Mateřský jazyk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_028_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
Obyvatelstvo EVROPY EU – OP VK – III/2 ICT DUM 2
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_19
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Indoevropská jazyková skupina
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
NÁRODNÍ JAZYK jazyk, který používají příslušníci jednoho národa
OBYVATELSTVO EVROPY 718 milionů obyvatel.
OBYVATELSTVO EVROPY 700 milionů obyvatel.
EVROPSKá UNIE.
Národnosti Jazyky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
INDOEVROPSKÁ RODINA indické íránské arménština germánské románské
III/2 9.C III Český jazyk a literatura Jazyky v Evropě – germánské, románské, slovanské IX. ročník Mgr. Miluše Malechová Obecné výklady.
SVĚTOVÉ A SLOVANSKÉ JAZYKY
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obyvatelstvem Evropy, evropskými jazyky, náboženstvím. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí s.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.7.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_Zem8_04 Sada DUMZeměpis 8 PředmětZeměpis Název materiáluJak se mluví v Evropě Anotace V prezentaci žák přesouváním.
ROZVRSTVENÍ NÁRODNÍHO JAZYKA
 Vlajka:  Rozloha: km 2  Počet obyvatel:  Oficiální jazyk: nizozemština, francouzština, němčina  Ústavní zřízení: federativní konstituční.
Kolik řečí znáš Petr Machala.
Členské státy a jejich hlavní města
Evropská Unie Státy EU –průměrné teploty a srážky v hlavních městech.
Státy Evropské Unie a podnebí jejich hlavních měst
Lidské rasy, národy, jazyky
POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY A JEJÍ OBYVATELSTVO
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
ROZVRSTVENÍ NÁRODNÍHO JAZYKA
Obecné výklady o českém jazyce
EVROPA – ÚVOD A RAGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Příbuznost jazyků: Jazykové rodiny Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Indoevropské jazyky. ● Znáte biblickou pověst o zmatení jazyků? ● Co se pokouší vysvětlit?
 Datum:  Projekt: Kvalitní výuka  Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/  Číslo DUM: VY_32_INOVACE_98  Licence: CC BY-NC-SA 3.0 
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
Postavení českého jazyka mezi evropskými
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
SKUPINY JAZYKŮ Jazyky se dají rozdělit podle příbuznosti do tak zvaných rodin. Ty se dále dělí na větvě. Větve tvoří podobné jazyky, které byly původně.
Národnostní struktura obyvatelstva
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Lidské rasy.
VY_32_INOVACE_Z8-003 ZEMĚPIS 8.ROČNÍK NÁRODY A JAZYKY Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle původu a počtu obyvatel.
EVROPA OBYVATELSTVO VY_32_INOVACE_07-46 Ročník: VIII. ročník
ROZVRSTVENÍ NÁRODNÍHO JAZYKA
Státní zřízení ve světě
OBECNÉ VÝKLADY O JAZYCE
Struktura jazyka.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_01
Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Poloha České republiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_32_VLASTIVĚDA
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Obecné poučení o jazyce
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Transkript prezentace:

mateřský jazyk

Každý národ má svůj vlastní jazyk. Jazyky některých národů jsou navzájem podobné.

Babylónská věž a spletení jazyků podle Bible kdysi mluvili všichni lidé na světě stejnou řečí rozhodli se, že si společně vybudují nejkrásnější město s nejpevnějšími hradbami, nejhlubšími studněmi a s věží vysokou až k samotnému Bohu i rozhněval se Bůh nad troufalostí lidí a rozhodl se učinit konec jejich pýše

Bábel = babylon - blábol „Zmatu jejich řeč tak, že každý bude hovořit jiným jazykem a nikdo se s nikým nebude moci domluvit…“ I stalo se, žádný nerozuměl druhému, a tak práce postupně utichly a lidé se rozešli na všechny strany světa.

Hlavní jazykové skupiny Slovanské jazyky – čeština, slovenština, polština, ruština… Germánské jazyky – němčina, angličtina, švédština… Románské jazyky – francouzština, italština, španělština…

Jazykové větve

Mateřský jazyk Spisovný Nespisovný – obecná (hovorová )čeština místní nářečí slang

nářečí

18. MATEŘSKÝ JAZYK Jazyk je nástroj dorozumívání a myšlení. Větve jazyků v Evropě: A)slovanské – český, slovenský, polský; bulharský, ruský = azbuka B)germánské – německý, anglický, švédský C)románské – španělský, francouzský, italský, latina ( dnes používaná pouze v odborných termínech) český jazyk – spisovný – knihy, noviny, televize, škola - nespisovný: slang - používá ho skupina lidí určitých profesí (horníci, studenti) místní nářečí – hanáčtina, valašština, plzeňské, ostravské… obecná čeština - nespisovná forma čj používaná v běžném životě