Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopravní politika na léta 2005 – 2013 Dopravní politika je základním strategickým dokumentem pro sektor dopravy a deklaruje, co stát a jeho exekutiva v.
Advertisements

Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Regionální historie (dějiny) ve výuce dějepisu
a víceúrovňové vládnutí
1 Tisková konference TOP březen 2010 Za účasti: Karla Schwarzenberga, Petra Gazdíka, Bedřicha Moldana, Karla Turečka a Jiřího Olivy.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
EVVO - magické slovo. Co to je EVVO ? E NVIRONMENTÁLNÍ V ZDĚLÁVANÍ V ÝCHOVA a O SVĚTA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA je výchova týkající se životního prostředí.
Krajina, krajinné složky
Škola pro udržitelný život 2010 Jiří Kulich, Lucie Munzarová, Z.E. Veselá, Michal Veselý.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Environmentální Vzdělávání a výchova.
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
BIODIVERZITA.
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Zkoumání a ochrana přírody
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Společenská odpovědnost organizací
Regionální zeměpis Funkce a cíle Zdeněk Bergman Funkce geografie poznávací aplikační všeobecně vzdělávací.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
1 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. 2 Lidské ŽP je potřeba chránit: a)protože má globální charakter a jsme za něj zodpovědní b)staráme se většinou až o poškozené ŽP.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Úvod do ekologie.
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Vztahy geografie k ostatním vědám
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Ochrana životního prostředí a ochrana přírody v ČR Tematická oblast:Ekologie.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Ekonomika životního prostředí
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
 jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b  6 x 50 sekund
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Geografie Krajinná sféra
Ekologie.
Ekonomika životního prostředí
GLOBALIZACE.
Zdravý kraj Vysočina Marta Vencovská
8. Základní ekologické pojmy, organismus a prostředí
Transkript prezentace:

Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj

EKOLOGIE zkoumá vzájemné vztahy mezi organismy a prostředím jako samostatná disciplína se vymezila v 19.st. ekologická zkoumání mají mnohaoborový a zároveň mezioborový charakter → vychází z poznatků zoologie, klimatologie, geologie, geografie, fyziky, chemie, ekonomiky, práva, psychologie, hygieny, historie, …

Obory ekologie ekologie rostlin – zkoumá vztahy mezi rostlinami a prostředím ekologie živočichů ekologie moře ekologie lesa ekologie obecná – obecně platné ekologické principy ekologie člověka – vzájemné vztahy mezi člověkem a prostředím ekologie krajiny – souvislosti mezi částmi krajiny, změny v krajině včetně důsledků činnosti člověka ekologie globální – souvislosti a změny na celé planetě Zemi a jejich vliv na život zemědělská ekologie ekologie města

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA přispívá ke vnímání života jako nejvyšší hodnoty učí citlivému přístupu k přírodě a krajině umožňuje poznat vztahy mezi člověkem a životním prostředím seznamuje s principy trvale udržitelného rozvoje společnosti učí nás řešit problémy ŽP (místní, regionální i globální)

UDRŽITELNÝ ROZVOJ plánování a rozhodování tak, aby docházelo ke snižování sociální a ekonomické nerovnosti a k ochraně ŽP je založen na demokracii, svobodě, rovných příležitostech a kulturní rozmanitosti cílem je zkvalitnit život generaci současné i generacím budoucím, zatímco bude ochráněna kapacita země

UDRŽITELNÝ ROZVOJ Ekologická oblast Sociální oblast Kulturní oblast Ekonomická oblast Je mnohorozměrný, zahrnuje např. péči o zdraví, toleranci k jiným názorům či barvě pleti, zachování čistoty ovzduší, ohleduplnost k jiným tvorům, znalost historických hodnot svého města, …..

Místní agenda 21 Agenda – seznam věcí, které je potřeba udělat, abychom dosáhli určitého cíle Agenda 21 – program pro 21. století, který přijali zástupci 179 států (včetně ČR) na konferenci OSN o životním prostředí, jehož cílem je zabránit zhoršování stavu ŽP, dosáhnout jeho postupného zlepšování a dosažení trvale udržitelného využívání přírodních zdrojů Místní agenda 21 – 2/3 opatření z programu agenda 21 je však třeba realizovat na úrovni obcí a měst a proto se mluví o místní agendě 21