Avantgarda Apollinaire Morgenstern Expresionismus Futurismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moderní umělecké směry 1. poloviny 20. století
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou B. Brechta…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Sdružení Devětsil a jeho podoby
Přelom 19. a 20. století ve světové literatuře
Srovnávací a vědomostní test
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Poetismus charakteristika literárního.
Umberto Eco – Jméno růže
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Guilliaume Apollinaire Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a.
Romantismus.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
KUBOFUTURISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
FUTURISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Moderní poezie počátku 20. století
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA POČÁTKU 20. STOLETÍ - OPAKOVÁNÍ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka,
Moderní umělecké směry v literatuře
Christian Morgenstern Šibeniční písně
Christian Morgenstern
Opakování Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
DADAISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poezie ve světové literatuře
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Dadaismus Předmět: výtvarná výchova. Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY
SURREALISMUS.
Téma: Světoví básníci 1. poloviny 20. století
Futurismus.
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Futurismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
Poezie 1. pol. 20. století Skupina 42. Skupina 42 Skupina 42 České umělecké sdružení, vzniklo v roce 1942, odtud označení celé skupiny Sdružovala výtvarníky,
Mgr. Marie Havránková PŘEDSTAVITELÉ SVĚTOVÉ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
POEZIE 1.POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1.pol. 20. stol. Datum vytvoření
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jan Neruda - dílo.
UMĚLECKÉ SMĚRY POČÁTKU 20. STOLETÍ I.
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
Meziválečná poezie a drama
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Česká společnost
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Světová literatura
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
otázky a úkoly k textům a obrázkům
Česká meziválečná poezie
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
DADAISMUS.
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Surrealismus v malířství Autor: Mgr.
Transkript prezentace:

Avantgarda Apollinaire Morgenstern Expresionismus Futurismus

Co přinesla 1. polovina 20. století? Můžeš využít nabízená hesla. La Belle èpoque, Trojspolek, Dohoda, Titanic, atentát na Františka Ferdinanda d‘Este, 1. světová válka, chemické zbraně, španělská chřipka, bolševismus, Pařížská mírová konference, fašismus, Společnost národů, vznik SSSR, nacismus, světová hospodářská krize, nacismus, norimberské rasové zákony, občanská válka ve Španělsku, appeasement, 2. světová válka, holocaust Pokus se najít pozitivní hodnoty z 1. pol. 20. stol.

Avantgarda Henckemann, W – Lotter, K.: Estetický slovník. Svoboda, Praha 1995.

Otázky k textu: Jaký byl původní význam slova avantgarda? Proti čemu se avantgarda kriticky vymezuje? Pokus se vysvětlit spojení „instituce“ umění.

Blažke, J.:Kouzelné zrcadlo literatury. Velryba, Praha 2005.

Avantgarda Charakterizuj avantgardu vlastními slovy. Smíš používat pouze přídavná jména.

Avantgarda = modernismus ve spojení s anglosaskými literaturami se používá více termín modernismus znaky avantgardní, modernistické literatury rozchod s klasickými vyprávěcími postupy experimenty s jazykem (slovem, větou, odstavcem) přehodnocení kategorií času a prostoru

Guillaume Apollinaire 1880 – 1918 Vítězslav Nezval: „Jeho básně mají pro poezii takový význam jako pro život lidstva objevení parního stroje a elektřiny.“ vlastním jménem Wilhelm Apollinaris de Kostrowitzky v roce 1902 navštívil Prahu (povídka Pražský chodec a 11 veršů z Pásma) nemanželské dítě polské šlechtičny a italského důstojníka; matka vášnivá hráčka – kasina; bankovní učitel a úředník

„Polák Kostrowitzky v čele mezinárodní bandy rozkrádající umělecká díla“ v roce 1911 zatažen do aféry svého přítele a sekretáře (zloděj uměleckých předmětů) podezření za spoluúčasti na krádeži Mony Lisy z Louvru verše z vězení

Alkoholy básně z let 1898 – 1913 úvodní báseň – Pásmo polytematická báseň metoda volné asociace představ prolínání starého s novým, smutného s vážným, všedního se svátečním, subjektivního s objektivním prolínání místních i časových souvislostí překlad: Karel Čapek

Apollinaire, G. : Hudebník ze Saint-Merry. Pásmo. Čs Apollinaire, G.: Hudebník ze Saint-Merry. Pásmo. Čs. spisovatel, Praha 1981.

Úkoly: Najdi v básni básnické obrazy a pokus se je interpretovat. Jaká stopy zanechala v básníkovi návštěva Prahy? Použij stejnou metodu jako Apollinaire a vytvoř asociační řadu. Výchozím bodem jsou Hradčany.

Kaligramy obrazové básně (vizuální poezie) verše psané tak, aby vytvářely obraz Apollinaire, G.: Hudebník ze Saint-Merry. Čs. spisovatel, Praha 1981.

Prsy Tiréziovy drama z roku 1917 vychází z futuristické poetiky hlavní postava Tereza odkládá prsa, nechce rodit děti, a tak se stává mužem ženskou roli přebírá její muž (během následujícího dne porodí 40 050 dětí) uvolněná fantazie, množství poznámek ke složce zvukové, pohybové, výtvarné …

Christian Morgenstern 1871 – 1914, rodák z Vídně nonsens – „poezie beze smyslu“ nejznámější sbírka: Šibeniční písně motto sbírky: „dítěti v muži“ Úkol: V čem spočívá humor ukázek?

Morgenstern, Ch.: Bim Bam Bum. Čs. spisovatel, Praha 1971.

Expresionismus umělecký směr: 1910 – 1920 vyslovení nitra – vypjaté, drastické žádný jednotný směr nedůvěra k civilizaci, snaha vyjádřit základní lidské rysy a city sborník německých expresionistů Soumrak Lidstva

Představitelé expresionismu Georg Trakl, Max Jacob, Alfred Lichtenstein Haló je tady vichr – vichřice! Expresionismus. Čs. spisovatel, Praha 1969.

Futurismus umělecký směr vznikl v Itálii název od latinského futurus = budoucí Fillippo Tommaso Marinetti autor dvou manifestů futurismu (1909, 1912) Úkol: Charakterizuj futurismus na základě následujících ukázek.

Marinetti, F. T.: Osvobozená slova, Praha 1922.

Marinetti, F. T.: Osvobozená slova, Praha 1922.

Marinetti, F. T.: Osvobozená slova, Praha 1922.

Velemir Chlebnikov 1885 – 1922 „osvoboditel ruského verše“ vytvořil zaumný jazyk (za rozum = rusky za um) rozumné jazyky lidstvo rozeštvaly odstranění cizorodých prvků z jazyka, užívání archaismů, argotických slov, neologismů

Chlebnikov, V.: Čmáranice po nebi. SNKLU, Praha 1964.

Literatura Blažke, J.: Kouzelné zrcadlo literatury. Sny a realita moderního světa. Velryba, Praha 2005. Prokop, V.: Přehled světové literatury 20. století. O.K.-Soft, Sokolov 2006. Soukal, J. a kol.: Literatura pro III. ročník gymnázií. SPN, Praha 2003.