Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Motocyklisté. Řidiči ostatních motorových vozidel by si měli uvědomit že:  motocyklisté jezdí velmi často vyšší než dovolenou rychlostí.  často předjíždějí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Motocyklisté. Řidiči ostatních motorových vozidel by si měli uvědomit že:  motocyklisté jezdí velmi často vyšší než dovolenou rychlostí.  často předjíždějí."— Transkript prezentace:

1 Motocyklisté

2

3 Řidiči ostatních motorových vozidel by si měli uvědomit že:  motocyklisté jezdí velmi často vyšší než dovolenou rychlostí.  často předjíždějí jak zprava, tak i zleva, motocykl je nestabilní a může dojít k jeho nezvládnutí ze strany motocyklisty.  motocyklisty lze snadno přehlédnout, při předjíždění motocyklu je nutné dodržovat bezpečný odstup.

4  patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu a případný střet s vozidlem nebo s pevnou překážkou končí ve valné většině případů smrtí nebo těžkým zraněním motocyklisty. Motocyklisté by si měli uvědomit že:  podmínkou jízdy na motocyklu je používání prvků pasivní bezpečnosti; přilba, vhodné oblečení s reflexními prvky, pevná obuv a rukavice jsou nutností.

5 Relativní vývoj usmrcených motocyklistů v jednotlivých měsících

6 Při jízdě je nutné dbát zvýšené opatrnosti, pokud je na vozovce:  spadané listí  olejové skvrny  dochází ke změně povrchu vozovky (například asfalt – beton)  dilatační spáry na mostech  povrch je pokrytý dlažebními kostkami (zejména pokud je povrch vlhký)  olej, nafta

7 Nepodcenit vybavení! Toto je asi nejdůležitější pravidlo. Frajeři, kteří si na motocyklu vyrazí v tričku a pantoflích, si koledují!

8 Pár rad pro motorkáře podle Martina Jelínka: Nebezpečí na Vás může čekat doslova na každém metru nebo za každou zatáčkou. 1. Vyjezdit se Z diskusí zkušených motorkářů vyplývá několik metod, jak rizika minimalizovat.

9 2. Předvídat To je asi nejčastější slovo, které můžete od motorkářů slyšet. Číst situaci na silnici v každém okamžiku je pro bezpečnou jízdu nezbytné.

10 3. Dodržovat pravidla Prostá rada, ke které není co dodat.

11 4. Přizpůsobit jízdu počasí Na mokré vozovce je delší brzdná dráha, stabilita v zatáčkách narušená, jízdní vlastnosti jsou podstatně jiné.

12 5. Vyhnout se bláznům Motorkáři často jezdí ve skupinách, vybrat si tu správnou partu s rozumným a přirozeným vůdcem může zachránit i život. Jde o to, že bychom neměli přeceňovat své schopnosti a jezdit za hranicí rizika.

13 6. Štěstí Další často používané slovo. Většina motorkářů již určitě zažila krizovou situaci na motorce a aby sebou neplácli, potřebovali opravdu velké štěstí. Na to bych ale raději nespoléhal, nemuselo by se to totiž příště vyplatit.

14 Motorkářská „moudra“ „Co neubrzdíš, to neukecáš (a bolí to)!“ „Plná čára není zeď.“ „ Červená je jenom barva.“

15 Řešení snížení úmrtnosti motocyklistů - znalost první pomoci. 1.Orientace - zjistit co se přihodilo. Postup první pomoci: 3.Zjistit stav zraněných osob. 2.Bezpečnost - zajistit bezpečnost zachránců i zraněných osob.

16 Jak z mého pohledu snížit počet dopravních nehod motocyklistů?  Předvídat  Vyjezdit se  Přizpůsobit jízdu počasí a stavu vozovky  Štěstí  Technický stav motocyklu  Vyhnout se bláznům  Stav mysli  Znalost první pomoci  Kvalitnější zkoušky v autoškole

17 Zdroje informací: http://ibesip.cz http://www.pressweb.cz http://www.motorkari.cz http://www.svc- motobanda.ic.cz http://www.katastrofy.com


Stáhnout ppt "Motocyklisté. Řidiči ostatních motorových vozidel by si měli uvědomit že:  motocyklisté jezdí velmi často vyšší než dovolenou rychlostí.  často předjíždějí."

Podobné prezentace


Reklamy Google