací návrh použít takto zvýšenou a nejvyšší sazbu daně pouze do 31. prosince To znamená, že od (pokud nedojde k posunutí tohoto termínu ) bude opět zavedena (za účelem snížení administrativní zátěže pro stát i pro dotčené subjekty) jednotná základní sazbu – 4380/1000 l - vratky pro všechny činnosti v zemědělské prvovýrobě).

20 Studie ÚZEI souhrn podpor
Vyplácené přímé a nepřímé podpory - dojnice

21 Ekonomika výroby mléka
Průměr za všechny podniky

22 Děkuji za pozornost! Jiří Hojer


Stáhnout ppt "Výhled podpor MZe v roce 2017 sektor chovu skotu, produkce mléka"

Podobné prezentace


Reklamy Google