Světový den výživy – 16. říjen

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dokončení textu Čtenářská gramotnost.
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Studentská inovace praxí
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
PROJEKT „VAŘÍME SE ŠKOLOU“. Smysl projektu: Děti si vyzkouší různé možnosti, jak lze prostřít stůl a na něj připravit různé druhy pokrmů. Uvědomí si,
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Občanská iniciativa Bohuslav Sedláček Margit Slimáková Odborný garant
PROJEKT 5.ročník - anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: Rok – měsíce – dny.
Chemické složení organismů
Strom přátelství Ročník: 3. ročník Autor: Kateřina Holaňová
stravovací režim školáků
Školní rok 2013/2014. Organizace výuky  Zahájení vyučování v 7:50 (ranní kruh)  Týdenní služba – tabule, květiny, sešity, pořádek ve třídě (vždy dvojice,
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
OPAKOVÁNÍ IV. Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_698_2TR_PRV Autor: Mgr.
Matematika a její aplikace
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Dějepis  1. ročník, studijní obory SOU  Mgr. Lenka Brychová  „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním  rozpočtem České.
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Vzdělávací oblast – člověk a jeho svět Předmět – prvouka 3. roč.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Zdravá pětka ve třídě II.B
PUBLICISTICKÝ STYL = NOVINÁŘSKÝ.
Jak sestavit referát „Kuchařka“ pro žáky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Projekt do Výchovy ke zdraví
Didaktika geografie.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Barbora Smetanová Kateřina Šauerová.  uměle připravený  směřující k získání dovedností a vědomostí  vázáný  krátkodobý  školní  společný  vícepředmětový.
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
PROJEKT MÁLOTŘÍDKY SPOLEČNĚ Mgr. Hana Řádová Alternativní metody výuky MONTESSORI TVOŘIVÁ ŠKOLA.
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Hry pro předškolní děti Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníleden 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 17) Člověk.
Projekt – sčítání, odčítání a násobení desetinných čísel, desetinná čísla v praxi VY_42_INOVACE_05_01.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Potrava
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
STRAVA HRAVĚ A ZDRAVĚ.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Výživa 1.ročník VY_32_INOVACE_47_Vyziva1 Prvouka - 1. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ Ovocné stromy
Vztahy mezi slovy 1 VY_32_INOVACE_4
Slohová cvičení Popis. Slohová cvičení Popis Popis Popis pracovního postupu: 1)Vytvoření samostatného kuchařského receptu Vyberte si vaše oblíbené.
Karel Havlíček Cesta do vyhnanství.
1. Vyhledej na internetu loga různých firem, zhodnoť je a porovnej
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor výukového materiálu: Číslo projektu: Název: Vytvořeno:
Speciální technologie 3. ročník obor kuchař
Slova nadřazená a podřazená
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_SLOVA_NADRAZENA_PODRAZENA_SOURADNA
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
seřaď jednotlivé členy
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
Nedvědová, Kotlárová, Bannertová
Transkript prezentace:

Světový den výživy – 16. říjen Projekt Zdraví – výživa Světový den výživy – 16. říjen 4 – 5 vyučovacích hodin 5. třída

Typ projektu - podle navrhovatele projektu – uměle připravený - podle účelu projektu – směřující k získání dovednosti, konstruktivní - podle informačního zdroje projektu - vázaný i volný - podle délky projektu – krátkodobý - podle prostředí projektu – školní - podle počtu zúčastněných – společný - podle způsobu organizace – vícepředmětový

Předpokládané cíle I. Kognitivní: - žáci vyplní pracovní listy z českého jazyka a matematiky, vyjmenují co nejvíce příbuzných a podřazených slov, popíší přípravu jednoduchého jídla. V textu vyhledají odpovědi na zadané otázky. Afektivní: - žáci vysvětlí ostatním, jakou složku výživy si vybrali, co je na ní zajímavého. Aplikují zjištěné poznatky do svého života (dbají o zdravý životní styl).

Předpokládané cíle II. Psychomotorické: – žáci vytvoří plakát, na němž prezentují to, co je zajímá, sepíší recept na jednoduché jídlo. Vyhledají v kuchařské knize zajímavý recept. Sociální: - žáci spolupracují ve skupinách v průběhu projektu, poslouchají ostatní, respektují jejich názor. Prezentují vlastní zjištěné poznatky ostatním.

Pomůcky Žáci – reklamní letáky, jednoduchý recept, kuchařská knížka, zajímavá informace související s jídlem, drobné pohoštění, tužky, pastelky, nůžky, lepidlo. Učitel – pracovní listy do ČJ a M s tématem výživa, papír na psaní receptu, jídelníček na jeden den.

Pomůcky - učitel Kartičky na popsání, ve tvaru hrušky, jablka, kuřete, ryby, rohlíku. Žáci na kartičky napíší vše, co včera snědly. Kartičky poté nalepí na plakát. Co jsem včera snědl:

Pomůcky - učitel Plakát – kuchařská kniha, žáci do ní vlepují zajímavé recepty.

Pomůcky - učitel Co mám rád: Co mi nechutná: Plakáty: co mi chutná a co ne. Co mám rád: Co mi nechutná:

Pomůcky - učitel Plakát – zajímavosti o výživě. Žáci na něj lepí papíry s různými náměty.

Pomůcky - učitel Plakát – potravinová pyramida

Průběh 1. Seznámení s náplní dne skupiny se představí smyšleným jménem pojmová mapa – výživa, jídlo pracovní list matematika – převádění hmotnosti potravin, počítání surovin v receptu hra „kompot“ – sedíme v kruhu na židlích, žáky rozdělíme na hrušky, jablka, švestky a třešně. Jeden žák stojí uprostřed a řekne: „hruška“, všechny hrušky si musí vyměnit místo. Ten kdo stojí se snaží sednout na jejich místo. Když řekne: „kompot“, mění si místo všichni.

Průběh 2. Pracovní list ČJ Test o různých způsobech stravování – žáci doplňují chybějící písmena v textu Vysvětlení výrazů z textu (anorexie, vegetariánství) Hra ve skupinách: vymysli co nejvíce příbuzných slov k – vařit, jídlo, výživa, potrava, chuť, pití – spočítání, kontrola (seřaď dle abecedy)

Průběh Plakát s abecedou – žáci ke každému písmenu vymýšlí společně jednu potravinu. Vaří písmenkovou polévku. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Průběh 3. Do skupin – text o jedné složce výživy V textu vyhledají odpověď na otázky (vystřihnou potraviny z reklamního letáku) + hromadné čtení odpovědí Každý píše a kreslí recept (jednoduchý, umí uvařit, mají ho připravený) Hra „šibenice“ (první a poslední písmeno názvu jídla)

Průběh 4. Ve skupinách – žáci píší co nejvíce podřazených slov ke slovům: nápoj, ovoce, příloha k masu, pečivo, sladkost, mléčný výrobek 5. Všichni – učitel rozdá karty s názvy států a jídel, žáci tvoří dvojice prohlížení obrázků o týdenní spotřebě jídla různých rodin ochutnávka pohoštění hromadná soutěž o nejzajímavější název receptu

Průběh 6. Kvíz pro skupiny – společně zkusí vyplnit 6 velkých plakátů s úkoly (mění si je mezi sebou) potravinová pyramida - zajímavosti o výživě - můj oblíbený jídelníček rostlinná a živočišná potravina co mi chutná a co ne - co jsem včera snědl

Závěrečné hodnocení Hodnocení jak práce, tak vytvořených plakátů.

Těší se na Vás Hana Krátká Petra Opršalová