Zdeněk Navrátil 02. září 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

ODPADY.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Třídění odpadu Sabina Kotlárová.
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Co víš o recyklaci?.
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
Registrační číslo projektu:
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Jak třídit odpad - prezentace
Nebuďte líní: Třiďte odpad!!!
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
Odpady.
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Třídění odpadu V domácnosti. Každý moderní člověk třídí odpad a s novými pomocníky na třídění do domácnosti to jde jedna radost. Poradíme vám jak třídit,
Sběr bioodpadu na území města Chomutova Technické služby města Chomutova, příspěvková organizace ING. TOMÁŠ REISIG.
Složka sady EUIII/2 č. 13 VY_32_INOVACE_Rv_7. Název: Ekologie – Člověk a zdraví (odpadky) Autor: Šárka Vodrlintová Předmět(oblast): Člověk a zdraví – Rv.
Jak je to s odpady ?.
Jak třídit odpad.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Životní prostředí a domácnost
Sběr nápojových kartonů Pokud se ve vaší obci nápojové kartony sbírají, odhazujte je do kontejnerů nebo pytlů označených touto oranžovou nálepkou.
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji „Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji“ Radim Zika
Název Recyklace PET Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 8
DEN ZEMĚ TEST.
HYPOTÉZY. V obci je dostatek kontejnerů na tříděný odpad.
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
TŘÍDĚNÍ ODPADU JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT.
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Vypracovala: Brychtová Markéta, SP/TE Učo:123831
Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 1 Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.
Barbora Látalová, Tomáš Pavlík,
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Recyklační hra.
Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vědomostí z oblasti eviromentální výchovy o správném třídění odpadů. Je určeno pro práci.
Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
INFRASTRUKTURA PRO ODDĚLENÝ SBĚR VYUŽITELNÝCH A NEBEZPEČNÝCH SLOŽEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU V ÚSTECKÉM KRAJI „DOPNĚNÍ SÍTĚ SBĚRNÝCH DVORŮ V ÚSTECKÉM KRAJI“
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
Váš partner ve službách V Olomouci odpadyzeleňkomunikaceosvětlení.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
Nadpis Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_06_Prvouka_18_3. ročník_Třídění odpadů Autor: Mgr. Jana Burdzová Použití:
Možnosti třídění odpadů v obci a motivování občanů ke třídění.
TŘÍDĚNÍ ODPADU VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
DSO Tolštejn – Odpadové hospodářství Ing. Jan Slavík, Ph.D.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
TŘÍDÍME ODPADY VY_32_INOVACE_19_03 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Třídění odpadu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05- 12
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
SVOZ PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI
Unikátní řešení odpadové agendy pro kompostárny
Třídění odpadů,recyklace
EKOŠKOLA.
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Praha 5. březen 2018 Milan Havel – Arnika
Transkript prezentace:

Zdeněk Navrátil 02. září 2015

Změna loga společnosti .A.S.A. S platností od 1. března 2015 společnosti .A.S.A., spol. s r.o. mění své logo a nově se prezentují značkou FCC Environment.  Společnost FCC je majitelem skupiny .A.S.A. Group od roku 2006 a cílem uvedené změny je sjednocení značky na celoevropském trhu.

Sídla společností skupiny .A.S.A. ČR (společné firmy s městy a obcemi)

Základní údaje skupiny .A.S.A. ČR Nejvýznamnější společnost v oblasti komplexních komunálních služeb v ČR působící na trhu od roku 1992 Zaměstnává téměř 1 700 zaměstnanců Zajišťuje služby pro více než 1 200 000 obyvatel Hlavní aktivity společnosti: komplexní řešení nakládání s odpady celoroční čištění a údržba komunikací provoz parkovišť údržba veřejné zeleně

Certifikáty Skupina .A.S.A. ČR je držitelem významných certifikátů: ISO 9001 – Systém managementu kvality ISO 14001 – Systém enviromentálního managementu ISO 27001 - Systém řízení informační bezpečnosti OHSAS 18001 – Systém managementu bezpečnosti a ochrany zdraví Odborný podnik pro nakládání s odpady

Nejvýznamnější zákazníci z řad měst a obcí Praha Miroslav Brno Pohořelice České Budějovice Hrušovany u Brna Liberec Hrušovany nad Jevišovkou Znojmo Šlapanice Prostějov Konice Český Těšín Lysá nad Labem Rožnov pod Radhoštěm Roudnice nad Labem Lovosice Mělník Dačice Litoměřice Stříbro Vranovice Štětí Rajhrad

Systém elektronické evidence výsypu odpadových nádob Tomáš Fajkus 02. září 2015

Systém elektronické evidence výsypů odpadových nádob Důvod vzniku systému evidence obsloužených nádob, resp. množství vyprodukovaného odpadu za předem určené subjekty (občan, firma, číslo popisné apod.) možnost motivace občanů k separování odpadu účtování nákladů na likvidaci odpadu občanům dle skutečných vývozů (v případě uzavření smluv o likvidaci odpadů mezi obcí a občanem) ekologie při nakládání s odpady zvyšování množství využitelných (materiálově a energeticky) složek odpadů snižování množství odpadů k uložení na skládkách nebo likvidaci ve spalovnách

Systém elektronické evidence výsypů odpadových nádob Princip fungování systému požadavky pro realizaci systému nádoby pro sběr odpadu (komunálního odpadu a separací) opatřené elektronickými RFID čipy svozové vozidlo vybavené zařízením ke čtení elektronických RFID čipů SW pro zpracování evidence výsypů webový portál pro nahlížení (není podmínkou)

Systém elektronické evidence výsypů odpadových nádob Princip fungování systému získání, předání a zpracování dat o výsypech

Systém elektronické evidence výsypů odpadových nádob Četnost svozu, velikost a typ nádob nastavení: směsný komunální odpad 1 x 3 týdny černé plastové, velikost 120, 240 a 1.100 litrů papír 1 x měsíc modré (černé s označením) plastové, velikost 120, 240 a 1.100 litrů plast, Tetrapack žluté (černé s označením) plastové, velikost 120, 240 a 1.100 litrů sklo 1 x měsíc, resp. dle naplnění (pouze centrální sběr) bílé sklo – zvony se spodním výsypem barevné sklo – kontejnery s horním výsypem

Systém elektronické evidence výsypů odpadových nádob Dopady a efekty – svozová firma zvýšení provozních nákladů na obsloužení nádob původně pouze centrální hnízda nově centrální hnízda + samostatné nádoby investiční náklady instalace HW na vozidlo zabezpečení výpočetní techniky + komunikační linky evidenční SW (specifické úpravy apod.) webový portál pro nahlížení na stav třídění vyšší „výtěžnost“ recyklovatelných odpadů navýšení množství separovaného odpadu (50 – 100%) vyšší výtěžnost obchodovatelných složek (50 – 80%) snížení množství směsného komunálního odpadu snížení nákladů na likvidaci (10 – 15%)

Systém elektronické evidence výsypů odpadových nádob Dopady a efekty – obec motivační systém pro občany snížení výběru místního poplatku za odpady zajištění nádob na účet obce možnost dodání nádob i do svozové firmy = pronájem nádob dotace na nákup nádob snížení nákladů na systém o pronájem nádob od svozové společnosti vyšší „výtěžnost“ recyklovatelných odpadů navýšení množství separovaného odpadu (50 – 100%) vyšší výnosy od Ekokomu vyšší množství vyseparovaného odpadu na občana posun do vyšší cenové úrovně odměn za využití odpadů zapojení občanů do dění v obci pozitivní vnímání adresného systému evidence odpadů nakládání s odpady v souladu s POH důraz na sběr a třídění využitelných složek odpadu

Systém elektronické evidence výsypů odpadových nádob Dopady a efekty – občan více nádob na odpady nutnost místa pro umístění min. 3 nádob na odpady motivační systém možnost snížení místního poplatku za odpady jiné motivace (soutěž, ceny dle pořadí ve třídění apod.) možnost sledování průběžného stavu svého „odpadového účtu“ prezentace průběžných aktuálních výsledků třídění na webovém portále

Systém elektronické evidence výsypů odpadových nádob Technický popis řešení nádoby jsou označeny odolnou plastovou nálepkou s integrovaným RFID čipem a identifikačním číslem (číselná řada je ASA010000001, na RFID tagu MOUTNICE / 000001 a dále) průmyslové PC + kontrolní semafor (kontrola načtení RFID čipu) načtení RFID čipu přes antény na vyklapěči svozového vozidla nezávislá evidence výsypu (i bez RFID čipu)

Systém elektronické evidence výsypů odpadových nádob Ilustrační video z výsypu nádob ..\FOTO\2015_04_EVIDENCE_SVOZ_MIROSLAV_VOZIDL O\00004.MTS

Systém elektronické evidence výsypů odpadových nádob Sběr a zpracování dat o výsypech z vozidla při výsypu odpadové nádoby se zaznamenají následující údaje: datum a čas výsypu číslo RFID tagu naplněnost nádoby 1 = ¼ celkového obsahu nádoby 2 = ½ celkového obsahu nádoby 3 = ¾ celkového obsahu nádoby 4 = plná nádoba 5 = 1½ celkového obsahu nádoby (platí pro komunální odpad při využití pytlů mimo nádoby)

Systém elektronické evidence výsypů odpadových nádob Sběr a zpracování dat o výsypech z vozidla import a zpracování dat o výsypech v evidenčním systému: importování dat do systému zpracování dat v systému spárování čísla RFID tagu s údaji číslo popisné velikost nádoby druh nádoby výpočet vysypaného objemu vložení celkové hmotnosti svezených odpadů za danou trasu výpočet hmotnosti nádob dle vypočítaného vysypaného objemu

Systém elektronické evidence výsypů odpadových nádob Webový portál pro nahlížení dat pro občany obce přihlašovací stránka pro občany pro prohlížení údajů o jednotlivých výsypech nádob a stavu třídění

Systém elektronické evidence výsypů odpadových nádob Webový portál pro nahlížení dat pro občany obce stránka pro nahlížení na jednotlivé provedené a evidované výsypy za dané číslo popisné údajů o jednotlivých výsypech nádob

Systém třídění odpadů KOMUNÁLNÍ ODPAD odpad nevhodný ke třídění studený popel zbytky potravin živočišného původu odpad vhodný ke třídění kovový a stavební odpad horký popel nebezpečné odpady (autobaterie, monočlánky, léky, chemikálie, zářivky, nádoby od motorových olejů a syntetických barev a ředidel) bioodpady (zbytky potravin rostlinného původu, posečená tráva, shrabané listí, dřevo)

Systém třídění odpadů PLASTY plastové nádoby a láhve, PET láhve (od nápojů) kelímky od jogurtů a pokrmových tuků výrobky z plastů sáčky, fólie polystyren není nutné vymývat (nahrubo vyčištěné) krabice od džusů, mléčných výrobků, vín apod. vypláchnuté obaly se zbytky potravin obaly od žíravin, barev, chemikálií a jiných nebezpečných látek novodurové trubky podlahové krytiny

Systém třídění odpadů PAPÍR papírové obaly kancelářský papír, sešity noviny, časopisy, reklamní letáky knihy (bez tvrdé vazby) mokrý, mastný nebo jinak znečištěný papír papír s natavenou plastovou fólií

Systém třídění odpadů SKLO – ČIRÉ A BAREVNÉ skleněné nádoby láhve od nápojů tabulové sklo čiré sklo pouze čiré sklo barevné sklo barevné (i čiré) sklo porcelán, keramika autoskla drátěné sklo zrcadla zlacená a pokovená skla