VÝROBA PNEUMATIK Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stavba moderní pneumatiky pro osobní automobily
Advertisements

AUTOVRAK - ZDROJ SUROVIN Mgr. Milena Marešová Praha 2006.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Zásoby podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Projekt SIPVZ Multimediální chemie
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
EM radiální pneu + Jeřábové pneu Product Story
KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ PÁSOVÉHO DOPRAVNÍKU.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Dvoustupňová konfekce
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_133.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 02.
Dublování Střední odborná škola Otrokovice
Strojírenství Strojírenská technologie
Technologie silových kabelů - výroba
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
LÁTKY A TĚLESA.
Receptury Střední odborná škola Otrokovice
Dvoustupňová konfekce
Příprava patních křídel Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
RECYKLACE PETLAHVÍ Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
VÝROBA ŠKROBU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Základní škola Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Složení roztoků – 8. ročník Mgr.Jitka Říhová.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Směsi – test, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
VÝROBA PAPÍRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada14 Anotace.
VÝROBA CELULÓZY (BUNIČINY) Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
NEKOVY: uhlík, síra, fosfor Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
Systemy protektorovani. Za studena - Za studena - SORTIMENT SYSTEMY PROTEKTOROVANI.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Tělesa a látky- vlastnosti látek Autor Jitka.
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Zařízení chemické laboratoře Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
DRUHY PLASTŮ OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U DRUHY PLASTŮ OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U
Cukrářské technologie – šlehané hmoty s požitím RP a moučných směsí
Textilní a oděvní materiály
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
Alkeny Alkadieny Alkyny. Alkeny Alkadieny Alkyny.
Lití - klasika Lití je způsob výroby polotovarů a součástí, kdy se roztavený materiál vlije nebo vtlačí do formy. Po ztuhnutím materiálu ve formě vznikne.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Střední odběr Broušení Lapování.
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Odlitky.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

VÝROBA PNEUMATIK Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888

Suroviny pro výrobu. K hlavním surovinám, patří přírodní guma, syntetická guma, mour a olej. Podíl gumových směsí na celkové hmotnosti pneumatiky činí více než 80%. U asi poloviny použitého gumového podílu se jedná o přírodní kaučuk, který je získáván z kaučukovníku. Kaučukovník se pěstuje v tropech, kupříkladu v Malajsii a Indonésii. Zhruba třetina gumové směsi jsou plnidla jako mour, který dává pneumatice její černou barvu. Dalším důležitým plnidlem je olej, který slouží ve směsi jako změkčovadlo. Kromě toho se pro výrobu gumové směsi používají vytvrzovací přísady případně vulkanizační látky a četné pomocné chemikálie a ochranné látky.

Gumová směs Během fáze směšování se míchají suroviny a zahřívají se na teplotu cca 120 °C.  Složení gumových směsí je různé, jak v rozličných částí pneumatiky, tak je odlišné i s ohledem na účel použití a model pneumatiky. Gumová směs pro letní pneumatiku se liší od gumové směsi pro zimní pneumatiku. Gumová směs pro pneumatiku na jízdní kolo vykazuje málo společných vlastností s gumovou směsí typickou pro výrobu pneumatik pro lesní stroje.

Výroba komponentů Směsi se používají pro pogumování komponent, jako jsou například kabely, textil a ocelové pásky. Pro výrobu jedné pneumatiky se vyrábí 10 – 30 komponent. Velká část komponent jsou zpevňovací části rozličného druhu.

Konstrukce Výrobci pneumatik vyrobí z jednotlivých komponent na stroji na výrobu pneumatik polotovar. Poté co jsou umístěny komponenty na bubnu s pásky stroje na výrobu pneumatik a kostra pneumatiky je umístěna na přírubách stroje pro natahování, přemisťuje transportní kruh stroje celek tvořený běhounem a pásy na kostru pneumatiky. Poté je do kostry pneumatiky zaváděn vzduch pod tlakem a tlakem se kostra vyboulí a je obemknuta pásovým celkem. Tak vznikne polPolotovar pneumatiky:

Vulkanizace-vytvrzení Vytvrzovací lis dodá pneumatikám jejich konečný tvar a vzorek běhounu. Tvarování a vulkanizace pneumatiky probíhá uvnitř horké formy. Forma nese podobu budoucího dezénu, logo výrobce na bočnicích a další povinné značení. Vulkanizace probíhá při teplotách nad 300 stupňů, po dobu 12 až 25 minut, podle rozměru pneumatiky.

Přezkoušení Každá pneumatika pro osobní vozidlo je překontrolována, jak vizuálně, tak strojově. Při vizuální kontrole je dbáno především na možné závady na vnějším povrchu pneumatiky. Při strojové kontrole je kontrolován tvar pneumatiky, radiální házení pneumatiky a boční výkyv. Jestliže pneumatika vykazuje byť sebemenší závady, je ihned vyřazena.

Literatura, zdroje informací Vše dostupné online 17.5.2011 http://www.pneumatiky.estranky.sk/ http://www.nokiantyres.cz/Produktionsprozess_copy http://www.goodyear.eu/cz_cs/tire-advice/tire-information/make-a- tire.jsp http://www.pneu-pneumatiky.net/images/big/13.jpg http://www.svet-pneu.eu/pneumatiky-infinity/ http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/index_img.php?id=98884 http://www.ped.muni.cz/wphy/fyzvla/FMkomplet3.htm http://www.lesni- technika.cz/Products/PNEU/pneu_nokian_traktors.html http://zsmorava.adam.cz/foto/dreviny/ipage00017.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Koeh-071.jpg http://f1sport.autorevue.cz/pirelli-dokoncil-druhe-testy-pneumatik- pro-sezonu-2011-17849