Regionální funkce v Jihomoravském kraji 2005 – 2015 Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Knihovna Jiřího Mahena v Brně 30. 1. 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
Ladislava Zemánková, NK ČR Regionální funkce: nějak bylo, nějak bude!? Ladislava Zemánková, NK ČR Knihovny v pavučině spolupráce.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Veřejné knihovny v regionu Blansko a Boskovice – proměny a srovnání Setkání starostů a knihovníků okresu Blansko
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Vyhodnocení plnění standardu VKIS ve veřejných knihovnách Jihomoravského kraje za rok 2011 Analýza standardu VKIS v JMK – srovnání vývoje let 2007, 2009.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
Právní aspekty rozvoje veřejných knihovnických a informačních služeb v knihovnách Jihomoravského kraje VII. setkání starostů a místostarostů Jihomoravského.
Sociální oblast. Podpora sociálních služeb Přímá podpora obcí a jejich organizací Podpora provozních nákladů nestátních neziskových organizací v obcích.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek - oceňování Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Odbor kultury a památkové péče Oddělení kultury Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu společenských a kulturních aktivit.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Vít Richter Národní knihovna ČR Brno 23. dubna 2002.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
 asi 60 km od Olomouce  Středisková obec  Necelé 2000 obyvatel  Středisková knihovna  Obsluhuje 12 knihoven  1 pracovník profesionální  úvazek na.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
3. Vzdělávání knihovníků, semináře, porady Pardubice Zuzana Hájková Zlata Houšková.
Zajištění regionálních funkcí formou objednávky knihovnických služeb PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše se sídlem ve Zlíně.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Příprava novely knihovního zákona Vít Richter Národní knihovna ČR tel
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Současný stav regionálních funkcí v ČR Knihovnická dílna 2006 Praha, 7. dubna 2006.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
1 Regionální funkce v roce 2004 Výchozí stav pro krajské spravování RF Pardubice, 1. listopadu 2005 Celostátní seminář.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
Webové stránky v roce 2010 Region Pověřená knihovna Profesionální knihovny Neprofesionální knihovny Blansko 1 (1) 6 (6) 17 (49) Boskovice 1 (1) 4 (4) 21.
POČET OBSLUHOVANÝCH KNIHOVEN POČET METODIKŮ 25,78 (PK: 23,18) 25,46 (PK: 22,06) 24,53 (PK 21,53) Počet metodických návštěv 936 (1,35;
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Služby knihoven knihovnám v roce Regionální služby  Knihovna BBB v Uh. Hradišti je pověřenou knihovnou z hlediska RF  Knihovna BBB zajišťuje výkon.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Ekonomické a organizační problémy ve školství Pk v 1. Q 2009 Ing. Ladislav Forman vedoucí odboru školství, kultury, památkové péče a tělovýchovy
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Příjmy rozpočtů územní samosprávy v ČR Příjmy jsou: Daňové příjmy Daňové příjmy Nedaňové příjmy Nedaňové příjmy Kapitálové.
FINANCOVÁNÍ SOCILÁNÍCH SLUŽEB V ROCE 2016 SPOLUÚČAST OBCÍ ORP NA FINANCOVÁNÍ.
GRANTY A DOTACE KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE VYPSANÉ V ROCE 2009  Cestovní ruch  Kultura a památková péče  Obce a mikroregiony  Sociální oblast  Školství.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Oddělení kultury a památkové péče. 2 Příspěvkové organizace v oblasti kultury  vykonává zřizovatelské funkce k šesti příspěvkovým organizacím: - Východočeské.
Zdravotnictví v Regionálním operačním programu Jihovýchod Ing. Erika Šteflová Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Pět let RF v číslech úspěchy, rozpaky, hledání
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
por. Ing. Antonín Bastl, OIZS HZS JMK
Přehled preferenčních kritérií
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Změny v soutěži Vesnice roku
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Regionální funkce v Jihomoravském kraji 2005 – 2015 Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Knihovna Jiřího Mahena v Brně

rok bilancování V Jihomoravském kraji uplynulo - 15 let od obnovení krajské samosprávy - 10 let podpory regionálních funkcí knihoven (Program podpory zajištění regionálních funkcí knihoven v Jihomoravském kraji) Zákon č. 1/2005 Sb., kterým se mění zákon č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení výnosů některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům (zákon o rozpočtovém určení daní), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony. Příloha č. 3 Ze státního rozpočtu převedeno na kraje pro zajištění regionálních funkcí: 133,495 mil. Kč, z toho kraje použily: 127,2 mil. Kč (rozdíl 6,3 mil.) JmK: převedeno z MK ČR 13,598 mil. poskytnuto na RF14,050 mil. (rozdíl: 452 tisíc Kč).

Počet obsluhovaných knihoven v roce 2015 v Jihomoravském kraji REGION/OKRESPočet knihoven Blansko69 Boskovice66 Brno-město15 Brno-venkov144 Břeclav77 Hodonín79 Vyškov87 Znojmo147 CELKEM684

Význam dotace regionálních funkcí pro rozvoj knihoven a veřejných knihovnických a informačních služeb - Zajištění všeobecné dostupnosti veřejných knihovnických a informačních služeb občanům v Jihomoravském kraji -Vyrovnání rozdílu v poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb obyvatelům měst a malých obcí -Odstranění nežádoucích diferenciací v úrovni poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb mezi jednotlivými regiony Jihomoravského kraje -Zajištění dostatečné kvality poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb (v souladu s oborovými standardy) -Podpora účelné dělby práce a koordinace odborných činností knihoven -Efektivní využití veřejných finančních prostředků Program podpory zajištění regionálních funkcí knihoven v Jihomoravském kraji, 2005.

Význam regionálních funkcí pro knihovny malých obcí REGION/OKRESPočet knihoven do 500 obyvatel% z počtu všech neprofesionálních knihoven Boskovice3475,5 Znojmo9669,0 Blansko3162 Vyškov2942,6 Brno-venkov4233 Hodonín1828,5 Břeclav916,3 CELKEM25947,8

Dotace RF JMK

Přehled úvazků a obsluhovaných knihoven v pověřených knihovnách JMK OKRESPočet knihovenPočet pracovních úvazků Na 1 pracovní úvazek/knihoven Blansko1353,045 Brno-město150,371 Brno-venkov1444,8529,6 Břeclav773,025,6 Hodonín793,526,3 Vyškov873,227,1 Znojmo1473,6140,7 CELKEM 68421,5331,7 (Ø ČR – 27) „Soustavné snižování finančních prostředků vede jednak ke snižování počtu pracovníků (mzdových nákladů) a ke snižování prostředků na nákup výměnných knihovních fondů (VF). Přičemž jak pracovníci – metodici, tak výměnný fond jsou základními pilíři zdárného fungování regionálních funkcí.“

VÝMĚNNÉ FONDY REGION/ OKRES Roční přírůstek 2005 Roční přírůstek 2010 Roční přírůstek 2014 Ø v 1 knihovně VF Blansko ,2 Boskovice Brno-město Brno-venkov ,9 Břeclav ,3 Hodonín ,2 Vyškov Znojmo ,4 CELKEM ,7 K v Jihomoravském kraji celkem knihovních jednotek výměnného fondu

Nákup knihovního fondu z prostředků obcí a význam budování výměnných fondů Region0 Kč na nákup - počet obcí Počet obsluhovaných knihoven celkem % knihoven bez nákupu KF (ke ) Blansko Boskovice94520 Brno-venkov ,9 Břeclav1551,8 Hodonín76311,1 Vyškov76810,2 Znojmo ,6 Celkem JMK/ % ,6 (16,8-2011)

Podpora knihoven a veřejných knihovnických a informačních služeb v kraji Dotace na zajištění regionálních funkcí (Program rozvoje Jihomoravského kraje ) Celkem kraj vynaložil ,- Kč na podporu rozvoje VKIS v JmK. Dotační program pro poskytování dotací z rozpočtu Jihomoravského kraje v oblasti kulturních zařízení (do roku 2009) - výstavba a vybavení kulturních zařízení a na obnovu – technické zhodnocení kulturních zařízení - přístavbu, stavební úpravy a opravy, rekonstrukci a modernizaci kulturních zařízení - pořízení movitých věcí, které jsou přínosem v oblasti kultury či památkové péče.

Dotační program z rozpočtu Jihomoravského kraje v oblasti kulturních zařízení DOTACE 2009 Celková částka na dotační program: 2, ,- Kč Na obnovu a rekonstrukci knihoven: ,- Kč, tj. 33,5 % dotace Hrušovany Brod nad Dyjí Šanov, půdní vestavba Viničné Šumice Vlkoš, vybavení knihovny a čítárny Doubravník , Zakřany, rozšíření knihovny Ratíškovice, stavební úpravy ObK Ratíškovice a vybudování bezbariérového přístupu – KNIHOVNA ROKU 2012 A další: MěK Rousínov 40 tis., Deštná 40 tis., Doubravník 80 tis..

Prostory a interiéry knihoven v Jihomoravském kraji

Počet registrovaných čtenářů ve veřejných knihovnách JmK RokPočet čtenářů% z počtu obyvatel % z počtu obyvatel v ČR Počet čtenářů do 15 let z počtu obyvatel Počet čtenářů do 15 let z počtu čtenářů ,7114,2522,6523, ,1814,1322,3624, ,0413,9522,4225,38

Knihovny jako skutečný genius loci „Locus má neuvěřitelně mnoho významů, platný je jistě ten první, totiž místo, ale neuškodí kvůli rozpětí vyjmenovat ty další: kraj, bydliště, odstavec, stanoviště, stav, rod, původ, hodnost, situace, příležitost, bod, otázka, téma (dokonce!), obor, nauka. Zůstaneme u místa a genius loci je pak "duch určitého místa, duch spjatý s místem". Rozhodující je pocit neobyčejnosti, mimořádnosti určitého místa; mimořádný citový vztah k místu, identifikace s ním.“ Ludvík Kundera - Genius loci? [online]. Zdroj: Právě vstřícná a pozitivní atmosféra činí z knihoven místa, která mají potenciál ovlivňovat život obyvatel daného místa. KNIHY - KNIHOVNÍK - KNIHOVNA OBSAH, MYŠLENKY – PRŮVODCE, UČITEL – BUDOVA, INTERIÉRY „Osvícená společnost v zastoupení svých krajů a obcí proto neváhá do svých knihoven investovat, protože ví, že se jí tato investice mnohonásobně vrátí.“ Služby knihoven knihovnám. Krajské programy regionálních funkcí na podporu knihoven. Praha: Národní knihovna ČR, 2014, s. 12.

Děkuji za pozornost. Mgr. et Mgr. Monika Kratochvílová Kontakt: Moravská zemská knihovna v Brně Kounicova 65a Brno Oddělení knihovnictví: Tel.: www: ttp:// knihovnyttp:// knihovny Časopis Duha: