Rizika požáru v atmosféře obohacené kyslíkem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BACKDRAFT FLASHOVER ROLLOVER
Advertisements

B E Z P E Č N É S K L A D O V Á N Í H N O J I V S O B S A H E M D U S I Č N A N U A M O N N É H O Hnojiva na bázi dusičnanu amonného jsou bezpečná, zachází-li.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Druhý – učebního oboru „Karosář“
Tel , Fax ☺ ☺ DISAM SAFETY, s.r.o., HAVÍŘOV, Podlesí, Aloise Jiráska.
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Tato prezentace byla vytvořena
Vzduch a hoření Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Kyselý déšť.
Motocyklisté. Řidiči ostatních motorových vozidel by si měli uvědomit že:  motocyklisté jezdí velmi často vyšší než dovolenou rychlostí.  často předjíždějí.
PŘEPRAVA NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ
Nebezpečné vlastnosti látek
Výbuch, detonace, deflagrace
HOŘENÍ HAŠENÍ RZ
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_zástupci uhlovodíků
VZÁCNÉ PLYNY 18. (VIII.A) skupina.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Bezpečné použití elektrických zařízení
Atmosféra Země a její složení
Fosilní paliva – Ropa.
Ekologické problémy provozů ASU TP N° 02/09 Revize TP 02/99 EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5  B-1210 BRUSSELS PHONE +32.
Kyslík.
ADR 2009 – Omezení v silničních tunelech TP N° 16/09 (Revize TP 16/07) EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5  B-1210 BRUSSELS.
Ekologické problémy acetylenového provozu TP N° 03/09 Revize TP 03/00 EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5  B-1210 BRUSSELS.
TP N° 29/12/CZ EVROPSKÁ ASOCIACE PRŮMYSLOVÝCH PLYNŮ AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5  B-1210 BRUSSELS PHONE  FAX  .
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Ch_020_Hoření Ch_020_Chemické reakce_Hoření Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
ALKYNY. DEFINICE ● Alkyny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu trojnou vazbu.
TP č. 16/07 EVRPSKÁ ASOCIACE PRŮMYSLOVÝCH PLYNŮ AISBL EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5  B-1210 BRUSSELS PHONE
DEFINICE Technické plyny lze definovat jako plyny, které svým širokým a rozmanitým použitím se staly zbožím a jsou předmětem obchodu. Technické plyny lze.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Oheň. Plamen - světelné efekty doprovázející hoření Svítivý plamen - tvoří se při nedostatečném přívodu kyslíku a nedochází k úplnému spálení látek v.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
vlastnosti, použití, bezpečnost
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6
PROJEKT:. Nové kompetence lektorů dalšího vzdělávání
VNĚJŠÍ VLIVY NA ELEKTRICKÉ ZAŘÍZENÍ
POŽÁRNÍ OCHRANA aneb co čím se ha sí a nehasí
Vytápění Paliva.
VY_32_INOVACE_Racek_ Kyslik
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny
VY_32_INOVACE_Slo_I_09 Dusík ppt.
změny veličin v průběhu požáru ovlivnění průběhu požáru flashover
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
MODUL: 06 – Zamezení působení iniciačních zdrojů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Důlní elektrické přístroje
MODUL: 08 - Protivýbuchová ochrana pro zařízení s dd hořlavým prachem
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Důlní požáry a chemismus výbušniny
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
ADR 2009 – Omezení v silničních tunelech
Mezinárodní pronájem pracovní síly
Požární ochrana autobusů
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Transkript prezentace:

Rizika požáru v atmosféře obohacené kyslíkem TP N° 12/05 Rizika požáru v atmosféře obohacené kyslíkem EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5 s B-1210 BRUSSELS PHONE +32 2 217 70 98 s FAX + 32 2 219 85 14 s E-mail : info@eiga.org  EIGA 2005 - EIGA grants permission to reproduce this publication provided the Association is acknowledged as the source

PROHLÁŠENÍ Všechny technické publikace EIGA nebo publikace pod jménem EIGA zveřejněné, vč. Codes of practice, Safety procedures a vč. všech ostatních techn. informací , které jsou obsaženy v těchto publikacích jsou převzaty ze zdrojů, o kterých se předpokládá že jsou spolehlivé a založené na techn. informacích a průběžně získaných zkušenostech od členů EIGA a ostatních, platných v době jejich vydání. EIGA doporučuje postoupení použití svých publikací svým členům, nebo použití publikací EIGA svými členy nebo třetími osobami jako čistě dobrovolné a nezávazné. Proto EIGA nebo její členové nedávají žádnou záruku na výsledky a neuvažují o závaznosti a zodpovědnosti ve spojení s referencemi nebo použitím informací nebo úvah obsažených v publikacích EIGA. EIGA nemá žádnou kontrolu a nebere ohled na způsob provedení nebo opomenutí, na nesprávnou interpretaci, zda je vhodné nebo nevhodné použití některé informace nebo návrhu obsaženého v publikacích EIGA některou osobou nebo organizací (vč. EIGA členů) a EIGA jednoznačně popírá jakoukoli závaznost a odpovědnost v této souvislosti. Publikace EIGA jsou předmětem periodického přehledu a uživatelé jsou upozorněni, že obdrží nejnovější vydání. EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5 s B-1210 BRUSSELS PHONE +32 2 217 70 98 s FAX + 32 2 219 85 14 s E-mail : info@eiga.org

Vlastnosti kyslíku kyslík podporuje život Kyslík je základem života Normální koncentrace ve vzduchu, který dýcháme je přibližně 21 % Jako medicinální terapie je možné několik hodin dýchat v ovzduší obohaceném kyslíkem, kde podíl kyslíku je 50-60% (kyslíková terapie) Ale je nebezpečné to činit, aniž známe rizika spojená s atmosférou obohacenou kyslíkem !

Vlastnosti kyslíku kyslík podporuje hoření Není hořlavý, ale podporuje hoření. Některé materiály hoří silně někdy i explozivně, když je přítomen kyslík ! Jestliže koncentrace kyslíku vzroste, vzroste i potenciální nebezpečí vzplanutí. Když je koncentrace kyslíku ve vzduchu vyšší jak 23 %, stane se situace nebezpečná vzhledem k tomu, že vzroste nebezpečí požáru Toto vozidlo zachvátil oheň velmi rychle, vzhledem k tomu , že řidič kouřil v prostředí, kde byla vyšší koncentrace kyslíku.

Vlastnosti kyslíku kyslík nevaruje Kyslík je bezbarvý, bez chuti a bez zápachu Zvýšené množství kyslíku není rozpoznatelné lidskými smysly !

Vlastnosti kyslíku kyslík je těžší než vzduch Tím, že kyslík je těžší než vzduch, může se hromadit v níže položených prostorech ! jako jsou prohlubně, jámy nebo suterény obzvláště v případech úniku kapalného kyslíku

Nezbytné podmínky pro oheň Aby vznikl požár nebo nastala exploze, jsou nutné 3 předpoklady: Hořlavá látka Kyslík a Iniciace Hořlavá látka Zdroj vznícení Kyslík Když jedna z těchto tří částí chybí, oheň nemůže nastat!

!? !? Kyslík…

Netěsné zařízení je velmi nebezpečné Únik netěsností vede k obohacení atmosféry kyslíkem Netěsné spoje a příruby jsou nebezpečné. Nedostatečná ventilace zvyšuje nebezpečí Je nutné provést zkoušky těsnosti všeho zařízení po montáži a provedené údržbě

Únik kapalného kyslíku Unikající kapalný kyslík,když se odpařuje, vytváří oblak vzduchu s vysokým obsahem kyslíku. Oblečení lidí, kteří vstoupí do oblaku se nasytí kyslíkem. Když se kapalný kyslík vsákne do země, která obsahuje organické látky, jako např. dřevo, asfalt, a pod.,vznikne nebezpečná situace , pokud organické látky mají v tomto stavu schopnost explodovat, když dojde k nárazu.

Hořlavé látky

Kompatibilita látek Pouze některé materiály je vhodné používat tam, kde se pracuje s kyslíkem Většina materiálů – obsahující kovy – zahoří v atmosféře obohacené kyslíkem Zařízení a materiály znečištěné olejem nebo mazadly mohou snadno vzplanout a hořet s výbušnou silou v atmosféře obohacené kyslíkem

Nikdy nepoužívat olej nebo mazadla k promazání kyslíkových zařízení! Pro práci s kyslíkem musí být zařízení vyčištěno použitím doporučeného čistidla a metody Musíte zkontrolovat všechny materiály částí nebo dílů, které hodláte použít, zda jsou vhodné pro použití s kyslíkem.

Iniciační zdroje vznícení…

Případy vzplanutí kyslíku Náraz do hořlavého materiálu nasyceného kyslíkem Nevhodné použití kyslíku Provádění nesprávných procesů a údržby na kyslíkových systémech (zařízeních) Použití materiálů a látek nevhodných pro práci s kyslíkem Tato kyslíková cisterna byla zničena a lidé zabiti při explozi, která byla způsobena nasycením asfaltu kyslíkem. Iniciace exploze byla způsobena pádem háku na silnici .

Nepoužívejte kyslík pro aplikace, které nejsou pro kyslík určeny! Nepoužívejte kyslík jako náhradu za vzduch : Pohánění pneumatického nářadí Huštění pneumatik Startování naftových motorů Oprašování pracovních ponků, strojů a oblečení

Žádný plamen v ovzduší obohaceném kyslíkem NEKUŘTE a nepoužívejte otevřený plamen! Kyslíkem obohacená atmosféra se může vyskytovat : v jámách, prohlubních a příkopech, v níže položených prostorách v podzemních kanálech v separačních jednotkách, plnírnách lahví,… kolem cisterny, která přečerpává kyslík kolem otvorů a průduchů, kolem netěsností…

Neprovádět žádné svářecí a podobné práce, dříve než prověříte složení atmosféry Jestliže se mají provádět práce s plamenem (svařování, řezání plamenem, pájení, broušení, atd.), je nutné se přesvědčit, že: atmosféra byla zkontrolována a odsouhlasena jako bezpečná Nezahajovat práci bez písemného Povolení k práci

Jestliže jste vystaveni atmosféře obohacené kyslíkem Vyvětrejte své oblečení venku na vzduchu nejméně 15 minut, než začnete kouřit nebo se přiblížíte blízko zdroje vznícení

Nebezpečí vzplanutí v atmosféře obohacené kyslíkem Pracujte bezpečně ! Chraňte si svůj život!