Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Rozvojová politika EU a podpora podnikání Věra Venclíková EUROPEUM 30. listopadu 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

MLÁDEŽ v AKCI program EU pro neformální výchovu a vzdělávání.
Příprava projektů do zemí mimo EU Seminář Přístup na třetí trhy: Indie - nová šance MSV Brno
PPZRS a projekty vnější spolupráce EU
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Účast ČR na partnerství mezi AKT a Evropským společenstvím – výzvy a příležitosti Dagmar Kubínová zástupkyně ČR v PS Rady pro AKT Stálé zastoupení ČR při.
Svaz průmyslu a dopravy ČR Seminář „Programy a nástroje EU využitelné českými podniky“ Blanka Jakubcová.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Festival Exportu Svaz průmyslu a dopravy ČR jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
Public Private Partnership – PPP 2004 Možnosti získání příspěvků z fondů EU při realizaci PPP projektů v ČR  Ing. Olga Pokorná (Ministerstvo dopravy ČR)
Hospodářská komora hlavního města Prahy Partnerství je součást zdravého podnikání Prezentace pro Městskou část Praha 13.
European Neighbourhood Instrument
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Vnější dimenze energetické politiky EU
Seminář Nástroje vnější spolupráce EU Odbor politik Evropské Unie, MZV ČR 8. prosince 2014 Praha.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
MLÁDEŽ V AKCI Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Co je program Mládež v akci?
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
BusinessCem Praha, 13. prosinec 2011 HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY A PODPORA PODNIKATELSKÝCH AKTIVIT.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
AutoSAP v období AutoSAP v období Co se nám podařilo 2.Kde je nutné pokračovat, zintenzivnit aktivity 3.Priority AutoSAP předpokládané.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Společná obchodní politika EU
Finanční nástroje vnější spolupráce EU Eurocentrum Praha, Odbor politik EU, MZV ČR Ing. Petr Havlík, MBA Mgr. Petra Postlerová.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha Pohled hospodářských a sociálních.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
Fondy vnější spolupráce EU Základní přehled finančních nástrojů dostupných pro období
Asociace sociálního podnikání. Cíle Asociace sociálního podnikání  ASP založena za účelem podpory sociálního podnikání, hledání činností pro sociální.
Konkrétní příklady podpory demokracie a LP: Bělorusko, sociologický náhled a příklad z praxe , FSS MU.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
Vnější vztahy EU RNDr. Oldřich Hájek. Vnější vztahy Co jsou vnější vztahy? Evropská unie je jedním z klíčových hráčů na světové scéně jak v ekonomickém,
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek zástupce ředitele Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí SMO ČR,
Soukromý sektor v rozvojovém rámci po roce 2015 Ivan Voleš, poradce prezidenta HK ČR pro mezinárodní vztahy a člen Evropského hospodářského a sociálního.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Diskuse u kulatého stolu o udržitelných cílech rozvoje ve zdravotnictví.
Program rozvojového partnerství pro soukromý sektor Program studie proveditelnosti ČESKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA Subsaharská Afrika – exportní příležitosti.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
HLAVNÍ HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE VE SVĚTĚ. Za účelem prohloubení a usnadnění ekonomické spolupráce se vytváří HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE. Tyto organizace přispívají.
Fondy vnější spolupráce EU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Nové státy na mapě světa TÉMATICKÝ CELEK:
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA ….
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Vnější investiční plán EU
Finanční příležitosti ve vnější akci EU
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“
Fondy vnější spolupráce EU
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Transkript prezentace:

Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Rozvojová politika EU a podpora podnikání Věra Venclíková EUROPEUM 30. listopadu 2011

Zahraniční rozvojová spolupráce Účelem rozvojové spolupráce s partnery z rozvojové země není POMOC Je to snaha zvýšit úroveň partnera na stupeň, ze kterého je možné SPOLUPRACOVAT: hospodářsky, kulturně, politicky Ideálně = UŽITEK na obou stranách EFEKTIVNOST ZRS Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci 2

Vnější pomoc EU Principy společné všem programům Programování a plán: Identifikace potřeb příjemců pomoci Identifikace možností členských zemí EU Spolufinancování Transparentnost Soutěž o grant či zakázku Kontrolní mechanismy Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci

Potřeby konečných příjemců Evropské rozvojové země Podpora demokratických principů Sdílení zkušeností a znalostí, know-how Rozvoj infrastruktury Země Afriky, Karibiku a Tichomoří (AKT) Podpora demokratických principů a regionální spolupráce Rozvoj trhů Podpora podnikání

I. fáze: Podpora rozvoje trhů Dodavatel plní zadání dárce Příjemce přijímá, nenese odpovědnost

Rozvíjející se trhy

Evropský rozvojový fond (EDF) Dohoda o partnerství Evropského společenství a zemí AKT (1957) Cíl: začlenění zemí AKT do světové ekonomiky ČR do EDF přispěje 115,678 mil. € pro období Nástroje EDF: Centrum pro rozvoj podnikání – Technické centrum pro rozvoj zemědělství – EPA - Dohody hospodářského partnerství Rozvoj správy země, infrastruktury, ekonomiky, podnikání

Evropské instrumenty pro rozvojové země Předvstupní instrument – IPA Evropské sousedství – ENPI Rozvojová spolupráce – DCI Humanitární pomoc Demokracie a lidská práva Společná zahraniční a bezpečnostní politika, Instrument stability

ENPI - European Neighbourhood and Partnership Instrument Východní skupina: Jižní skupina: Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzie, Moldavsko, Rusko, Ukrajina. Alžír, Egypt, Izrael, Jordán, Libye, Maroko, Palestina, Sýrie, Libanon, Tunis.

Energetické společenství (ES) účel rozšíření socio‐ekonomické stability a bezpečnosti dodávek energie, EU a země jihovýchodní Evropy diverzifikuje své energetické zdroje. konečný cíl funkční regionální trh plně implementovaný do evropského vnitřního trhu institucionální rámec a více legislativních jistot pro investory. Partnerské země s EU v dohodě podepsané v r. 2006: Albánie, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Makedonií, Moldavskem, Černou Horou, Srbskem, Ukrajinou a Kosovem. Pozorovatelé: Arménie, Gruzie, Norsko, Turecko

17 členů EDFI aws BIO CDC Group plc COFIDES DEG FINNFUND FMO MFB IFU/IØ Norfund OeEB PROPARCO SBI/BMI Sifem SIMEST SOFID Swedfund MFB SOFID DFI – Rozvojové finanční instituce 11 Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci

Interaktivní prostředek pro klimatické změny ICCF - INTERACT CLIMATE CHANGE FACILITY založeno 13 členy EDFI v r více informací: zrychlený proces schvalování investičním výborem zástupců institucí přispívajících do ICCF návrhy projektů předkládají výboru členové ICCF. projekty zaměřené na obnovitelné zdroje energie a energetickou efektivitu v rozvojových zemích Finance z ICCF mohou být v rozsahu €10 mln - €45 mln na projekt. Kombinované financování prostředky ICCF a předkladatele. Dohoda o financování mezi promotérem a podnikatelem

13 Platforma podnikatelů pro ZRS Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Svaz strojírenské technologie (SST) Asociace podniků českého železničního průmyslu (ACRI) Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Asociace a dvacet individuálních členů, včetně jednoho klastru, tvoří společně komunikační platformu pro více jak 1600 subjektů.

14 Hlavní cíle a aktivity PPZRS Podpora účasti českých firem v rozvojových projektech Implementace zahraničních zkušeností do českého systému ZRS program PPP rozvojových projektů ZRS ČR Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Konzultace Informace Expertizy Vzdělávání

Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci 15 Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Těšíme se na další spolupráci a Vaše úspěchy v rozvojovce