Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Organogenní usazené horniny
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
HORNINY USAZENÉ.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 24. září 2012 Ročník: čtvrtý, čtyřleté studium.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
Těžební průmysl Jan Plicka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
VY_32_INOVACE_440, 22. sada, Prvouka
ORGANICKÉ USAZENÉ HORNINY
Zdroje uhlovodíků Ropa
Těžební průmysl Martin VRZALA.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_426.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zpracovaly:Veronika Jandová,Dominika Bolomová
Hořlavý kámen.
UHLÍ.
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
Zdroje organických sloučenin
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Fosilní paliva – Ropa.
Fosilní paliva – Uhlí.
RECYKLACE PETLAHVÍ Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Přírodní zdroje uhlovodíků – rozdělení:  Zdroje fosilní  vznikaly složitými přeměnami těl živočichů a rostlin v průběhu miliónů let  Mezi fosilní.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
Ch_033_Uhlí Ch_033_Paliva_Uhlí Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
ORGANICKÁ CHEMIE Uhlí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martina Chlumová. VY_32_INOVACE_12_UHLÍ ZŠ A MŠ JILEMNICE.
VY_32_INOVACE_10_1_7 Ing. Jan Voříšek  Uhlí, co je to uhlí?  Uhlí patří mezi pevná fosilní paliva, která vznikla geochemickými přeměnami rostlinných.
NEKOVY: uhlík, síra, fosfor Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
Energetické suroviny Název školyPlavská škola AutorMgr. Jitka Hýsková, DiS. Název VY_32_INOVACE_13_PŘ5 _Energetické suroviny - uhlí TémaPŘ 5 Název školyPlavská.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_307_ČR nerostné suroviny Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
 ANOTACE:  Prezentace je určena pro žáky 3. tříd, slouží k seznámení se základními pojmy a procvičení práce s textem  OČEKÁVANÝ VÝSTUP:  Žák se orientuje.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Černé zlato. Černé zlato Ropa (též (surová) nafta, zemní olej, černé zlato) je hnědá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Energetické suroviny - palivo
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_52_INOVACE_ 08_ROZMANITOST PŘÍRODY ZŠ Zbytiny, okres Prachatice
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Uhlí.
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
HORNINY USAZENÉ. HORNINY USAZENÉ Hornina je heterogenní směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami, vulkanickým sklem či kombinací.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_43_uhlí
Energetické suroviny 5. ročník
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Transkript prezentace:

Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Fosilní paliva I - UHLÍ Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová

Přírodní katastrofa v období Karbonu. Zdeněk Burian 1967. Základní poznatky Uhlí je hnědá, černá nebo hnědo-černá hořlavá hornina. Získává se dolováním z povrchových nebo hlubinných dolů používá se jako palivo. Uhlí je složeno především z uhlíku (C), vodíku (H) a kyslíku (O), obsahuje však také další chemické prvky především síru (S) a příměsi radioaktivní (uran (U) a thorium (Th)). Uhlí vzniklo z rostlinných a živočišných zbytků, které byly uloženy v anaerobních vodních prostředích, kde nízké hladiny kyslíku bránily jejich kompletnímu rozkladu a oxidaci (hnití). Přírodní katastrofa v období Karbonu. Zdeněk Burian 1967. Černé uhlí

Druh uhlí Lignit - také označovaný jako hnědé uhlí je nejméně kvalitní druh uhlí. Užívá se výhradně pro výrobu elektřiny nebo výrobu technologického tepla. Leštěné bylo využíváno jako ozdobný kámen od doby železné. Je třetihorního původu. Hnědé uhlí - používá se k vytápění domácností nebo k výrobě tepla a elektřiny Hnědo-černé - jeho vlastnosti spadají mezi hnědé a černé uhlí. Využívá se pro výrobu elektřiny, tepla a chemickou výrobu Černé uhlí - má vysokou hustotu, jeho barva je obvykle černá až hnědočerná. Uhlí je prvohorního a druhohorního původu. Vzniká rozkladem a prouhelňováním vyhynulých stromových plavuní, které se propadly do bažin (období perm). Antracit - jde o nejkvalitnější uhlí, používá se na vytápění a k výrobě chemikálií.

Vznik uhlí Převážná část uhlí pochází z období Karbonu, kdy byly pro vznik uhlí velice příhodné podmínky, kombinace velkých přírodních katastrof a horotvorná činnost. Podstata tvorby fosilních paliv spočívá v odříznutí odumřelé biomasy od vzduchu (například zakrytí vrstvou bahna o tloušťce přibližně 50 cm). Nejdříve probíhá biologický rozklad biomasy pomocí bakterií. V další fázi vzniku uhlí je nutný termický rozklad při vysokém tlaku, který může být způsoben poklesem vznikajícího ložiska do větších hloubek způsobený horotvornou činností v dané lokalitě. Během uhelnatění biomasy vznikají různé plyny (CH4, CO2) a voda, které bývají v ložisku přítomny: Vznik uhlí je i časově náročný a jednotlivé meziprodukty vzniku uhlí lze rozdělit obvykle na rašelinu→lignit→hnědé uhlí→černé uhlí→antracit:

Výřez z časové osy Země zachycující období vzniku uhlí. PAL Výřez z časové osy Země zachycující období vzniku uhlí. PAL. Paleogén, NE. Neogén, KENOZ. Kenozoikum. Přibližně 56 % uhlí pochází z období Karbonu a Permu. 30 % z období Jury a Křídy. 14 % uhlí pochází z období Paleogénu a Neogénu.

Ložiska uhlí v ČR Černé uhlí: Hornoslezská pánev, Vnitrosudetská pánev, Podkrkonošská pánev, Středočeské pánve, Mělnická pánev, Plzeňská a Radnická pánev. Hnědé uhlí: 1 severočeská hnědouhelná pánev, 2 sokolovská pánev, 3 chebská pánev, 4 žitavská pánev, 5 ložisko Uhelná, 6 výskyty křídového uhlí v okolí Moravské Třebové, 7 jihomoravská lignitová pánev, 8 jihočeské pánve.

Těžba uhlí Černé x Hnědé uhlí Základem hlubinného dolu pro těžbu uhlí je šachta, která vede z povrchu až k uhelné sloji. Touto šachtou sjíždí do dolu horníci a vyváží se tudy vytěžené uhlí. V povrchovém dole se uhlí dobývá z uhelných slojí, které se nacházejí několik desítek metrů hluboko. Povrchová těžba uhlí je rozdělena do tří fází - SKRÝVKA, TĚŽBA, DOPRAVA. Pojem skrývka znamená odstranění nadložních vrstev horniny nad uhelnou slojí. Po odstranění nadloží se uhlí dobývá rýpadly.

Literatura, zdroje informací Vše dostupné online 29.2.2012 http://cs.wikipedia.org/wiki/Uhl%C3%AD http://www.fospaliva.wz.cz/page01.htm http://www.nazeleno.cz/fosilni-paliva.dic http://www.transformacni- technologie.cz/fosilni-paliva-jejich-vyuziti-v- energetice-a-ekologicke-dopady.html http://filip-sellner.byl.cz/sem/index.html http://vedaprovsechny.blog.cz/0710/vycerpaten e-zdroje-energie-2-cast http://zkouska1112.wz.cz/povrchova-tezba.php