Počátky křesťanství. Bible.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co pro mě znamená RODINA?
Advertisements

ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Průlet liturgickým rokem
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Život je jako pohádka. Může být krátký i dlouhý, vyžitý do poslední kapičky, ale také nedokončený. Smutný i veselý, záleží jen na tom, jak si to sám hlavní.
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
JERUZALÉM.
Opakujeme Řím Dějepis 2. stupeň
Křesťanství vznik a podstata.
Starověká Palestina.
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Křesťanství.
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Světová náboženství.
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
Svatá Cecílie pocházela ze starého římského rodu Cecíliů. Učila se hudbě a zpěvu, aby mohla hudbou chválit Boha. Zavázala se slibem věčného panenství.
VY_32_INOVACE_02_SVP_083_Bel
Křesťanská antika. Náboženství vzniklo kolem roku 30.n.l. v Palestině – víra chudých V Římě byli křesťané pronásledováni R EDIKT MILÁNSKÝ Konstantin.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Průlet liturgickým rokem
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_19.
Vypracoval: Jakub Moravec
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
KŘESŤANSTVÍ.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Syropalestina.
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
KŘESŤANSTVÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Matoušovo evangelium.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Michaela Pecová Nikola Horáčková.  cca 1. st. n. l.  Ježíš z Nazaretu  2 tábory věřících – víra v Ježíše jako mesiáše - konzervativnější (čekají na.
VY_32_INOVACE_Lul_III_13 Vznik křesťanství v Římě Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Lukáš 23,50-24,12 Josef z Arimatie Ježíšova smrt a vzkříšení 50 Členem židovské rady byl muž jménem Josef, člověk dobrý a spravedlivý, 51 který nesouhlasil.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Křesťanství B. Trojanová.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
Digitální učební materiál
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Digitální učební materiál
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
polovina 1. století našeho letopočtu
VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ. VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ.
Starověká Palestina.
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Počátky křesťanství. Bible. Český jazyk 2. stupeň Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_20_Počátky křesťanství. Bible.

Římská říše velká rozloha různé zvyky, kultura i náboženství http://rimska-rise.navajo.cz/rimska-rise.png

Řečtí a římští bohové řecký název římský název nejvyšší bůh Jupiter učebnice 8, 9 řecký název římský název nejvyšší bůh Jupiter Héra Juno bůh moře Neptun bohyně lovu Diana Afrodita Venuše bohyně moudrosti Minerva

Řečtí a římští bohové řecký název římský název nejvyšší bůh Zeus Jupiter manželka nejvyššího boha Héra Juno bůh moře Poseidon Neptun bohyně lovu Artemis Diana bohyně krásy Afrodita Venuše bohyně moudrosti Athéna Minerva

Pantheon chrám všech bohů 1. a 2. století n. l. symbolizoval jednotu všech bohů, jejich společnou existenci v říši Pantheon dosud stojí (chybí původní mramorové obložení) http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRolmPfmk-bXzgVciosF3duHGpv7QBqbXfpO5lvBNv6Llsfh380

Pantheon hlavní část - kruhový půdorys s vysokou kopulí - kruhový otvor na vrcholu osvětluje vnitřní prostor vnitřní průměr kopule 43 metrů http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQwVP0cWX-kBwWYGqIE-agHt24QFk_N1Y3i9pUY88-Ed7lD8TF8 http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://www.apartments-rome.com/best/images/pantheon1.jpg&imgrefurl=http://svetobeznik.webgarden.cz/pantheon&usg=__6eiaFHcDVo1Tak3tlpeiQotTIa0=&h=321&w=480&sz=27&hl=cs&start=0&zoom=1&tbnid=J7vMvE13mgs9eM:&tbnh=138&tbnw=197&ei=bKjvTaD5Mo-f-QbBp5HxBw&prev=/search%3Fq%3Dpantheon%26hl%3Dcs%26sa%3DX%26biw%3D1399%26bih%3D790%26tbm%3Disch%26prmd%3Divns&itbs=1&iact=rc&dur=345&page=1&ndsp=27&ved=1t:429,r:2,s:0&tx=115&ty=59

Judaismus V které oblasti judaismus vznikl? Čím se toto náboženství odlišovalo od ostatních? víra v jednoho boha http://rimska-rise.navajo.cz/rimska-rise.png

Judaismus a křesťanství jeden bůh čekají na příchod Vykupitele – Mesiáše (nastolí novou říši, říši lásky, míru, spravedlnosti) křesťanství jeden bůh Spasitelem je Ježíš, Boží syn

Ježíš narodil se v městě Betlémě v Palestině (římská provincie) král Herodes římský císař Augustus Které svátky nám připomínají Ježíšovo narození? http://www.zskomtu.cz/fotoarchiv/skol_akce/2003/03betlem/jesle.gif

Stalo se v oněch dnech, že vyšlo nařízení od císaře Augusta, aby byl po celém světě proveden soupis lidu… Všichni se šli dát zapsat, každý do svého města. Také Josef se vydal z Galileje, z města Nazareta, do Judska, do města Davidova, které se nazývá Betlém - poněvadž byl z domu a rodu Davidova - aby se dal zapsat s Marií, která mu byla zasnoubena a čekala dítě. Když tam byli, naplnily se dny a přišla její hodina. I porodila svého prvorozeného syna, zavinula jej do plenek a položila do jeslí, protože se pro ně nenašlo místo pod střechou. (Lukáš 2, 1 - 7)

Ježíš Mládí prožil v Nazaretě na severu Palestiny. Když mu bylo asi 30 let, začal kázat o božím království. Kolem Ježíše se shromažďovali lidé, nejblíže 12 mužů, nazval je apoštoly. Mluvil o rovnosti mezi lidmi, kritizoval nespravedlnost. Pomáhal nejchudším. Často se modlil - jeho modlitba byla rozhovorem s Bohem, kterého oslovoval jako otce. Ježíšovo učení se mnohým nelíbilo.

Poslední večeře O Velikonocích přišel Ježíš do Jeruzaléma. Věděl, že nepřátelé se ho snaží zajmout a soudit. S apoštoly se rozloučil při poslední večeři. http://nd01.jxs.cz/460/429/9415353464_5987781_o2.jpg

Ukřižování Ježíš zajatý, obviněn ho z toho, že se prohlašuje za krále a Božího syna ukřižován na místě zvaném Golgota třetí den Ježíšův hrob prázdný křesťané věří, že Ježíš Kristus vstal z mrtvých Kdy si připomínáme ukřižování Ježíše Krista?

Křesťanství - nové náboženství Nové učení šířili po Ježíšově smrti jeho žáci Věřící vytvářeli křesťanské obce - v jejich čele biskupové o vznik římské obce se zasloužili dva z apoštolů - svatý Petr a svatý Pavel

Z dopisu svatého Pavla „…Kdybych měl tak velkou víru, že bych hory přenášel, ale lásku bych neměl, nic nejsem… Láska je trpělivá, laskavá, nezávidí, láska se nevychloubá a není domýšlivá. Láska nejedná nečestně, nehledá svůj prospěch… Nemá radost ze špatnosti, ale vždy se raduje z pravdy. Ať se děje cokoliv, láska vydrží, láska věří, láska má naději, láska vytrvá. Láska nikdy nezahyne.“

Křesťanství - nové náboženství křesťanství dlouho zakázáno křesťané velmi krutě pronásledováni (byli ukřižováváni, upalováni, při hrách v cirku byli předhazováni šelmám) umučen i apoštol Petr, popraven byl Pavel (zakládali římskou křesťanskou obec)

Křesťanství - nové náboženství Katakomby podzemní chodby a místnosti tajné setkávání křesťanů, ve výklencích stěn pohřbívali mrtvé http://umlaufoviny.com/www/nabozenstvi/kulty/archiv/katakomby/img_1.jpg

Křesťanství - nové náboženství od 4. st. po Kr. křesťanství povolené šířilo se do všech světadílů

Bazilika sv. Petra v Římě stavba ze 4. století, nový chrám v 16. st. v místech, kde byl Petr ukřižován http://www.papercraft.sk/Shops/9527/XSL/img/galerie/564fsw%20Petersdom.jpg

Bazilika sv. Petra v Římě délka 211,5 m 60 tisíc lidí 30 oltářů http://www.profimedia.cz/fotografie/bazilika-svateho-petra-rim-italie/profimedia-0010480069.jpg http://thumbs.dreamstime.com/thumb_484/126797554376N4lh.jpg

Bazilika sv. Petra v Římě vnitřní průměr kopule: 42 m výška v kupoli: 136,57 m kupole nad střechou 93 m http://thumbs.dreamstime.com/thumb_525/1280213573Q7sTXs.jpg http://www.ck-apollon.cz/photos/1/orig/c/h/r/chram-sv.-petra.jpg

Bazilika sv. Petra v Římě http://www.cornis.cz/obj/obsah_fck/EUROVIKENDY/eurovikend_v_rime/svaty_petr_rim_600.jpg

Ve kterém státě můžeš navštívit tuto baziliku? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2f/Model_Vatican_2.jpg/300px-Model_Vatican_2.jpg Více o Vatikánu například: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vatik%C3%A1n

Bible nejčtenější kniha světa kniha dvou velkých světových náboženství Nový zákon od narození Ježíše křesťanství Starý zákon Starý zákon judaismus-židé

Ze Starého zákona, kniha Tobiáš: Jednej spravedlivě po všechny dny svého života. Neodvracej svou tvář od žádného chudáka. Měj se na pozoru při všech svých činech a buď ukázněný ve všem svém chování. Co sám nenávidíš, nikomu nečiň. Vším, čeho máš přebytek, prokazuj milosrdenství. Vyžádej si radu u každého rozumného člověka a žádnou užitečnou radou nepohrdej.

Z Bible Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. (Př 26) Byl pilný jako mravenec. (Př 13, 23) Pýcha předchází pád. (Př 16, 48) Nejen chlebem živ je člověk. (Mt 4, 1-4)

Náboženství v římské říši Na území římské říše žilo mnoho národů, vyznávali různá náboženství. Judaismus a křesťanství se od ostatních odlišují vírou v jednoho Boha. Zakladatelem křesťanství je Ježíš Kristus. Jeho narození si připomínáme o Vánocích, jeho ukřižování a vzkříšení o Velikonocích. Křesťané nejdříve pronásledováni (do 4. st.) Křesťanství se šířilo do celé římské říše a později do dalších zemí. Křesťanské myšlenky ovlivňují společnost dodnes. U 86-89 Bible - obrázek

O Vatikánu - video http://www.youtube.com/watch?v=bTV8XoDCwsw http://www.youtube.com/watch?v=3xJ6JAwMQuw&feature=related

Zdroje: http://www.youtube.com/watch?v=bTV8XoDCwsw http://www.youtube.com/watch?v=3xJ6JAwMQuw&feature=related http://rimska-rise.navajo.cz/rimska-rise.png http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRolmPfmk-bXzgVciosF3duHGpv7QBqbXfpO5lvBNv6Llsfh380 http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQwVP0cWX-kBwWYGqIE-agHt24QFk_N1Y3i9pUY88-Ed7lD8TF8 http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://www.apartments-rome.com/best/images/pantheon1.jpg&imgrefurl=http://svetobeznik.webgarden.cz/pantheon&usg=__6eiaFHcDVo1Tak3tlpeiQotTIa0=&h=321&w=480&sz=27&hl=cs&start=0&zoom=1&tbnid=J7vMvE13mgs9eM:&tbnh=138&tbnw=197&ei=bKjvTaD5Mo-f-QbBp5HxBw&prev=/search%3Fq%3Dpantheon%26hl%3Dcs%26sa%3DX%26biw%3D1399%26bih%3D790%26tbm%3Disch%26prmd%3Divns&itbs=1&iact=rc&dur=345&page=1&ndsp=27&ved=1t:429,r:2,s:0&tx=115&ty=59 http://www.zskomtu.cz/fotoarchiv/skol_akce/2003/03betlem/jesle.gif http://nd01.jxs.cz/460/429/9415353464_5987781_o2.jpg http://umlaufoviny.com/www/nabozenstvi/kulty/archiv/katakomby/img_1.jpg http://www.papercraft.sk/Shops/9527/XSL/img/galerie/564fsw%20Petersdom.jpg http://www.profimedia.cz/fotografie/bazilika-svateho-petra-rim-italie/profimedia-0010480069.jpg http://thumbs.dreamstime.com/thumb_484/126797554376N4lh.jpg http://thumbs.dreamstime.com/thumb_525/1280213573Q7sTXs.jpg http://www.ck-apollon.cz/photos/1/orig/c/h/r/chram-sv.-petra.jpg http://www.cornis.cz/obj/obsah_fck/EUROVIKENDY/eurovikend_v_rime/svaty_petr_rim_600.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2f/Model_Vatican_2.jpg/300px-Model_Vatican_2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Vatik%C3%A1n