Schweighofer Představení projektu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Advertisements

Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Význam infrastruktury pro konkurenceschopnost v kontextu kohezní politiky a budoucí priority ČR Ing. Lukáš Hampl 1. náměstek ministra dopravy.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
Zuzana Hauzírková Lucie Drbalová
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
pro integrovaný projekt
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Statutární město Ostrava
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
v centrum celoživotního vzdělávání
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
PRŮMYSLOVÁ ZÓNA nad OEZ Letohrad
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1 Doprava Ekonomika ŽP a TI Ing. Jakub Dostál
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Naklady a jejich členění
Podnikatelský záměr Název prodejny: Sweet Cupcakes
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Přehled činnosti SÚIP v roce 2011 Počty provedených kontrol Úrazy v ČR v roce 2011 –Rozdělení dle zdroje –Analýza podle odvětví Pokuty.
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Národní základna humanitární pomoci Logo vaší společnosti vložíte na snímek následujícím způsobem: V nabídce Vložit vyberte příkaz Obrázek. Najděte soubor.
Obytný soubor Za Školkou
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
EJPOVICE Výstavba obytné zóny. Umístění Ejpovic: Plzeňský kraj, okres Rokycany.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
CS ES SS GS Cíle společnosti KOITO CZECH pro rok Navýšení ziskovosti, Nové zakázky Nové zakázky & Splnění střednědobého obchodního plánu zavedením.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
KOMPLEXNÍ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ PRO VŠECHNY
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
Kompresní stanice Jirkov
Integrovaný regionální operační program
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
…jsou rozvojové zóny měst vznikající na „zelené louce“.
Podnikání na venkově.
Příliv investic do České republiky
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Transkript prezentace:

Schweighofer Představení projektu

Představení společnosti Schweighofer -- Rodinná firma podnikající v odvětví zpracování dřeva od 17. století - dlouholetá tradice -- V roce 1998 se firma slučuje se společností Stora Enso a prodává jí veškeré své podíly (čtyři pily v Rakousku, dvě pily v ČR) -- V roce 2002 nový start společnosti Schweighofer (v Rumunsku buduje dvě pily a dva závody na výrobu spárovky a laťovky, třetí pila ve fázi výstavby) -- Firma Schweighofer aktuálně zaměstnává 3 700 pracovníků, své výrobky exportuje do 72 zemí světa Zdroj: CzechInvest, Schweighofer 2015

Parametry projektu -- Celková investice 150 mil EUR (cca 4 mld Kč) Parametry investice -- Celková investice 150 mil EUR (cca 4 mld Kč) -- technologie zpracování dřeva 65 mil. EUR -- energetické a vytápěcí technologie 35 mil. EUR -- konstrukční práce - využití lokálních dodavatelů!!! 30 mil. EUR -- ostatní technické vybavení (nosníky, jeřáby atd.) 8 mil. EUR -- ostatní investiční náklady (vybavení kanceláří, nábytek atd.) 12 mil. EUR -- pozemek o velikosti 40 – 50 ha -- kvalitní silniční a železniční napojení -- umístění cca 1 km od obytné zástavby (eliminace případné hlučnosti) Požadavky investora na pozemek Zdroj: CzechInvest, Schweighofer 2015

Zájmové území

Původ dřeva Těžba dřeva regulována dle Zákona o lesích 289/1995 Sb., maximální možná těžba v každé lokalitě na období 10 let, těžba dřeva se tak v dané lokalitě nemůže zvýšit! Sníží se podíl suroviny vyvážené do zahraničí Dovoz dřeva diverzifikován z více směrů (zejména ze Šumavy a Vysočiny, lokalit, které firma již vlastní) Smyslem projektu není těžba v lesích přiléhajících k zóně, ale vhodná geografická poloha lokality zefektivňující logistické náklady společnosti Zdroj: CzechInvest, Schweighofer 2015

Dopad na dřevozpracující průmysl v regionu Zvýšení kapacity pro zpracování smrkové kulatiny v ČR Malé pily v kraji bez ohrožení, společnost Schweighofer se zaměřuje na jiný segment zákazníků (mezinárodní velkoodběratele) Společnost zpracovává jen velké dodávky v řádu minimálně několika kontejnerů nebo kamionů Zpracování dováženého dřeva primárně v ČR – vytvoření nových pracovních míst, přínos pro české hospodářství Zdroj: CzechInvest, Schweighofer 2015

počet nákladních aut za den Dopravní zatížení -- Nákladní automobily budou využívány převážně pro transport surového dřeva do závodu -- Finální produkty budou vyváženy zejména po železnici -- Zvýšení dopravy bude vyžadovat určité stavební úpravy stávajících vozovek, ke krytí nákladů se již v předchozích případech zavázal Jihočeský kraj, předpokládáme že tak učiní i v tomto případě 1. rok výroby 2. rok výroby 3. rok výroby 4. rok výroby 5. rok výroby Příjezd do zóny počet nákladních aut za den 76 116 147 162 Odjezd ze zóny 19 30 39 43 Celkem 95 146 186 205 Komentář pana Milana Marečka k dopravní studii: „Momentálně můžeme pouze konstatovat, že hlavní přístup do objektu by byl ,,po modré´´, to je po pozemcích bývalého letiště, které přímo navazují na státní silnici Tábor - Písek. Důležité je ale samozřejmě konstatovat, že celá dopravní studie musí navazovat a též se podřídit studii plánovaného obchvatu Všechova. A též zájmům obce Svrabov.“ Zdroj: CzechInvest, Schweighofer 2015

Struktura zaměstnanců -- Realizací projektu dojde k vytvoření 500 přímých a 1000 nepřímých pracovních míst -- Investor by rád navázal spolupráci s místními základními, středními školami i s Jihočeskou univerzitou (stáže, exkurze do výroby atd.) Pozice Počet pracovníků Průměrná hrubá měsíční mzda pracovníka Celkové roční hrubé měsíční mzdy bez odvodů zaměstnavatele vč. odvodů zaměstnavatele Manažerské pozice (střední management) 10 57 000 71 421 8 570 520 Administrativní pozice a nižší management 60 30 000 37 590 27 064 800 Technické a specializované pozice 20 38 500 48 240 11 577 720 Odborné manuální pozice / obsluha strojů 40 31 000 38 843 18 644 640 Neodborné pozice 350 21 000 26 313 110 514 600 Další pracovníci / úklid, sběr odpadu atd. 16 500 20 674 4 961 880 CELKEM 500 - 181 334 160 Zdroj: CzechInvest, Schweighofer 2015

Lokální podpora ze strany investora, státu Projekt má aktivní podporu ze strany Vlády ČR i Jihočeského kraje (plánovaná hmotná podpora do zlepšení doprovodné infrastruktury) Investor plánuje podporovat místní vzdělávací instituce, sportovní organizace, domy pro seniory atd. Společnost Schweighofer založila nadaci, která podporuje opravy nemocnic, předškolní péči a péči o seniory (v roce 2014 poskytla dary ve výši 35,8 mil. Kč) Zdroj: CzechInvest, Schweighofer 2015

Možná rizika a dopad na životní prostředí Projekt počítá se zpracováním nevyužité stromové kůry a odpadního dřeva k výrobě elektrické energie a tepla na bázi kogenerace Vyrobená zelená elektřina je dodávána do rozvodné sítě Součástí závodu filtrační jednotka odpadních vod Nepoužívají se nebezpečné chemikálie Závod nevypouští žádné škodlivé látky do ovzduší, má bezprašný provoz Dešťová voda svedena do retenční nádrže Negativní vliv - hluk v pilařském provozu (např. při pohybu klád), mimo areál hluk minimální Zdroj: CzechInvest, Schweighofer 2015

Výroba v Radauti

www.czechinvest.org www.schweighofer.at Děkujeme za pozornost www.czechinvest.org www.schweighofer.at