Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Advertisements

Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
KOUS Vysočina, o.s. KOUS je zkratka pro Koordinační uskupení nestátních neziskových organizací, které působí v kraji Vysočina.
ECVET v Programu celoživotního učení
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Festival Exportu Svaz průmyslu a dopravy ČR jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů.
Ww Česko Marocká Smíšená Obchodní Komora
CzechInvest Koncepce podpory investic
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
HESLO Fórum „HLEDÁNÍ INVESTIČNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ V EVROPĚ A ASII A MOŽNOSTI JEJICH FINANCOVÁNÍ“ Zuzana Synková CENTRUM INFORMAČNÍCH SLUŽEB 1.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR AKTIVNÍ MOTIVACE ŽÁKŮ ZŠ = JISTOTA PRO BUDOUCNOST ŘEMESEL OLOMOUC
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Seminář EU a my „50+“ Zlínský kraj Zlín,
Celostátní síť pro venkov
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
Hospodářská komora hlavního města Prahy Partnerství je součást zdravého podnikání Prezentace pro Městskou část Praha 13.
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
BusinessCem Praha, 13. prosinec 2011 HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY A PODPORA PODNIKATELSKÝCH AKTIVIT.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Diskusní seminář ŘEMESLA V ČR Praha,
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ondřej Hradil Brusel, 24. května 2007 CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
Aktivity Centra EUROGUIDANCE Jitka Morčušová, Alice Müllerová Centrum Euroguidance Praha,
PricewaterhouseCoopers Date NTS – národní tématické sítě Ing. Libor Witassek, MBA WorkshopNTS-B „Podpora drobného podnikání“ 19. listopadu 2007, Praha.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu TP „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ (stručná informace) Ing. Vladimír Volák, člen Představenstva.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Rodina a zaměstnání inovace pro venkov registrační číslo projektu: CZ.1.04/5.1.01/ Michal Jarolímek 4. listopadu 2014.
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Kanadská obchodní komora v České republice Březen 2016.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
REGIONÁLNÍ PARTNERSTVÍ
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
Ing. Pavel Vinkler, Ph.D., ředitel odboru podnikatelského prostředí
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 SME WEEK projekt EU a MY „50+“ v České republice Praha,

Struktura prezentace: 1.Zaměstnávání osob Flexicurita 3.Erasmus pro začínající podnikatele 4.Stručně o AMSP ČR

1. Zaměstnávání osob 50+ STATISTIKA: Jedná se o skupinu všech osob starších 50ti let, tedy o zaměstnané i nezaměstnané, muže i ženy. Podle statistických dat je velikost skupiny přibližně osob, tj. více než 1/3 celkové populace v ČR. Skupina je složena z více než žen a více než mužů v uvedeném věku. Ve srovnání s celkovou populací v ČR jsou ženy z této skupiny zastoupeny 21% a muži pak 17%. Ekonomicky aktivních je z těchto podskupin 56% žen a více než 65% mužů. Potřebnost práce s touto skupinou je vzhledem k výše uvedeným počtům mimořádně vysoká. Přestože jsou potřeby osob 50+ v souvislosti s neustále stárnoucí populací často řešeny, jak uvedl deník Právo dne „Práci po padesátce má (stále) jen 60% lidí“.

Sociologické průzkumy: = mýtus = mýtus. Viz: Činorodý šedesátník vs. třicetiletá „mrtvola“ Firmy: „Dnešní absolventi neumí nic, jen anglicky. A chtějí nástupní plat Kč.“

CO hledá zaměstnavatel: -Zkušenosti -Praxi -Výsledky! Znalosti – v praxi člověk využije 15 % znalostí ze školy.

Mají lidé starší padesáti let lepší, stejné nebo horší podmínky než mladí lidé? Průzkum STEM u 1011 respondentů

2. FLEXICURITA (1) Označení „FLEXICURITY“ vzniklo spojením slov „flexibility“ a „security“ - jedná se o strategii, která současně posiluje pružnost a jistotu na trhu práce. Je zaměřena na tři hlavní úkoly: pružnost v přijímání a propouštění; systém sociální ochrany poskytující jistotu příjmu a zdravotní péči; aktivní politiku zaměstnanosti. Evropská Unie se snaží členské státy nasměrovat k implementaci tohoto systému do národních právních úprav.

FLEXICURITA (2) Jedna z definic FLEXICURITY říká, že se jedná o přechod ze systému chránícího pracovní místo zaměstnance, na systém chránící jeho zaměstnanost či zaměstnatelnost. Z provedené analýzy AMSP ČR jasně vyplývá, že hlavní příčinou nedostatku implementace flexicurity v podmínkách ČR je především nedostatečná informovanost a propagace jasných a jednoduše formulovaných postupů směrem k cílovým skupinám.

FLEXICURITA (3) Druhým významným faktorem je příliš velká roztříštěnost přístupů k implementaci flexicurity, a neexistující ucelená metodika postupů při zavádění a využití nástrojů flexicurity v podmínkách ČR. Třetím důležitým faktorem je chybějící podpora legislativní. Výstupy, které EU doporučila, se však dají využít ve specifických podmínkách ČR jen v některých směrech vzhledem k naprosto odlišným sociálně ekonomickým podmínkám a legislativě.

3. ERASMUS ERASMUS for young entrepreneurs = Evropský výměnný program pro podnikatele (účast AMSP) - přeshraniční výměnný program - pobyt částečně financuje EU URČENO PRO: a) Nové podnikatele (max. 3 roky historie) b) Zkušené podnikatele, kteří mají nebo vedou vlastní malý podnik Přínos: kontakty, nové obchodní vztahy, nové trhy, zkušenosti, poučení, vyvarování se chyb.

4. O AMSP ČR Založena v r. 2000Založena v r základní pilíře:3 základní pilíře: NEZÁVISLOST, ODBORNOST, PRAXE Sdružuje na otevřené, nepolitické platformě živnostníky, malé a střední podniky i jejich organizaceSdružuje na otevřené, nepolitické platformě živnostníky, malé a střední podniky i jejich organizace Zastupuje zájmy cca podnikatelských subjektůZastupuje zájmy cca podnikatelských subjektů Významné postavení v ČR v rámci evropských podnikatelských struktur – člen UEAPMEVýznamné postavení v ČR v rámci evropských podnikatelských struktur – člen UEAPME

Pro členy a partnery poskytujeme: Avíza : -o připravovaných změnách v legislativě, -o dotačních příležitostech, -o nových možnostech financování, -o exportních příležitostech, -o novinkách v trendových oborech, -o vzdělávacích a informačních akcích, -o inovativních příležitostech… apod. Organizuje semináře, workshopy, konference v Praze i v regionech.

Organizujeme: Internetové školy, on-line projekty,Internetové školy, on-line projekty, PRŮZKUMY o názorech podniků – analyzujeme – navrhujeme řešení vláděPRŮZKUMY o názorech podniků – analyzujeme – navrhujeme řešení vládě Spolupráce se zajímavými partnerySpolupráce se zajímavými partnery Projekty spolupráce podnikatelů v ČR i zahraničíProjekty spolupráce podnikatelů v ČR i zahraničí Vyhlašujeme vlastní GRANTOVÝ PROGRAM pro členy AMSP ČRVyhlašujeme vlastní GRANTOVÝ PROGRAM pro členy AMSP ČR Vydáváme vlastní magazín TRADE NEWS v nákladu 8300 ks.Vydáváme vlastní magazín TRADE NEWS v nákladu 8300 ks.

Podpora partnerství a spolupráce: Projekty se zahraniční účastí ► přenos zkušeností a znalostí ze zahraničí do ČR a naopakProjekty se zahraniční účastí ► přenos zkušeností a znalostí ze zahraničí do ČR a naopak Výzkumná konsorcia - vývoj nových materiálů (aktuálně střešní systémy)Výzkumná konsorcia - vývoj nových materiálů (aktuálně střešní systémy) Veletrhy, výstavyVeletrhy, výstavy Projekty trendových oborů – biotechnologie, nanotechnologie, kosmický průmysl – komerční využití poznatkůProjekty trendových oborů – biotechnologie, nanotechnologie, kosmický průmysl – komerční využití poznatků Výměnné pobyty a stáže (Erasmus)Výměnné pobyty a stáže (Erasmus)

Přínos pro členy: -Představení se celé členské základně, -Každý týden časopis EURO -Každý 2.měsíc časopis TRADE NEWS, -Informace v předstihu, využití poradenství -„boj s úřady“ -Účast na všech akcích AMSP zdarma, na partnerských za zvýhodněnou cenu -Týdenní Právní zpravodaj -libovolné zapojení se do projektů, práce ve Výborech a Sekcích AMSP -Grantový program AMSP -Podnikatelské soutěže s podporou AMSP

Nemusíte být hned naším členem… …staňte se pozorovatelem … zdarma, na 6 měsíců viz  Členství v AMSP ČR

„Jsme firmám blíž“ Děkuji za pozornost „Jsme firmám blíž“ Děkuji za pozornost Eva Svobodová, MBA generální ředitelka