Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Program rozvoje venkova 2014 – 2020 Opatření 16. Spolupráce
2
Opatření 16. Spolupráce Podopatření 16.2 Podpora vývoje nových produktů, postupů a technologií Operace 16.2.2 Podpora vývoje nových produktů, postupů a technologií při zpracování zemědělských produktů a jejich uvádění na trh Rozvoj inovací, zavádění nových či významně zlepšených produktů, postupů nebo technologií, zlepšení technických vlastností, komponentů, materiálu, software, uživatelské vstřícnosti, Hodnocení projektu Hodnotitelskou komisí.
3
Záměry a definice žadatele Operace není dělena na záměry. Definice žadatele a): Výrobce potravin nebo surovin určených pro lidskou spotřebu, výrobce krmiv. Vlastní kvalifikovaný personál a vlastní výrobní prostředky. Definice žadatele b): Uskupení minimálně dvou subjektů, kdy jeden subjekt splňuje definici žadatele dle písmena a) a druhý subjekt je výzkumnou institucí (např. vysoká škola, výzkumný ústav). Žadatelem nemůže být organizace producentů, sdružení organizací producentů a mezioborová organizace.
4
Druh a výše dotace Druh dotace: přímá nenávratná dotace. Výše dotace 50 %. Výdaje na jeden projekt: min. 1 000 000 Kč max. 150 000 000 Kč Výdaje na spolupráci: Projekty do 5 mil. Kč výdajů, ze kterých je stanovena dotace - minimálně 15 % výdajů a zároveň max. 50 % výdajů, ze kterých je stanovena dotace. Projekty nad 5 mil. Kč výdajů, ze kterých je stanovena dotace - min. 1 milion Kč (včetně) a zároveň max. 50 % výdajů, ze kterých je stanovena dotace.
5
Způsobilé výdaje I 1) Provozní náklady spolupráce na vývoji a aplikaci nových produktů, postupů, technologií ve výrobě potravin a krmiv. Náklady na spolupráci - přípravné operace, zkoušky, hmotné a/nebo nehmotné investice související se spoluprací: spolupráce na vývoji nových technologií a postupů zpracování zemědělských produktů a přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům, spolupráce na vývoji nových produktů, včetně jejich finální úpravy a designu, spolupráce na vývoji a výzkumu nových způsobů zvyšování nebo monitorování kvality výrobků, spolupráce na vývoji nových systémů zajištění dohledatelnosti výrobků a včasného upozornění na nebezpečné potraviny.
6
Způsobilé výdaje II 2) Přímé náklady související s výrobou inovativních produktů a se zavedením do praxe inovativních postupů a technologií, které jsou výsledkem spolupráce s výzkumnou institucí (včetně investic, pokud nebudou dotovány v rámci opatření Investice do hmotného majetku): investice do výrobních technologií a postupů potřebných k výrobě inovativních výrobků, včetně technologií a softwaru souvisejících s dohledatelností výrobků a zvyšováním nebo monitorováním kvality výrobků, stavební investice potřebné k výrobě inovativních výrobků a k zavedení inovativních postupů a technologií.
7
Kritéria přijatelnosti projektu I Splnění finančního zdraví u projektů, jejichž způsobilé výdaje, ze kterých je stanovena dotace, přesahují 1 000 000,- Kč. Žadatel zveřejní výsledky projektu a zajistí jejich šíření. Kladné zhodnocení projektu s vyhodnocením aspektů účelnosti, potřebnosti, efektivnosti, hospodárnosti a proveditelnosti. Beneficientem, tzn. konečným uživatelem dotace, je výrobce potravin nebo krmiv.
8
Kritéria přijatelnosti projektu II Spolupráce bude realizována minimálně dvěma subjekty s výjimkou projektů realizovaných žadatelem (kvalifikovaný personál a dostatečné výrobní zdroje. Ne zpracování produktů rybolovu a medu. Krmiva - výstupní produkt pouze krmiva pro hospodářská zvířata. U projektu, vyžadujícího posouzení vlivu záměru na životní prostředí, je podmínkou přijatelnosti předložit kladné stanovisko příslušného úřadu k posouzení vlivu realizace projektu na životní prostředí.
9
Kritéria přijatelnosti projektu III V případě zpracování vinných hroznů nebude podpořena následující technologie: Dřevěný sud/ uzavřená dřevěná nádoba na výrobu vína o objemu nejméně 600 litrů. Kvasná nádoba s aktivním potápěním matolinového klobouku pro výrobu červených vín. Cross-flow filtr na víno.
10
Další podmínky I Minimálně 40 bodů za preferenční kritéria. Realizaci projektu nejpozději do 36 měsíců od podpisu Dohody o poskytnutí dotace. Součástí projektu je spolupráce, tj. předmětem projektu nesmí být pouze pořízení inovované technologie, její zavedení a zkoušky. Za zpracování nelze považovat jednoduchou úpravu vstupní suroviny bez její významné změny jakosti, jako např. změny obsahu živin, konzistence, struktury, chutě, vůně, tvaru. Projekt se týká nově vyvinutých produktů, postupů a technologií pouze před jejich využitím k obchodním účelům.
11
Další podmínky II Projekt není jen prostou obměnou výrobku, obměnou technologií, strojů a zařízení nebo racionalizací výroby. Spolupracující subjekt musí být vybrán k datu zaregistrování Žádosti o dotaci a nemusí být vybírán prostřednictvím výběrového řízení. V případě výdajů na spolupráci je za vznik výdaje považováno datum proplacení prostředků na spolupráci dodavateli.
12
Další podmínky III Místem realizace projektu je provozovna, které se inovace týká. Projekt je inovativního charakteru - od Hodnotitelské komise neobdržel 0 bodů. Projekt v rámci posuzování efektivnosti a proveditelnosti Hodnotitelskou komisí neobdržel 0 bodů.
13
Další podmínky IV Dotaci nelze poskytnout na: nákup nemovitosti, nákup dopravních prostředků určených zejména pro osobní přepravu, administrativní budovy, správní budovy, intervenční sklady, logistická centra, inženýrské sítě včetně přípojek (kromě rozvodů uvnitř staveb), komunikace, odstavné či parkovací plochy, projektovou a technickou dokumentaci, stavby a technologie pro třídění, chlazení, značení a skladování vajec.
14
Přílohy předkládané při Žádosti o platbu V případě, že projekt podléhá řízení stavebního úřadu, pak pravomocné a platné odpovídající povolení stavebního úřadu, na jehož základě byl projekt realizován. V případě, že projekt podléhá řízení stavebního úřadu, pak projektová dokumentace ověřená stavebním úřadem předkládaná k řízení stavebního úřadu. Půdorys stavby/půdorys dispozice technologie/nákres v odpovídajícím měřítku s vyznačením rozměrů stavby/technologie k projektu nebo jeho části. Souhlasné stanovisko příslušného úřadu k posouzení vlivu záměru na životní prostředí - u projektů, u kterých je vyžadováno.
15
Preferenční kritéria I Č. 1 - Posouzení projektu Hodnotitelskou komisí Č. 2 - Žadatel má registrovanou značku kvality KLASA, některý z jeho produktů je označen jako produkt s chráněným zeměpisným označením, označením původu či jako zaručená tradiční specialita nebo Regionání potravina Č. 3 - Podíl příjmů z výroby krmiv na celkových příjmech žadatele: 80 % a více 70 – 79 % 60 – 69 % 50 – 59 %
16
Preferenční kritéria II Č. 4 - Žadatel nejpozději k Žádosti o platbu předloží platné osvědčení o původu bioporaviny/biokrmiva, které je vydáno na některý výrobek žadatele a bude dosahovat: více než 75 % podílu příijmu/výnosu z produkce biopotravin/biokrmiv na celkových příjmech/výnosech z produkce potravin/krmiv, nebo více než 25 mil. Kč příjmu/výnosu za produkci biopotravin/biokrmiv, 10 – 75 % (včetně) podílu příijmu/výnosu z produkce biopotravin/biokrmiv na celkových příjmech/výnosech z produkce potravin/krmiv, nebo 10 - 25 mil. Kč (včetně) příjmu/výnosu za produkci biopotravin/biokrmiv.
17
Preferenční kritéria III Č. 5 - Předmětem projektu je zpracování: mléka masa ovoce/zeleniny, chmele a moštových hroznů Č. 6 - Předmětem projektu je výroba mouky nebo škrobu z bezlepkových obilovin, sóji nebo amarantu. Č. 7 - Žadatel v hodnocení Finančního zdraví splňuje úroveň kategorie: A B
18
Preferenční kritérie IV Č. 8 - Výdaje, ze kterých je stanovena dotace přesahují částku 5 mil. Kč. Č. 9 - Předmětem projektu je investice do technologií umístěných v objektu ve vlastnictví žadatele. Č. 10 - Projekt je realizován v hospodářsky problémových regionech.
19
Zpřesnění pravidel – preferenční kritérium číslo 5 Původní znění 7.1 mléka (kapitola* 4) 7.2 masa (kapitola* 1,2,5,16) 7.3 ovoce/zeleniny, chmele a vinného moštu (kapitola* 7,8,12,20,22.04) o V rámci kapitoly 22.04 bude předmětem p.k. pouze vinný mošt jako konečný výrobek. Nové znění 7.1 mléka (kapitola* 4) 7.2 masa (kapitola* 1,2,5,16) 7.3 ovoce/zeleniny, chmele a vinného moštu (kapitola* 7,8,12,20,22.04,22.05) o Tato věta byla vypuštěna. Předmětem projektu je zpracování:
20
Děkuji Vám za pozornost! Ing. Ilona Musílková Email: Ilona.Musilkova@szif.cz Tel.: 585 526 543
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.