Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

(Lichtenštejnské knížectví)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "(Lichtenštejnské knížectví)"— Transkript prezentace:

1 (Lichtenštejnské knížectví)
Lichtenštejnsko (Lichtenštejnské knížectví)

2 Základní údaje Rozloha: 160 km² Počet obyvatel: 31 000
Státní zřízení: konstituční monarchie s jednokomorovým parlamentem Úřední jazyk: němčina Národnostní složení: Lichtenštejnci 62,5%, Švýcaři 15,6%, Rakušané 7,6%, Němci 3,7%, ostatní 10,6% Náboženství: římští katolíci 86,5%, protestanté 8%, ostatní 5,5% Měna: 1 švýcarský frank (Sw F)= 100 centimů HDP na obyvatele: dolarů Největší města: Schaan (5050), Vaduz (5000), Balzers (3550), Triesen (3225)

3 Přírodní poměry Lichtenštejnsko se rozkládá na pravém břehu horního toku Rýna, obklopené Švýcarskem a Rakouskem. Jihovýchodní polovinu země tvoří hory, v pohoří Ratikon přesahují až 2500 m. Druhou polovinu Lichtenštejnska tvoří údolí Rýna obklopeného horami. Podnebí je mírné s četnými srážkami. Údolí občas trpí mrazivou inverzí. Klimatické podmínky umožňují bohatý rozvoj rostlinstva (buk, javor, jasan, jilm, alpinské louky…) Přísně chráněné lesy tvoří 35% plochy země

4 Hospodářství 1/2 Má nejvyšší hrubý národní produkt na hlavu na světě, proto je tato země také pokládaná jako za nejbohatší zemi na světě (nejvyšší úroveň života). Rozhodující příjem plyne do země z poplatků od více než zahraničních firem a také z cestovního ruchu. V zemědělství jen 2,5% obyvatelstva. Převládá chov skotu na mléko, pěstuje se kukuřice, brambory a vinná réva. Těží se zde mramor a kaolín, ostatní suroviny a paliva se musí dovážet. Průmysl: Vyrábí se elektronické mikroskopy, vakuová a výpočetní technika, měřící a optické stroje, léky, zubní protézy, keramika a stavební materiály. Země je proslavená vydáváním pěkných poštovních známek, které jsou také důležitým zdrojem příjmů.

5 Hospodářství 2/2 Územím prochází důležitá železniční trať Paříž-Vídeň a evropská transitní dálnice. Zdravotní péče je zde vynikající, vláda přispívá i švýcarským zdravotnickým zařízením a proto je obyvatelé knížectví mohou také využívat. Je zde relativně nízká naděje dožití obyvatel při narození ( nejnižší v Evropě). V zemi existuje povinná a bezplatná 11-tiletá školní docházka. Struktura zaměstnanosti: zemědělství a lesnictví 2,3%, těžba a průmysl 34%, stavebnictví 8,2%, služby 55,5%.

6 Lidé a dějiny Území zprvu osídleno Germánskými alemany (obyvatelé Lichtenštejnska dodnes mluví alemanským dialektem němčiny) V roce 1719 se hrabství Vaduz a hrabství Schellenbergů spojila a vytvořila Lichtenštejnské knížectví Od roku 1923 je v celní unii se Švýcarskem Lichtenštejnsko je konstituční monarchií s jednokomorovým parlamentem Země má 11 obecních úřadů, které jsou kontrolovány starostou a radou Ženy se mohou zúčastnit jen národních voleb Méně než 2/3 obyvatel jsou rodilí občané, ostatní jsou cizinci Úředním jazykem je němčina a většina lidí jsou římští katolíci


Stáhnout ppt "(Lichtenštejnské knížectví)"

Podobné prezentace


Reklamy Google