Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilFilip Pravec
1
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování Bc. Jana Tvrdíková Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:125 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:125
2
CHARAKTERISTIKA Čaj je výrobek rostlinného původu. Zpracované a sušené nadzemní části bylin – listy, plody, květy. Slouží k přípravě nápoje nebo se jedná o hotový nápoj z tohoto výrobku. 1. http://www.teafountain.com/Oolong_&_Wulong_Tea/c11/index.html
3
PRAVÝ ČAJ Čaj pravý se vyrábí z částí stále zelených subtropických či tropických keřů čajovníku Čínského. Čajovník má menší kožovité listy, které se spolu s pupeny a jemnými částmi zdřevnatělých stonků rostliny zpracovávají. Oblast: Indie, Čína, Srí Lanka a Japonsko. 2. http://www.istockphoto.com/stock-photo-3841859-white-tea-green-tea-plant.php
4
SLOŽENÍ ČERNÉHO ČAJE Voda 7,5 % Extraktivní látky průměrně 35 %, min. 25 % Kofein 2 až 2,5 % Třísloviny Vitamíny B1, B2, PP Minerálních látek K, P, Fe 3. http://www.ireceptar.cz/zdravi/zeleny-caj-jako-lecivy-napoj-i-pokojova-rostlina/
5
DĚLENÍ PRAVÉHO ČAJE černý - fermentovaný žlutý - polofermentovaný zelený - nefermentovaný 4. http://www.tadji.cz/druhy.html
6
ZPRACOVÁNÍ ČAJE 1. Sklizeň – několikrát ročně, v tropech 1x za 14 dní. 2. Zavadnutí - čajových lístků dochází zároveň ke svinutí lístků. 3. Fermentace – probíhá ve fermentačních komorách při teplotě 18 až 24 °C a vlhkosti 95 až 98 %. Délka fermentace výrazně ovlivňuje výslednou kvalitu čaje. Černý čaj se fermentuje 3 až 6 hodin. 4. Sušení – suší se proudem horkého vzduchu (do 3 % vlhkosti). 5. Třídění a balení 5. http://obchod.activa.cz/produkt/lipton-cerny-caj-yellow-label-tea-28400/
7
NA TRHU Sypaný čaj - který se balí po 20 až 150 g Čaj porcovaný - je balen do speciálních papírových sáčků po 1,5 až 4g Jednodruhové čaje - Darjeeling, Cejlon Čajové směsi - Asijský, Granát, Piknik 6. http://www.cajovybar.cz/sackovy-caj-cajovy-pytlik/
8
DALŠÍ DRUHY Bylinné čaje Čajové bylinné směsi Ovocné čaje Ochucený - Směs pravé čaje a části sušených rostlin – ovoce, či bylin Ovoněný - Zelený čaj, na který se rozprostře parfemované lístky květů. Maté - tento čaj je rozšířený zejména v Jižní Americe. Získává se úpravou listů subtropického keře cesmíny paraguayské. Instantní čaj - výrobek, který obsahuje sušený čajový extrakt a jiné složky.
9
SKLADOVÁNÍ ČAJE Čaje snadno přijímají vzdušnou vlhkost. Cizí pachy a snadno vyčichnou. Musí se proto skladovat uzavřené - zvláště čaje ovocné, ovoněné či aromatizované. V suchu max. do 70 % relativní vlhkosti. V chladu do 25 °C. 7. http://www.vltava2000.cz/dilmahcaje/default.asp?lngDepartmentI D=17
10
Zdroj Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.