FY_086_Světelné jevy_ Odraz světla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Advertisements

Autor: Mgr. Libor Sovadina
Zrcadla v praxi Zrcadla nemusí být jen rovinná.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Dalekohledy (Učebnice strana 121 – 123)
Vypuklé zrcadlo Erik Bambušek Ondřej Pavelka.
ZRCADLA A KALEIDOSKOP Zrcadlo je dostatečně hladký povrch odrážející světlo, čímž vzniká obraz předmětů před zrcadlem. Používá se běžně v domácnosti, dopravních.
Rašplování, pilování a broušení dřeva
Optické přístroje.
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Autor: Mgr. Libor Sovadina
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
FY_092_ Světelné jevy_Optické přístroje
19. Zobrazování optickými soustavami
Kulová zrcadla duté – světlo odráží vnitřní povrch kulové plochy
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
GEOMETRICKÁ OPTIKA 06. Zrcadla
Stejnosměrný a střídavý elektrický proud
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Autor: Mgr. Libor Sovadina
FY_097_ Rozvětvený elektrický obvod_Výsledný odpor rezistorů za sebou
ODRAZ SVĚTLA (zákon odrazu světla, periskop)
Výsledný odpor rezistorů spojených vedle sebe
Měření a měřidla v technické praxi
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Sabina Mikulecká Anna Hejlová
Vypuklé kulové zrcadlo
Autor: Mgr. Libor Sovadina
FY_094_Mechanika_ Zákon vzájemného působení těles
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Měření a měřidla v technické praxi
FY_075_Síla, skládání sil_Rovnovážná poloha tělesa
Rovnovážná poloha tělesa
FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje
Autor: Mgr. Libor Sovadina
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ
Zdroje elektrického napětí
PČ_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Odraz světla.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_608_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
Michal Marek Lukáš Motl 8.B
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:březen 2013 Určeno:7. ročník.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_60_ZRCADLA TEMA: FYZIKA ČÍSLO.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 12 Anotace.
pokusně určí rozdíl mezi dutým a vypuklým zrcadlem dokáže uvést příklad jejich využití v praxi Zrcadla Zpracovala: ing. Alena Pawerová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16_F9_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Světelné jevy Základní škola Libina, příspěvková.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Lupa slouží k pozorování malých blízkých předmětů spojná čočka s ohniskovou vzdáleností do 25 cm zvětšuje 10x předmět.
Optické přístroje - dalekohledy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
Člověk a technika – OPTICKÉ PŘÍSTROJE
Transkript prezentace:

FY_086_Světelné jevy_ Odraz světla Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. FY_086_Světelné jevy_ Odraz světla Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách fyziky Je určen pro předmět Fyzika a ročník 9.

Zrcadlo – odraz světla Zrcadlo je tvořeno obvykle hladkým povrchem dobře odrážejícím světlo. Odrazem vzniká obraz předmětu před zrcadlem, který zachycuje naše oko. Zrcadlo se běžně používá v domácnosti (v koupelně ke kontrole vzhledu), dopravních prostředcích (zpětné zrcátko), zdravotnictví (u zubaře), optických zařízeních (periskop), osvětlovacích tělesech či v měřicích přístrojích.

Druhy zrcadel Podle tvaru se rozlišují zrcadla: Rovinné zrcadlo Duté (konkávní) zrcadlo Vypuklé (konvexní)zrcadlo

Zrcadlo – stavba zrcadla Jako zrcadlo může sloužit i rovné rozhraní materiálů s různým indexem lomu. První zrcadla, vyráběná člověkem, tvořila obvykle deska z leštěného kovu, často ze stříbra. Indiáni používali jako zrcadlo misku s vodou. Současná zrcadla jsou tvořena často tenkou vrstvou hliníku nanesenou na zadní stranu skleněné tabule. Tento typ zrcadla odráží asi 95% dopadajícího světla. Zadní strana je často natřena ochrannou barvy zabraňující oxidaci a mechanickému poškození kovu.

Zobrazení tělesa zrcadly V rovinném zrcadle paprsek světla svůj směr, ale stále zůstává rovnoběžný. Obrazy vzniklé v rovinném zrcadle jsou vždy zdánlivé, vzpřímené, stejně veliké a souměrné s předmětem podle roviny zrcadla. Naproti tomu dutá a vypuklá zrcadla mění rovnoběžný paprsek na sbíhavý či rozbíhavý. Na základě Huygensova principu je odvozen zákon odrazu světla, který říká, že paprsek světla se odráží od zrcadla pod úhlem, který je rovný úhlu jeho dopadu. Např. dopadá-li paprsek světla na povrch zrcadla pod úhlem 30°, potom se odráží z bodu dopadu pod úhlem 30° opačným směrem.

Využití zrcadel v praxi Zpětná zrcátka se používají v dopravních prostředcích (auta, motocykly, kola). Umožňují řidiči vidět vozidla jedoucí za ním. Větší zrcadla se v silničním provozu používají na nepřehledných či nebezpečných křižovatkách. Častým způsobem použití zakřivených zrcadel jsou reflektory automobilů. Používají se parabolická (vypuklá) zrcadla, která mění rovnoběžné paprsky světla na sbíhavé, které se protínají v ohnisku zrcadla. Zrcadlo se používá také na kontrolu částí těla na které je těžké vidět přímo (tvář, krk, ústa, oči). Lidé si zrcadly kontroluji fyzický vzhled nebo různé činnosti jako holení nebo stříhání vlasů. Zrcadla a zrcátka se běžně používají v mnoha optických přístrojích například : hvězdářské dalekohledy (reflektor), fotoaparáty (zrcadlovky) nebo ponorkové periskopy.

Fotoaparát - zrcadlovka Zrcadlovka je fotoaparát u kterého se používá k zobrazení scény v hledáčku zrcadlo. U ostatních fotoaparátů se používá ke zvláštní průzor, eventuálně scénu zobrazují elektronicky.

Zrcadlo na křižovatce Častým použitím zrcadla v praxi je využití vypuklého zrcadla ke sledování provozu na křižovatce. Výhodou použití vypuklého zrcadla je sledování širšího prostoru než pouhým okem, což přispívá k větší bezpečnosti silničního provozu.

Dalekohled Podle hlavního určení se rozlišují Optický dalekohled či teleskop je přístroj k optickému přiblížení pomocí dvou soustav čoček nebo zrcadel: objektivu a okuláru, jímž se obraz pozoruje. Podle konstrukce objektivu se optické dalekohledy dělí na : refraktory, jejichž objektiv je tvořen čočkou nebo soustavou čoček reflektory, jejichž objektiv je tvořen zrcadlem. Podle hlavního určení se rozlišují dalekohledy astronomické (pozorování vesmíru) dalekohledy pozemní (geodetické měření) divadelní kukátka triedry (v myslivosti) Námořní dalekohled

Periskop Periskop je optické zařízení, které umožňuje boční posun světelného paprsku. Používá se především ve vojenství, kde umožňuje výhled, aniž by byl pozorovatel vystaven přímé střelbě. Je důležitou součástí vybavení ponorek a bojových vozidel, používá se ale i v mnoha dalších oborech. Funguje na principu svislého tubusu na koncích opatřeného zrcadly nakloněnými v 45° úhlu tak, aby navzájem odrážely vnější obraz. Princip periskopu. A - Periskop se dvěma rovinnými zrcadly B - Periskop se dvěma hranoly 1 - 2 - Zrcadla 3 - 4 - Hranoly 5 - 6 - Oko pozorovatele 7 - 8 - Tubus H - Optická výška periskopu

Zrcadlo v magii V mytologii a magii je zrcadlo považováno za tajemný předmět, zpravidla je nositelem nebezpečí pro toho, kdo do něj nahlíží. Dříve se věřilo, že člověk, který nahlédne do zrcadla o půlnoci, spatří za svým odrazem ďábla a následkem toho onemocní nebo zemře. Zároveň lze však zrcadlo použít jako ochranný prostředek. Věřilo se, že strašidlo (noční můra, upír, ďábel), které se uvidí v zrcadle, se lekne svého obrazu a uprchne. Často byla osoba v zrcadle považováno za dvojníka a některé pověsti se zabývaly tajemným světem za zrcadlem. Při úmrtí panoval zvyk zakrývat všechna zrcadla v domě, aby do něj nevstoupila duše zemřelého.

Otázky k opakování K čemu slouží zrcadlo ? Z čeho se skládá zrcadlo ? Jaký je úhel odrazu paprsku od zrcadla ? Jaké znáš druhy zrcadel ? Kde se v životě setkáš se zrcadly ? K čemu slouží a jak funguje periskop ? Co je to zrcadlovka ?

Použité zdroje: www.wikipedie.org Soubor:Mirror.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 27.8.2006 [cit. 2013-03-01]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mirror.jpg Soubor:Spiegel.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 17.3.2005 [cit. 2013-03-01]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Spiegel.jpg Soubor:Negretti zambra telescope 2.jpgZ Wikipedie, otevřené encyklopedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 12.2.2007 [cit. 2013-03-01]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Negretti_zambra_telescope_2.jpg Soubor:Simpleperiscopes.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 5.4.2011 [cit. 2013-03-01]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Simpleperiscopes.png File:2 cameras.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 11.5.2006 [cit. 2014-10-30]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2_cameras.jpg