Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání Česká města a příklady ze zahraničí Praha 27. 3. 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Advertisements

Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: sociální podnikání Příklady z Rakouska a Polska Praha
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Evropský sociální fond v ČR
STRATEGIE KOMORY PODNIKŮ KOMERČNÍ BEZPEČNOSTI ČR 2014/2015.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Benchmarking rozšířené působnosti obcí 3. typu Jana Voldánová, Vzdělávací centrum pro veřejnou správu ČR, o.p.s.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 7 Politika zaměstnanosti v ČR (2/2)
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Zkušenosti s dobrovolnou transparentností zadávání veřejných zakázek Mgr. Jan Farský starosta.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ PORTÁL Ing. Petr Kolář Praha, Celostátní.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Veřejné zakázky jako nástroj zvyšování zaměstnanosti v obci Výjezdní zasedání Svazu měst a obcí v Chanově, Most,
PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE VE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÉM ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V ČR Petra Francová Plzeň
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V OP ZAMĚSTNANOST Mgr. Svatava Škantová vedoucí oddělení projektů sociálního podnikání 18. srpna 2015, Olomouc.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Příležitosti k uplatňování odpovědného zadávání zakázek v lesnictví a zemědělství Jiří Šimon, Ministerstvo zemědělství.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Úřad vlády České republiky Oddělení veřejných zakázek Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Úřadem vlády ČR Mgr. Zuzana Profousová.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
LIGA o. p. s. Bruntál Vznik Poskytování registrovaných sociálních služeb Zvyšování zaměstnatelnosti Vznik a podpora vzniku pracovních míst.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Deset procent pracovních míst vyhrazených pro dlouhodobě nezaměstnané ve veřejných zakázkách města Mostu Agentura pro sociální.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
První vlaštovka v Praze 12 „Zavádění kritérií zvýhodňující firmy, které zaměstnávají osoby se zdravotním postižením v rámci vyhlašovaných výběrových řízení.
Trutnovská zeleň, o.p.s. Mgr. Terezie Mertlíková ředitelka.
Prostupné zaměstnávání Praha , Gabriela Melková.
Projekt „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Zadávání veřejných zakázek Ing. Jana Nedrdová Ústí nad Labem,
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
"Neratovice: podpora místních podniků v zakázkách malého rozsahu" Databáze podnikatelských subjektů.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Sociální podnikání a jeho potřeby v ČR
Alena Zieglerová (ASZ), František Jirásek (Město Most)
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Opavě
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Společensky odpovědného podnikání
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Organizační řád Městského úřadu Uherské Hradiště Příloha č
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Program na podporu zaměstnanosti znevýhodněných osob na území Brna
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání Česká města a příklady ze zahraničí Praha

Sociálně odpovědné municipality (2020) Sociální podnikání a odpovědné zadávání na místní úrovni Mezinárodní výměna dobré praxe a know-how + networking

Sociálně odpovědné municipality (2020)

1. zmapování současné situace v oblasti místní zaměstnanosti 2. představení dobré praxe z Rakouska, Polska a Nizozemska 3. proškolení zástupců měst v oblasti sociálního podnikání odpovědného zadávání 4. příprava příručky na tato témata

Výsledky výzkumu

Rakousko Zákon o zadávání veřejných zakázek (Bundesvergabegesetz, 2006) Zadavatel musí vybrat nejlepší (ekonomická a technická výhodnost) nabídku a tato nabídka musí cenově a kvalitativně odpovídat určeným kritériím Sociální podmínky mohou být v zadávacím řízení zohledněny – ženy, učni/studenti, dlouhodobě nezaměstnaní, postižení, starší osoby (par. 19) Tyto aspekty mohou být zohledněny v popisu plnění, v určení technických specifikací a určení konkrétních výběrových kritérií, ve specifikaci prováděcích podmínek (par. 19) Účast na určitém typu zakázky může být vyhrazena pouze chráněným dílnám nebo integračním sociálním podnikům (par. 21)

Rakousko Akční plán pro udržitelné zadávání ( V roce 2010 jej schválila spolková vláda, jeho prosazování má na starosti ministerstvo životního prostředí. Hlavní cíl: zakotvit udržitelné zadávání u všech veřejných zadavatelů Splnění 3 hlavních kritérií: Ekologické Ekonomické Sociální

Rakousko Příklad ze spolkové země Štýrsko Úřad zemské vlády vytvořil pracovní skupinu, která zkoumala možnosti využití sociálních kritérií v zadávání => Štýrsko zadalo chráněným dílnám a integračním sociálním podnikům zakázky v oblasti: Catering Oprava vozidel Stolařství Příprava tiskovin Nákupy materiálu (ručníky, čistící prostředky apod.)

Nizozemsko Social Return (od roku 2011) = klauzule, která požaduje po vítězi výběrového řízení vytvoření nových plnohodnotných či tréninkových pracovních míst nebo stáží pro osoby znevýhodněné na trhu práce v hodnotě 5 % ceny zakázky (Expertní centrum pro veřejné zakázky: Kdy se musí uplatnit? Všechny zakázky vypisované orgány centrální státní správy (práce, služby) Hranice nad 250 tis. euro Délka zakázky/činnosti minimálně 6 měsíců Zodpovědnost za vytvoření těchto míst leží na zaměstnavateli

Nizozemsko Social Return v municipalitách Klauzuli uplatňuje přibližně 70 % nizozemských municipalit Hranice nižší (Maastricht – 100 tis. euro, Amsterodam – 200 tis. euro) Oblasti: Stavební práce Doprava Opravy Bezpečnost Administrativa Péče o zeleň, úklid Pečovatelské služby Catering

Nizozemsko Social Return Amsterodam Samostatné oddělení Social Return v rámci úřadu (koordinace, facilitace, poradenství) Spolupráce zaměstnavatele, města, úřadu práce, neziskových organizací, tranzitních sociálních podniků aj. Počet míst vzrostl téměř čtyřnásobně 350 (2012) => 1300 (2013)

Nizozemsko Tranzitní sociální podniky

Polsko Město Brzeziny a sociální klauzule Zákon o veřejných zakázkách (2004) zná dvě klauzule: Možnost omezit soutěžící pouze na ty, kteří zaměstnávají více než 50 % postižených osob (čl. 22) Možnost stanovení kritéria zaměstnat osoby znevýhodněné na trhu práce – zadavatel určuje počet osob, dobu vykonávání zakázky, penalizace, atd. (čl. 29)

Polsko Město Brzeziny a sociální klauzule Využití klauzule u několika veřejných zakázek ročně – max. se jedná o 20 krátkodobých pracovních míst Kvůli administrativní náročnosti snaha starosty založit sociální družstvo vlastněné městem a zadávat zakázky in-house Obsahově se jedná o: stavební práce, údržbu zeleně, opravy chodníků a silnic, apod.

Děkuji za pozornost