Počítače-osmibitové a šestnáctibitové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do práce s PC Mgr. Petr Vanický
Advertisements

POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Tato prezentace byla vytvořena
Historie počítačů současnost.
Procesory Filip Skulník.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
PROCESORY Základní přehled.
Procesor (CPU – Central Processing Unit)
GRAFICKÉ KARTY Úvodem:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Nejsložitější integrovaný obvod
Procesor. Na trh byl uveden v 70.letech minulého století a znamenalo to průlomv konstrukci počítače. Je to jakýsi mozek počítače, vykonává všechny instrukce,které.
Procesory.
Jitka Davidová ZŠ Nám. Bří Jandusů 7.B.
Procesory. Procesor Slovo pocházející z Latiny. Obecné označení jakéhokoliv zařízení schopného provádět operace s daty. Někdy je název používán jako synonymum.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Přehled a vývoj mikroprocesorů
OBRÁZKY Popis karty Grafická karta se stará o grafický výstup na monitor, TV obrazovku či jinou zobrazovací jednotku. V případě, že grafická karta obsahuje.
Napsal: Michal Straka Třída: 3IT Rok: 2012/2013. OSNOVA Úvod – Co je to GPU? Historie firem AMD Radeon Nvidia Porovnání výkonu Závěr.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Procesor Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Pokud bychom přirovnali počítač.
Začátky mikroprocesorů
Je to ústřední výkonná jednotka počítače.Která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává ňáký program.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Procesor je ústřední výkonnou jednotkou.
Architektura počítače
Hardware osobních počítačů
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
SKLADBA PC 4 OP VK VYT 2.4 Procesor − CPU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Maturitní předmět: Informatika
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
HISTORIE POČÍTAČŮ III druhá a třetí generace počítačů
FYZIKÁLNÍ PRINCIPY PAMĚTI
aneb od MANIACa k počítačovému maniakovi
Historie výpočetní techniky
Procesory.
INFORMATIKA Historie pc.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_HARDWARE_S1.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_09.
PROCESOR CPU – central processing unit je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. CPU.
Technika počítačů 3. Mikroprocesory © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Historie počítačů. Jednoduchá počítadla  Abacus  praděpodobně 600 let staré  umožňuje počítat základní matematické oprace.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Název vzdělávacího materiálu:Typy počítačů Kód vzdělávacího.
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
Vypracoval / Roman Málek
Procesory Filip Vepřek.
Programování mikropočítačů Platforma Arduino
Grafická karta
ALU Aritmeticko-logická jednotka
Procesory Filip Vepřek.
Procesor Procesor (CPU – Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Hardware číslicové techniky
Hardware číslicové techniky
Využití v praxi operační paměti RAM
Centrální procesorová jednotka
Informatika / …o počítači
Informatika pro 8. ročník Hardware. 6 druhů počítačů.
Transkript prezentace:

Počítače-osmibitové a šestnáctibitové

Procesor Anglická zkratka je CPU … Central Processing Unit Na trh byl uveden v 70.letech minulého století a znamenalo to průlom v konstrukci počítače. Je to jakýsi mozek počítače, vykonává všechny instrukce, které programy obsahují výkonnější procesor výkonnější počítač mezi nejznámější výrobce procesorů patří firmy Intel, AMD a IBM AMD Intel

počet současně zpracovatelných bitů Hlavním parametrem procesoru je jeho frekvence („takt“), udává kolik instrukcí je procesor schopen zpracovat za 1s př.: 3 GHz = 3 000 000 000 instrukcí za sekundu (čím vyšší, tím je procesor rychlejší) Vedlejšími parametry je např.: počet současně zpracovatelných bitů (8,16,32, 64, 128-bitový procesor) počet jader (jedno = Single Core, dvě = Dual Core, čtyři = Quad Core, atd.) Zjednodušeně se dá říci, že např. 8bitový procesor umí počítat s čísly od 0 do 255, 16bitový s čísly od 0 do 65 535 atd.

Počítače-osmibitové a šestnáctibitové Éra 8-bit trvala jen pár let. První osmibit od Intelu přišel na trh v roce 1972 (8008), první šestnáctibit představila stejná firma v roce 1978… (Samozřejmě to nebylo takhle ostře ohraničené. Neznamenalo to, že v roce 1978 všichni zahodili osmibity a vrhli se na 16 bitů, ani že před rokem 1978 neexistovaly šestnáctibity.) Encyklopedie uvádějí jako první šestnáctibitový mikroprocesor IPC-16A/500, zvaný PACE, který vyráběla společnost National Semiconductor od roku 1974. Nejznámější osmibitové počítače “osmibitové éry” tedy vznikly až v době, kdy na trhu byly šestnáctibitové procesory – bohužel mnohem dražší. I architektura byla dražší, výroba desek taky… pro masové nasazení se tedy až do 90. let vyvíjely osmibitové systémy.

Obecně Sběratelsky nejzajímavější. V letech 1977-1993 vzniklo ohromné množství různorodých osmibitových systémů,(v každé zemi vznikaly národní konstrukce a nezaháleli ani amatéři, kteří si stavěli vlastní počítače.) Můžeme proto najít velké množství strojů s radikálně odlišným designem, vlastnostmi i architekturou.(jen 1000 kusů atd…) Velká roztříštěnost trhu vedla k tomu, že se systémy velmi rychle rozdělily na ty, které byly dobře zajištěné softwarem a doplňky a potom na obrovské množství systémů, které se obvykle prodávaly jen v jedné zemi a existuje pro ně jen velmi omezená škála software. Uživatelé obvykle obměňovali své počítače velmi rychle a to tak, že si kupovali systémy, pro které byl dostatek těch nejlepších her. Byla řada fanoušků, kteří používali osmibitové počítače i po roce 2000.

-Omezené možnosti rozšíření-mohly adresovat pouze 64 KB paměti Výhody : v podstatě nemají operační systém a programátor je může řídit do naprostých detailů. Nevýhody : -Nedostatečný výkon -mohly zpracovat najednou jen 8 bitů informace. -Omezené možnosti rozšíření-mohly adresovat pouze 64 KB paměti -Nedostatek standardizace Grafický operační systém SymbOS (představuje asi maximum, co se dalo z osmibitů 80. let dostat.)

Využití Pro velmi jednoduché aplikace se používají čtyřbitové nebo osmibitové procesory. To platí například pro zabudované systémy např. : v mikrovlnných troubách, kalkulačkách, počítačových klávesnicích a infračervených dálkových ovládání. Pro středně složité aplikace, se používají osmibitové nebo šestnáctibitové procesory. např. : programovatelné automaty, mobilní telefony, PDA nebo přenosné videohry 

IQ 151 Sinclair ZX Spectrum - (Ondra, Didaktik)

Moorův zákon empirické pravidlo 1965 ho vyslovil chemik a spoluzakladatel firmy intel Gordon Moore Původní znění bylo: „počet tranzistorů, které mohou být umístěny na integrovaný obvod se při zachování stejné ceny zhruba každých 18 měsíců zdvojnásobí.“ Takovýto růst se nazývá exponenciální.

Děkuji za pozornost