Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilPatrik Mašek
1
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTEO.1107.2F Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastVinárny Vzdělávací oborTechnika obsluhy Vzdělávací okruhServis bílého vína Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, 16 - 19 let AnotacePrezentace komplexně seznamuje žáky postupem při servisu bílého vína. Vysvětlení pojmů a definic. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaDekantace, degustace, prezentace DatumDatum vytvoření – 1. 1. 2013
2
Bílé víno
3
Izolační obal Sklenice na bílé víno Teploměr Dezertní talíř s číšnickým nožem
4
Před servisem vína musíme provést kontrolu teploty podávaného vína. Teplota u bílých vín se pohybuje od 8 – 12 ° Určení teploty u vína je závislé od jeho stáří a kvality. Čím starší a kvalitnější víno podáváme tím je jeho teplota vyšší. U vín bývá i doporučení teploty vína výrobcem. Víno ovšem podchladíme o jeden až dva stupně.
5
Víno otevíráme se servírovacím stole (keridonu) Připravený inventář si vhodně rozmístíme
6
Víno prezentuje zleva hostili Při prezentaci uvádíme – název vína, ročník, oblast, charakteristika, gastronomická návaznost Provádíme také rychlou prezentaci čestnému hostu také zleva
7
Odstraníme záklopku pomocí nože Otřeme hrdlo Vytažení zátky – láhev držíme zabalenou v příručníku Pomocí příručníku vyndáme vývrtku z korku Odstranění kapsleVytažení korku
8
Otřeme hrdlo láhve korkem Posouzení korku Prezentace korku hostiteli – zleva, prezentujeme jako mísu Pak zakládáme na pravou stranu hostitele Posouzení korku
9
Degustace – smyslové hodnocení vína Zrak Čich Chuť Degustaci provádí hostitel nebo sommeliér, při jednotlivém posuzování se k vínu vyjádříme Před degustací hostitelem můžeme vyvínit sklenice
10
K degustaci hostitelem naléváme zprava do založené sklenice a víno Láhev držíme na levém předloktí podloženou příručníkem, etiketou k hostiteli
11
Po odsouhlasení vína hostitelem naléváme víno podle společenských pravidel a na konec hostiteli. Víno naléváme zprava. Po nalití umístíme láhev do izolačního obalu.
12
Při odchodu popřeje hostům příjemné chvíle u vína Provedeme úklid pracovních pomůcek Během konzumace hostovi víno doléváme, až je sklenice prázdná nebo je ve sklenici jen malé množství vína.
13
1) Jaké znáš vinné odrůdy pro výrobu bílého vína: a) ………………………………………….. b) ………………………………………….. c) ………………………………………….. d) ………………………………………….. e) ………………………………………….. f) …………………………………………..
14
2) Jaký inventář potřebuje pro servis bílého vína …………………………………………………………………………… ……………………………...................................................................................................................... 3) Zvolte správnou teplotu pro servis bílého vína a) 8 - 12 °C b) 5 – 8 °C c) 14 – 18 °C
15
4)Vyjmenuj čtyři základní chutě, které rozeznáváme na jazyku a na kterých částech jazyka je cítíme a) …………………………………………………………………………… ……………………………… b) …………………………………………………………………………… ……………………………… c) …………………………………………………………………………… ……………………………… d) …………………………………………………………………………… ………………………………
16
5 ) Prezentace je…………………………………………hostiteli. 6) Jaké údaje uvádíme při prezentaci a) …………………………………………. b) …………………………………………. c) …………………………………………. d) …………………………………………. e) ………………………………………….
17
Salač, G., Stolničení. Praha: Fortuna. 2010 ISBN:8071687529 Archiv autora
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.