Podpora volnočasových aktivit

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
SPORTOVNÍ PRODUKT Brigita Stloukalová.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Finanční možností svépomocných skupin
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
ÚVOD Management a marketing
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Marketing a sport Ing. Petr Hedrlín.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Neziskové organizace a jejich financování
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Mikro a makroekonomické aspekty tělesné kultury
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Seminář „DOTACE PRO KULTURNÍ INSTITUCE“ Dotační programy Královéhradeckého kraje v oblasti kultury v oblasti kultury.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Legislativa.  Které orgány veřejné správy provádějí určité úkony v oblasti sportu?  Co je to veřejná správa?  Jak dělíme veřejnou správu?  Znáte některé.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Ekonomika tělesné výchovy a sportu v ČR Tělesná kultura.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Subjekty a objekty veřejných politik
Výzva k předkládání žádostí
VeřeJnÁ FinaNční Politika a VEŘEJNÁ FINANČNÍ ČINNOST
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Dotace Olomouckého kraje v roce 2017
Zhodnocení období 2005 – 2008 v oblasti školství a sportu
Veřejné Finance.
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Tělesná kultura EVSE Ing. Marek Pavlik, Ph.D.
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Ing. Stanislava Správková
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Rozbor financování NNO z veřejných rozpočtů v roce 2012
Transkript prezentace:

Podpora volnočasových aktivit MKV_VESP T2

Volnočasové aktivity Charakteristika: Obsah: zbytný statek – současně však zabezpečování jeho produkce s přispěním veřejných zdrojů je požadována ve většině vyspělých zemí. Statek veřejně poskytovaný (nikoliv veřejný statek) Obsah: Kultura, Tělesná kultura sport, pohybové aktivity, tělesná výchova, Vzdělávání Neformální Zájmové Politika: určitý záměr; jakási obecná představa toho,jakou roli má v dané oblasti plnit stát, jaké priority jsou zde vymezeny.

Formy volnočasových aktivit Organizovaná x neorganizovaná Mládež (jiná skupina) x celá populace Neziskový sektor x všechny sektory S přispěním veřejných financí x bez… Aktivity „prospěšné“ x „škodlivé“

Problémy - Zda podporovat tyto aktivity? Společnost neexistuje. Existují jen jedinci. A úkolem jedince je vytvářet bohatství. Když ho vytvoří hodně, může se o jeho část podělit se svými bližními, kteří nebyli dost úspěšní. A to je vše.Chce-li jedinec statek, koupí si ho, stejně tak může, ale nemusí sponzorovat. X Společnost existuje a že již velice dávno vytvořila stát jako nástroj pro řešení zájmů a problémů společnosti. Tato skutečnost je pak dováděna ad absurdum.(Je-li kultura (sport) v zájmu společnosti, potom jeho produkce a distribuce musí být v rukou státu)

Problémy - Jak podporovat Politika (vytváření příležitostí) Peníze Dotace a daňové úlevy Dary, loterie, sbírky, nadace, vlastní činnost, poplatky Jak peníze rozdělovat Jak hodnotit dopady (zda vůbec)

Hodnota Základem ekonomické hodnoty Vč. statků a produktů je jejich vzácnost a užitná hodnota. subjektivní oceňování produktů u části produktů nelze stanovit tržní cena Obtíže jsou spojeny s hodnocením volně dostupných statků nebo služeb poskytovaných za neekvivalentní vstupné. Vč. statky v očích veřejnosti totiž často vysokou hodnotu, ale zároveň minimální cenu. Konkurence mezi současnými produkty a statky vytvořenými v minulosti (kultura) převážná abstraktnost a nemateriálnost produktů nepředvídatelný vývoj produktů (nejistý výsledek) malá možnost kontroly složení produktů (jsou možné dva stejné výsledky) (sport)

Teorie rozlišuje čtyři modelové vzory Pro kulturu, lze aplikovat i jinde stát ulehčovatel (facilitator) stát patron (patron) stát architekt (architect), stát konstruktér (engineer of the arts). Hillman - Chartrand

Systém podpory Stát Ministerstvo: Strategická koncepce (národní agentura – evropské dotační tituly): cíle EU Kraj: strategie, koncepce kraje Obec: koncepce, podpora obce Nestátní subjekty: netvoří politiku, mohou podporovat produkci Vč. statků

Kultura FINANCOVÁNÍ KULTURY „Kultura musí být považována za soubor distinktivních duchovních a hmotných, intelektuálních i citových rysů, které charakterizují společnost nebo společenskou skupinu, kultura zahrnuje vedle umění a písemnictví také způsoby života, způsoby soužití, hodnotové systémy, tradice a přesvědčení“ FINANCOVÁNÍ KULTURY Zákon ČNR o Státním fondu kultury České republiky, ve znění zákona č. 482/2004 Sb.a zákona č. 342/2006 Sb. č. 239/1992 Sb. Zákon ČNR o Státním fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie, ve znění zákona č. 273/1993 Sb.a zákona č. 482/2004 Sb.a zákona č. 342/2006 Sb. č. 241/1992 Sb. Zákon o některých druzích podpory kultury a o změně některých souvisejících zákonů č. 203/2006 Sb.

Veřejné služby v kultuře V zákoně č. 203/2006 Sb., o některých druzích podpory kultury a změně některých souvisejících zákonů jsou v § 2 vymezeny veřejné kulturní služby jako služby spočívající ve zpřístupňování umělecké tvorby a kulturních dědictví veřejnosti a v získávání, zpracování, ochraně, uchovávání a zpřístupňování informací, které slouží k uspokojování kulturních, kulturně výchovných nebo kulturně vzdělávacích potřeb veřejnosti. MK může pro potřeby podpory kultury a k zajištění poskytování veřejných kulturních služeb zřídit státní příspěvkovou organizaci.

Základní rozdělení věcných veřejných služeb profesionální umění, neprofesionální umění, knihovny, muzea, galerie, památková péče, kulturní dědictví, regionální a národnostní kultura, církve.

Koncepce účinnější podpory umění 2007 – 2013 posílení role umění ve společnosti zachování a rozvoj umělecké různorodosti s důrazem na podporu kreativity a s ohledem na vyvažování negativních vlivů konzumní společnosti zajištění dostupnosti umění pro občana (rovný přístup) posilování infrastruktury včetně investiční podpory kulturních institucí posílení prezentace českého umění v zahraničí a mezinárodní spolupráce

Výdaje kapitoly 334 – MK Výdaje na církve a náboženské společnosti (CNS) (bez CNS) Podíl výdajů kapitoly 334 – MK na kulturu v % (tj. bez výdajů na CNS) Podíl kapitoly 334 – MK ve státním rozpočtu 2000 5 050 556 732 788 4 326 768 0,69 % 0,81 % 2001 5 157 053 916 963 4 240 090 0,62 % 0,75 % 2002 4 879 882 971 097 3 908 785 0,53 % 0,66 % 2003 *6 159 905 1 130 844 5 029 061 0,63 % 0,77 % 2004 6 045 710 1 248 194 4 797 516 0,55 % 0,70 % 2005 5 757 145 1 195 036 4 562 109 0,50 % Státní kulturní politika a podpora umění v letech 2000–2005 (v tis. Kč) *Včetně nákladů na škody po povodních ve výši 1 miliardy Kč.

Vývoj finančních prostředků poskytnutých na oblast kultury z veřejných rozpočtů (v tis. Kč)

Tělesná kultura zabezpečuje specifickými tělocvičnými prostředky uspokojování zvláštních biologických a sociálních potřeb člověka v oblasti fyzického, psychického a sociálního rozvoje s cílem jeho socializace a kultivace Tělesná výchova (rozvoj fyzické zdatnosti) Sport (výkonová motivace) Pohybové aktivity (regenerace, aktivní odpočinek)

Státní podpora sportu Zákon o podpoře sportu č. 115/2001 Sb., ze dne 28.února 2001 ve znění zákona č. 219/2005 Sb. Cíle a priority státní politiky Změny hodnotové orientace občanů Trvale zlepšovat podmínky pro provozování sportu Trvale vytvářet podmínky pro sportovní aktivity dětí a mládeže na školách Dosahovat očekávaných a odpovídajících sportovních výsledků na významných světových soutěžích Vytvářet účinný systém podpory programů zabraňující negativním jevům ve sportu

MŠMT Antidopingový výbor ČR – organizační složka státu (česká charta proti dopingu) Sport Sportovní reprezentace Sportovní centra Sportovní třídy Sportovní talent Tělovýchova Sport pro všechny Sport a škola Sport zdravotně postižených Údržba a provoz TVS zařízení Investice, obnova - ISPROFIN

Schéma struktury v ČR Všesportovní kolegium MŠMT, MV, MO Sazka Zastřešující organizace Kraje Svaz, federace odvětví Obce Sportovní klub

Tj. investice 26%, vrcholový sport 49%, TV a PR 3%, + údržba, provoz 22% (nelze apriori rozdělit)

Celkový objem veřejných zdrojů

Vzdělávání – volnočasové aktivity mládeže Posláním MŠMT je účinně přispívat k všestrannému rozvoji dětí a mladých lidí nejen z hlediska školního vzdělání, ale i podporou všech potřebných a užitečných aktivit uskutečňovaných v jejich volném čase. Abstrahujeme od vzdělávacích aktivit např. pro příslušníky menšin, seniory atd.

Koncepce státní politiky pro oblast dětí a mládeže na období 2007-2013 Hlavní cíle: naplňování funkce rodiny osobnostní rozvoj mladých lidí a jejich uplatnění ve společnosti výchovu k aktivnímu občanství včetně participace podporu zdravého životního stylu ochranu před negativními jevy a jejich následky

Aktivity mládeže ve věku 14 – 19 let Každý den sleduje televizi 76 % mládeže

Obsah koncepce Participace: MŠMT a MI, MZE, MŽP, MMR Okruhy 1. Informace o mládeži a pro mládež 2. Mládež a Evropa 3. Mládež, volný čas a životní styl 4. Mládež, vzdělávání, výchova 5. Mládež, zaměstnanost a zaměstnatelnost 6. Ochrana práv dětí a mládeže 7. Participace mladé generace na společenském a politickém životě 8. Výzkumy o mládeži 9. Dobrovolnictví 10. Mezinárodní spolupráce a mobilita v oblasti dětí a mládeže 11. Mládež z národnostních menšin, mladí migranti, běženci 12. Mládež a bydlení 13. Mládež a kultura 14. Mládež a média 15. Mládež a rodinná politika, podpora a ochrana rodiny 16. Mládež a zdraví 17. Mládež a životní prostředí 18. Mládež, sociálně patologické jevy a sociální prevence, sociální integrace 19. Neformální vzdělávání v oblasti dětí a mládeže

Koncepce státní politiky pro oblast dětí a mládeže na období 2007-2013 Růst významu ekonomické prosperity, kariéry jako prostředku k získání majetku, materiálních hodnot a smyslového života a jeho prožitkům, včetně drog. klesá význam kvality života v konkurenci se smyslovým životem a materiálními hodnotami. Trvale roste význam majetku a náplně volného času podle zájmů a koníčků. klesá především význam „být užitečný druhým lidem“. Vývoj vybraných hodnot 1984 až 2005 (věková skupina 15 – 30):

Literatura Dokumenty dostupné na www.msmt.cz www.mkcr.cz

Z koncepce podpory umění 14. Zpracování a implementace ucelené strategie podpory audiovize, která definuje nástroje k dosažení zejména následujících cílů: lepší využití tvůrčího potenciálu, podpora svobodného uměleckého projevu vytvoření podmínek pro reinvestice talentů a finančních prostředků v oblasti audiovize posilování role jednotlivých subjektů infrastruktury audiovize jakožto nástrojů kulturní politiky, tj. identifikace kompetencí jednotlivých subjektů zaměřených na oblasti které vyžadují specifický způsob podpory Zajistí: MK ve spolupráci se zástupci dalších organizací Termín: 2007 Dopad na státní rozpočet: v rámci rozpočtu MK