Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MARKETING A MANAGEMENT
Advertisements

Mikroekonomie I Domácí produkt
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Reakce monetární chudoby na změny v modelu spotřební jednotky v zemích EU 2012 Jitka Bartošová Fakulta managemantu VŠE Jitndřichův Hradec.
Indikátory ve zdravotnictví Základní zdravotní indikátory ve WHO Evropském regionu 2005 MUDr. Vladimír Príkazský, CSc.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Demografie je věda, která se zabývá:
Světové hospodářství Quinta, první ročník.
Téma 11 Odstraňování chudoby (Poverty Relief). Hlavní problémy odstraňování chudoby: chudoba je mnohorozměrná (má různé projevy – vzdělání, bydlení, majetek...)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Světové hospodářství.
Dělení zemí světa podle vyspělosti
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
Ekonomické dělení států světa
Makroekonomie a hospodářství
HDP= hrubý domácí produkt
Bohatství versus chudoba
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Ruská federace x WTO a OECD
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
2.Marketingové prostředí
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Národní účty - aplikace
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Měření sociálního vyloučení a empirické poznatky
Chudoba jako sociální problém
1 2. Růst a cykly. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256 China600.
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Hospodářství.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
EU ve světě Martina Šutová. Základní makroekonomické ukazatele Hrubý domácí produkt – HDP/obyvatele; HDP v paritě kupní síly Měření vývoje na trhu práce.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Soudobý svět Ekonomický pohled
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 15. dubna 2013 Adam Čajka
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Ekonomika – základní pojmy.
Hospodářství (ekonomika)
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 8. Března 2016 Adam Čajka
Základy geografie regiónov sveta
Demografie je věda, která se zabývá:
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. Bohatství nebo chudoba? VY_52_INOVACE_ března 2013

Nejbohatší lidé podle časopisu FORBES tabulka

Podle jakých kritérií ji můžeme hodnotit?

Vybraná kritéria HDP přepočteno na 1 obyvatele (často udáváno v paritě kupní síly) různé indexy vycházejících z podmínek – fyzickogeografických (nerostné bohatství, dostupnost pitné vody, aj.) –ekonomických (růst HDP, míra inflace, spotřeba elektrické energie, aj.) –sociálních (střední délka života, kojenecká úmrtnost, stupeň demokracie, aj.)

Human development index charakterizuje: úroveň bohatství ( vyjádřenou hrubým domácím produktem na hlavu) úroveň vzdělanosti úroveň zdravotní péče a délka života mapa

Human suffering index HHNP na 1 obyvatele pprůměrná roční míra inflace ppřírůstek pracovních sil ppřírůstek městského obyvatelstva kkojenecká úmrtnost ddenní spotřeba kalorií ppodíl obyvatel s přístupem k pitné vodě sspotřeba elektrické energie na hlavu ppodíl gramotných na dospělé populaci (15+) mmíra osobní svobody (podle typu režimu, oficiální ideologie) mapa

Index světové banky zohledňuje další faktory, nejen výkonnost ekonomiky, které ovlivňují postavení země, zejména z hlediska jejího potenciálu a to: –p–přírodní kapitál, to znamená hodnotu nerostného bohatství, vodních zdrojů, dřeva a dalších surovin (mohl by sem patřit i tzv. agroklimatický potenciál, množství biomasy) –l–lidské zdroje ohodnocené na základě produktivity práce, vzdělanosti, kvality výživy a komplexního rozvoje, mělo by sem patřit i know-how –h–hodnoty lidmi (všemi generacemi) již vytvořené, tj. základní prostředky (podniky, budovy, dopravní a další technická infrastruktura) a výrobní prostředky (strojní zařízení a technologie) –s–sociální kapitál, charakterizovaný úrovní a fungováním společenských organizací a institucí mapa

Giniho koeficient poměřuje rozložení bohatství v jednotlivých státech. udává se od 0 (rovnoměrné rozložení příjmů mezi obyvateli) do 1 (veškerý příjem má jediná osoba). mapa

Index lidské chudoby Dílčí indikátory vstupující do HPI-1 (rozvojový svět): pravděpodobnost nedožití se 40 let negramotnost dospělých nevážený průměr procentního podílu obyvatel bez trvalého přístupu k nezávadné vodě a procentního podílu podvyživených dětí mladších 5 let

Dílčí indikátory vstupující do HPI-2 (rozvinutý svět): pravděpodobnost nedožití se 60 let procento populace s nedostatečnou gramotností procento populace žijící pod příjmovou hranicí chudoby (50 % mediánu disponibilního příjmu domácnosti) dlouhodobá míra nezaměstnanosti (trvající 12 a více měsíců)

Zatímco ukazatel HPI-1 analyzuje navíc stav dětské podvýživy a možnost přístupu k pitné vodě, HPI-2 sleduje vývoj dlouhodobé nezaměstnanosti a příjmové nedostatečnosti. Použití odlišných ukazatelů k měření chudoby v rozvojových a vyspělých zemích poukazuje na to, jak je chudoba relativní. mapamapa

Vícenásobný index chudoby Parametry: ZDRAVÍ dětská úmrtnost výživa ŽIVOTNÍ STANDARD elektřina pitná voda kanalizace podlaha vaření majetek VZDĚLÁNÍ roky školní docházky zápis do školy tabulka

Absolute Poverty (up to $2 a day) Podvýživa v r. 1990