Další nálezy na keltském sídlišti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRAVĚKÉ UMĚNÍ.
Advertisements

Pravěké umění Mezolit a neolit.
VY_32_INOVACE_Dj.6.01-Pravěk-prezentace
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze školám
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Mladší paleolit - pavlovien
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Antika I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Typografická a estetická pravidla úpravy dokumentů
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy
Eneolit - úvod Název školy
Užití vektorového součinu
Pravěk II - Věstonická venuše
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Náboženství - opakování
Počátky člověka v regionu jihovýchodní Moravy
Nástroje mladého paleolitu
Symbolismus Název školy
Starší fáze doby bronzové
Socioekonomická geografie - opakování
Funkcionalistický Zlín
Typologie neolitické keramiky
Giuseppe Arcimboldo Název školy
Doba bronzová (2500 – 750 př.n.l) Vypracovala: Katka Bobčíková.
Další typy eneolitických artefaktů
Tibet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Pravěk I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Lidské rasy 2 Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Vývoj administrativního členění čr
Test číselné soustavy Název školy
Neolit - úvod Název školy
Jednoduchá krása neolitických nástrojů
Jazyky světa Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Nekonečná geometrická řada Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Masky Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Bronzové artefakty KLPP
Kultura lidu popelnicových polí
Pravěké hradisko a dnešní krajina
Ukázky keltského kovářství
Konec pravěku, Slované Název školy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY__III/2__ INOVACE__108 Dějepis Pravěk na území Čech a Moravy.
Keramika kultury lidu popelnicových polí Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
PRAMENY K POZNÁVÁNÍ MINULOSTI Zvídavý člověk si jistě položí otázku, jak mohou dějepisci znát o životě lidí v minulosti tolik informací? Odkud je získali,
Zbraně kultury lidu popelnicových polí
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_15
Anotace: Prezentace pro 6. ročník. K výkladu UČEBNÍ LÁTKY DLE ŠVP
PRAVĚK NA JIŽNÍM VALAŠSKU
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13-10_ Laténská kultura Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_15_Keltové a Germáni na našem území
Keramika období laténského
Doba bronzová VY_32_INOVACE_D
KELTOVÉ na našem území.
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
(PRAVĚK) Mgr. Iveta Šlahařová
Neolit Neolit nebo také mladší doba kamenná je pravěké období, ve kterém se namísto dosavadního lovu a sběru stává hlavním zdrojem obživy zemědělství.
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
Transkript prezentace:

Další nálezy na keltském sídlišti Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Další nálezy na keltském sídlišti Označení DUM VY_32_INOVACE_10_1_19 Autor Mgr. Miroslav Černý Datum 15. 7. 2013 Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Pravěk Ročník 1. ročník a kvinty gymnázia, seminář dějepisu www.zlinskedumy.cz

Atlas archeologických artefaktů XIX. doba železná jihovýchodní Morava

Další nálezy na keltském sídlišti Keltská expanze probíhala na Moravě od poloviny pátého století (př. n. l). Toto období označujeme jako mladší dobu železnou neboli dobu laténskou. V samotném závěru této poslední fáze pravěku se objevuje kultura púchovská. Její nositelé osídlili zvl. výšinné horizonty jihovýchodní Moravy. drobné šperky a ozdoby období laténu nás pře-svědčují o bohatých technologických znalostech mezi novinky na našem území patří zavedení mincí Pro výrobu mouky používají jako první mlýnské kameny

Rybářské HÁČKY Jezdecká OSTRUHA PŘÍVĚŠEK s očkem Zdobné ZÁVĚSKY Tyto drobné předměty svědčí nejen o bohatém estetickém cítění Keltů, ale také o velmi poučené technologii zpracování kovů.

Opracovaná kost mohla mít více užití Opracovaná kost mohla mít více užití. Asi se již nedozvíme, jestli to byla signální PÍŠŤALA keltského muže. ZRCÁTKO vzniklo jako slitina cínu, mědi a olova, v němž se zřejmě shlížela krása keltské ženy. Zlaté PENÍZE, tzv. duhovky. Lidé je často spatřili na poli po dešti – když byly omyté deštěm a osvícené sluncem – na nebi se objevila duha….

Keltové byli tvůrci prvních MINCÍ Keltové byli tvůrci prvních MINCÍ. Předlohou jim byly peníze starověkého Řecka. Námětem bývají často koně, ale silně stylizované tvary nás přesvědčují o velké obrazotvornosti našich předků. Objevují se i nápisy, jména bohů a héroů. Peníze odlévali ze zlata a stříbra.

ŽERNOVY jsou na laténských sídlištích vzácné nálezy ŽERNOVY jsou na laténských sídlištích vzácné nálezy. Dva mlýnské kameny mezi něž se sypalo obilí - to byla první vyspělá výroba mouky v našich dějinách (viz dva kusy nahoře – ležák a běhoun). Dole vlevo je jeden nedopracovaný a vpravo jeden žernov mladšího data.

Ale, ale. Mezi keltské výrobky se nám připletl jeden, který sem nepatří. Prohlédni si artefakty pozorně ještě jednou a pokus se určit, o který jde.

Aha. Je to ŘÍMSKÁ MINCE. Hlavu nenáviděného císaře skutečně Keltové na svá platidla neumístili.

SEKERY a MLATY z různých období pravěku. Úkol. Nemělo by být těžké časově je správně seřadit. Jistě rozpoznáme i materiály, z nichž jsou nástroje vytvořeny.

1. Sekeromlat z doby pozdní kamenné je z kamene. 2. Sekera z doby bronzové je z bronzu. 3. Mlat z doby halštatské je z parohu. 4. Sekery z doby mladší železné jsou ze železa.

Fotografie a ilustrace Miroslav Černý a Jana Langová Autorská práva vyhrazena