POLICEJNÍ PSYCHOLOGIE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Etický kodex I. Pedagogický pracovník jedná a rozhoduje se na základě principů humanity a demokracie, a to podle svých nejlepších dosažených znalostí.
Advertisements

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Jak si počínat při soudním jednání
AKVŠ – nová témata – nové výzvy Marta Machytková předsedkyně VV.
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Seminář etika a etiketa V tlumočnické profesi Šárka Valverde
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ODBORY Vypracoval: Viktor Vodrážka. Co to jsou odbory? Odbory jsou sdružení zaměstnanců, založená s cílem prosazovat jejich pracovní, hospodářské, politické,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPrávní vztahy Datum vytvoření
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Společenská odpovědnost organizací
Zdravá škola.
O TRESTNÉM ČINU O PŘESTUPKU O UDÁLOSTI
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Kongresové dny Brno 2010 Asociace výchovných poradců / - založena v červnu 2005 jako Asociace školských poradců díky spolupráci s časopisem.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Etické kodexy Rady Evropy
(2) Doporučení odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra k realizaci vybraných projektů prevence kriminality na místní úrovni.
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
Profesní etika JUDr. Maxim Tomoszek.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
Subjekty trestního řízení
Etický kodex Komory auditorů
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Obecné výklady o TPH a trestní odpovědnosti
Úvod do psychologie Halfar Tomáš Berne: Jak si lidé hrají.
Trest odnětí svobody a jeho výkon
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Model EFQM v podmínkách Policie České republiky. Projekt PHARE 2001 V roce 2001 byl ukončen projekt PHARE 98/IB/JH/02 – Komplexní systém řízení lidských.
PRÁVO, PRÁVNÍ NAUKA- úvod Ing. Lenka Dobešová- Právo, Právní nauka.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
MENSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_50_Občanská výchova_Morálka.
„Bagatelní trestná činnost“ z pohledu Policie ČR
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
ZOBRAZIT TENTO SNÍMEK:
Institut ochránce práv dětí
Pravidla chování, právo a morálka
Nová služba – nová kultura?
Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Policejní bezpečnostní opatření na 1. květen 2015 V Brně dne 27. ledna 2018.
liga lidských práv „blíže spravedlnosti“
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
Etika v psychoterapii Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Úvod do psychologie
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Priority Policie České republiky na rok 2012
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

POLICEJNÍ PSYCHOLOGIE VY_52_INOVACE_220226 19. února 2014 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.

Policejní psychologie je velmi mladou disciplínou pojem policejní psychologie není zatím jednoznačně definován studuje chování a prožívání věcí lidmi v situacích, v nichž jde o zachování a zajišťování zákonnosti, veřejného pořádku a hlavně bezpečnosti základní metody policejní psychologie jsou: experiment, pozorování a explorativní metody

Dělení policejní psychologie psychologie osobnosti policista, pachatel, svědek, poškozený, atd. psychologie ke vztahu k jiným vědním odvětvím psychologie vyšetřování, kriminální, pořádkové, dopravní, atd. psychologie činnosti v rámci výkonu profese jednotlivých policejních služeb kriminalistika, trestní právo, správní právo, mezinárodní právo atd.

Dělení policejních poznatků Okruh převzatých poznatků čerpá především z obecné psychologie, psychologie osobnosti, sociální psychologie a psychopatologii zahrnuje témata jako například orientační odhad osobnosti, problematika stresu, agrese, ovlivňování druhých apod.

Dělení policejních poznatků Okruh původních poznatků Výsledek vlastních výzkumných aktivit Rozbor různých policejních situací: jednání policistů s občany, pachateli, oběťmi; sdělování nepříjemných zpráv; vyjednávaní v situaci rukojmích, apod.

Postavení psychologie v rámci policejní práce Využívaná vědomě i intuitivně Policejní psychologii využívají jak školení policejní psychologové, tak i „nepsychologové“ Policejní psychologie se uplatňuje ve třech hlavních oblastech: Úsek personalistiky Úsek vzdělání a výcviku Na specializovaných pracovištích a pozicích

Etický kodex Příslušníci Policie České republiky, vědomi si svého poslání, spočívajícího ve službě veřejnosti, založeného na úctě a respektu k lidským právům, vyjadřují následující principy, jež chtějí sdílet a dodržovat. Každý příslušník Policie České republiky, který jedná v souladu se zákonem a Etickým kodexem Policie České republiky, si plně zaslouží úctu, respekt a podporu společnosti, jejíž bezpečnost chrání i s nasazením vlastního života.

Etický kodex Cílem Policie České republiky je chránit bezpečnost a pořádek ve společnosti, prosazovat zákonnost, chránit práva a svobody osob, preventivně působit proti trestné a jiné protiprávní činnosti a potírat ji, usilovat o trvalou podporu a důvěru veřejnosti.

Etický kodex Základními hodnotami Policie České republiky je profesionalita nestrannost odpovědnost ohleduplnost bezúhonnost

Etický kodex Závazkem Policie České republiky vůči společnosti je prosazovat zákony přiměřenými prostředky s maximální snahou o spolupráci s veřejností, státními a nestátními institucemi, chovat se důstojně a důvěryhodně, jednat se všemi lidmi slušně, korektně a s porozuměním a respektovat jejich důstojnost, uplatňovat rovný a korektní přístup ke každé osobě bez rozdílu, v souladu s respektováním kulturní a hodnotové odlišnosti příslušníků menšinových skupin všude tam, kde nedochází ke střetu se zákony, při výkonu služby jednat taktně, korektně a vhodně uplatňovat princip volného uvážení,

Etický kodex používat donucovacích prostředků pouze v souladu se zákonem; nikdy nezacházet s žádnou osobou krutě, nehumánně či ponižujícím způsobem, nést odpovědnost za každou osobu, která byla omezena Policií České republiky na osobní svobodě, zachovávat mlčenlivost o informacích zjištěných při služební činnosti, zásadně odmítat jakékoliv korupční jednání, netolerovat tuto protizákonnou činnost u jiných příslušníků Policie České republiky, odmítnout dary nebo jiné výhody, jejichž přijetím by mohlo dojít k ovlivnění výkonu služby, zásadně se vyhýbat jakémukoliv jednání, které by mohlo být střetem zájmů

Etický kodex Závazkem vůči ostatním příslušníkům Policie České republiky je usilovat o otevřenou a partnerskou spolupráci, dbát, aby vztahy byly založeny na základě profesní kolegiality, vzájemné úcty, respektování zásad slušného a korektního jednání; jakékoliv formy šikanování a obtěžování ze strany spolupracovníků či nadřízených jsou vyloučeny, netolerovat ani nekrýt podezření z trestné činnosti jiných příslušníků Policie České republiky a trestnou činnost neprodleně oznámit; stejně tak netolerovat ani jiné jejich protiprávní jednání či jednání, které je v rozporu s Etickým kodexem Policie České republiky.

Etický kodex Osobním a profesionálním přístupem příslušníků Policie České republiky je nést osobní odpovědnost za svoji morální úroveň a svůj profesionální výkon, chovat se bezúhonně ve službě i mimo ni tak, aby důstojně reprezentovali Policii České republiky svým jednáním, vystupováním i zevnějškem.

PRAMENY Psychologie v Policii. Brno, 2010. Dostupné z: https://is.muni.cz/th/251979/pedf_b/BAKALARKA_OSTRA.pdf. Bakalářská práce. MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ PEDAGOGICKÁ FAKULTA. Etický kodex Policie České republiky. Policie.cz: Policie České republiky [online]. [cit. 2014-02-19]. Dostupné z: http://www.policie.cz/clanek/eticky-kodex-policie-ceske-republiky.aspx