LICHTENŠTEJNSKO Denisa Vodrážková – 5. A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Michal Vašek, Tomáš Kříž
Advertisements

Itálie.
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Prezentace Ústecký kraj.
dicotto italiano bambino (osmnáct italských dětí)
Rakouská republika- alpská země Vlastivěda – 5. ročník
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
(Lichtenštejnské knížectví)
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
území bývalé Velkomoravské říše
Olomoucký kraj Monika Zítková Zdroje: Wikipedia.
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_11.
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Lichtenštejnsko.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Moravskoslezský kraj.
Vypracoval: Jakub Šmídek
Alpské země.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál stručně opakuje učivo o Švýcarsku, seznamuje žáky.
Švýcarsko Tomáš Černík.
Německo Aneta Bohdálková.
Statutární město Opava
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa, západní Evropa,
Švýcarsko vlajka a znak.
Republika Rakouska.
OLOMOUCKÝ KRAJ Andrea Klášterecká.
Jihomoravský kraj.
Ročníková práce Dostálová Kateřina 3.a.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Rakousko Hlavní město Vídeň Rozloha km²(112. Na světě) Počet obyvatel (1.ledna 2011) Rakousko(oficiální název Rakouská Republika)je vnitrozemská.
ŠVÝCARSKO ŠVÝCARSKÁ KONFEDERACE. MAPA ŠVÝCARSKA VELIKOST OBYVATELSTVO Ve Švýcarsku žije kolem 8, 40 milionu obyvatel. 96. Stát na světě podle počtu obyvatel.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Státy Evropy1 Ověření ve výuce: Třída:
RAKOUSKO CHARAKTERISTIKA Hlavní město: Vídeň Hlavní město: Vídeň Rozloha: km ² Rozloha: km ² Počet obyvatel: Počet obyvatel:
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS Téma: Hlavní město Praha Ročník:
Guten Tag - dobrý den Auf Wiedersehen – na shledanou Danke - děkuji Bitte - prosím.
Sousední státy ČR Vlastivěda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Evropa Ověření ve výuce: Třída: Datum:
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
Alpské země B. Hofmanová. mapa č. 1 Osobitý region s příznačnými přírodními a hospodářskými rysy. Práce s atlasem: 1.Do kterých zemí zasahují Alpy? 2.Které.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ZEMĚPIS Téma: Moravskoslezský kraj Ročník:
LICHTENŠTEJNSKO VY_32_INOVACE_05 Sada 4 Místo, kde žijeme Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622­/21/7.1.4/2010.
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_VLASTIVĚDA
Moravskoslezský kraj.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Česká republika.
OLOMOUCKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-37 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Švýcarsko Open presentation.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Autor: Mgr. Irena Rutarová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Jihomoravský kraj Rozloha:7 195 km² Počet obyvatel: (2016)
NĚMECKO, RAKOUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_05
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Střední Evropa.
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Střední Evropa ČR Slovensko Polsko Německo Rakousko Švýcarsko Maďarsko
Transkript prezentace:

LICHTENŠTEJNSKO Denisa Vodrážková – 5. A

VLAJKA A ZNAK

INFORMACE Sousedé: Švýcarsko,Rakousko Hlavní město: Vaduz Další města:Schaan, Balzers, Triesen, Eschen, Mauren, Triesenberg Počet obyvatel: 35 446 Jazyk: němčina Nejvyšší bod:Grauspitz (2 599 m.n.m.) Rozloha:160 km2 Měna: Švýcarský frank Řeka:Rýn

Grauspitz

Historie Lichtenštejnské dějiny jsou úzce spjaty s dějinami Českého království. Rod Lichtenštejnů žil ve valticko-lednickém regionu od dvanáctého století až do roku 1938. V osmnáctém století tento rod zakoupil za 400 000 rýnských zlatých panství v dnešním Lichtenštejnsku (hrabství Vaduz a Schellenberg), ale jejich hlavním sídlem byla nadále Morava a zemičku pod Alpami spravovali regenti. Do Vaduzu se jako první kníže přestěhoval až František Josef II. Za Napoleona byla země součástí Rýnského spolku, po jeho zániku Německého spolku. Když byl tento spolek roku 1866 zrušen, stal se z Lichtenštejnska konečně samostatný stát, i když pod rakouskou (rakousko-uherskou) ochranou. Po I. světové válce zesílila jeho vazba na Švýcarsko a od roku 1924 je v celní unii se Švýcarskem. V srpnu roku 2000 přistoupila Lichtenštejnská vláda ke zrušení anonymních bankovních účtů v rámci probíhající revize legislativy, jejímž smyslem je zpřísnit opatření proti praní špinavých peněz a která by měla vstoupit v platnost počátkem roku 2001.

Dějiny a politika Jméno Lichtenštejnska pochází, dnes jako jediné země na světě, od šlechtického rodu, a jeho jméno zase od hradu Lichtenštejnu v Rakousku, na pokraji Vídeňského lesa, poprvé písemně zmíněného roku 1136. Lichtenštejnové jej opustili kolem roku 1300. Lichtenštejnové vlastnili rozsáhlé statky v českých zemích, zejména na Moravě – Adamov, Branná, Břeclav, Bučovice, Moravská Třebová, Moravský Krumlov, Lednice, Litovel, Plumlov, Valtice, Velké Losiny, Zábřeh na Moravě, ve Slezsku např. Krnov a známé paláce v Olomouci, a Praze. Rodinná hrobka Lichtenštejnů se nachází ve Vranově u Brna u tamního poutního kostela Narození Panny Marie. Moravské a české majetky byly členům rodiny kvůli jejich německé národnosti vyvlastněny po druhé světové válce. Lichtenštejnská knížata dosud užívají titul knížat opavských a krnovských.

SPOLEČENSTVÍ:LICHTENŠTEJNSKO JE ROZDĚLENO MEZI 11 SPOLEČENSTVÍ Vaduz Schaan Balzers Triesen Eschen Mauren Triesenberg Ruggell Gamprin Schellenberg Planken

PAMÁTKY HRAD LICHTENŠTEJNŮ

HRAD LICHTENŠTEJNŮ

Město Vaduz

Vodstvo Hlavním vodním tokem Lichtenštejnska je Rýn, který spolu se svými přítoky odvodňuje většinu země. Nejvodnatější bývá ve vrcholném létě díky častým dešťům a tání ledovců. V minulosti se často rozvodňoval a působil velké škody, proto byl na mnoha místech zregulován přehradami a také byl vybudován odvodňovací kanál, který se táhne paralelně s Rýnem a odvádí přebytečnou vodu z rozbahněné údolní nivy. Důležitá je i alpská říčka Samina, která protéká stejnojmenným údolím mezi 2 hlavními hřbety země.

Hospodářství V průmyslu a výrobě pracuje 597 firem z nichž většina jsou závody s méně než 50ti zaměstnanci a výroba je silně diverzifikována. Nejdůležitější oblasti jsou strojírenská výroba – přesné stroje, stroje, nástroje, vybavení (Hilti), automobilové komponenty (ThyssenKrupp Presta), zubařské vybavení a potřeby (Ivoclar Vivadent), zpracování potravin (Hilcona Schaan), elektronika (Unaxis Balzers).

Kultura a sport Bohatství Lichtenštejnska podporuje pestrý kulturní a sportovní život.

Doprava Doprava je silniční a železniční. Lichtenštejnsko nemá vlastní letiště, nejbližší je ve švýcarském Zürichu.

LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC

LICHENŠTĚJSKÝ PALÁC

mapa

A TO JE KONEC!