Družstevní bydlení Přednáška č. 11 9. květen 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
Advertisements

Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vznik společenství vlastníků jednotek, práva a povinnosti.
Robin George Collingwood Právní aspekty podnikání
Ekonomická gramotnost
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Komanditní společnost
Právní forma organizace
Zsv.
Rezidenční development a SOSB Stavební fórum, 14. června 2006 Magda Pokorná.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
EKONOMIKA Družstvo Ing. Hana Kročová
Hypoteční úvěr Stavební spoření
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Podnikání – obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Vlastnická struktura českých stavebních firem
BYDLENÍ Všechno má svého majitele FINANČNÍ GRAMOTNOST.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 1 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Společná obchodní politika EU
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Tisková konference Praha, Témata 1. Boj s hospodářskou krizí: Návrh OSMD 2. Rozsudek Nejvyššího soudu zakládající kriminalizaci majitelů.
STÁTNÍ PODNIK.
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Shromáždění delegátů 2015 Projednání úvěrů na opravy bytových domů Pavel Hranáč Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích Hlávkova 23,
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
1 Svaz českých a moravských bytových družstev SČMBD Svaz českých a moravských bytových družstev je zájmovým sdružením bytových družstev a společenství.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
Zpráva o činnosti představenstva, hospodaření družstva za rok 2014 a návrh hospodářsko-finančního plánu na rok 2015 Jaroslav Majer Stavební bytové družstvo.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 14 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 7. Vzdělávací.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Shromáždění delegátů 2017 Projednání úvěrů na opravy bytových domů
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Podpora trhu s nemovitostmi. Česká společnost certifikovaných odhadců majetku 25.listopad 2004 Zbyněk Smejkal.
Další vnitrostátní předpisy
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Autor: Ing. Alice Horáčková
Transkript prezentace:

Družstevní bydlení Přednáška č květen 2006

Historie družstevnictví první družstvo- Rochdalská společnost spravedlivých pionýrů (Anglie) první družstvo na území ČSR- Gazdovský spolek v Sobotišti- první spořitelní a úvěrní družstvo na světe totalitní režim- Zákon o Ústřední radě družstev (ÚRO)- platný od

Historie bytového družstevnictví Do roku 1945 zákon č. 70/1873 Říšského zákoníku o společenstvech výdělkových a hospodářských- možnost zřizovat stavební a bytová družstva. Družstvo bylo charakterizováno jako sdružení osob „potřebujících byt nebo byt hledajících“ Jubilejní fond Státní fond pro péči o malé byty

Po roce milionářská daň 50-tá léta: nejnepříznivější období pro bytové družstevnictví měnová reforma přejmenované na lidová bytová družstva (LBD) LBD téměř ztratila družstevní charakter a po celou dobu byla závislá na dotacích od státu 60-tá léta: družstevní výstavba se stala převažující formou, obrovský zájem o družstevní bydlení zákon č. 94/1988 Sb. o bytovém, spotřebním a výrobním družstevnictví

Po roce 1989 zákon č. 176/1990 Sb. o bytovém, spotřebním, výrobním a jiném družstevnictví- přinesl demokratické prvky do úpravy vzniku a činnosti družstev. Umožnil také vyčlenění pro ty členy organizační jednotky družstva, kteří se stali členy družstva na základě předchozího sloučení- restituce „in integrum“ (návrat do původního stavu) nový obchodní zákoník č. 513/1991 Sb.- nahradil všechny zákony týkající se bytového družstevnictví a stal se platnou a univerzální normou pro všechny druhy a typy družstev zákon č. 42/1992 Sb. o transformaci družstev

Definice družstva Svět: „Družstvo je nezávislým sdružením osob, které se dobrovolně spojily s cílem upokojit své společné ekonomické, sociální nebo kulturní potřeby prostřednictvím organizace, kterou společně vlastní a demokratický řídí.“ ČR: „Družstvo je společenstvím neuzavřeného počtu osob, založeným za účelem podnikání nebo zjišťování hospodářských, sociálních nebo jiných potřeb svých členů¨ (Obchodní zákoník § 221 odst.1 ) rozdíl v účelu a důvodech vzniku družstva

Hospodaření družstva ČR: „Družstvo je právnickou osobou. Za poručení svých závazků odpovídá celým svým majetkem. Členové neručí za závazky družstva. Stanovy mohou určit, že členové družstva nebo někteří z nich mají na základě rozhodnutí členské schůze vůči družstvu do určité výše uhrazovací povinnost přesahující členský vklad na krytí ztrát družstva.“ Mezinárodní družstevní princip: „Družstevníci se podílejí na vytváření majetku družstva a kontrolují jeho využití. Alespoň část tohoto majetku je obvykle v nedělitelném vlastnictví družstva…“ v zahraničí znamená družstvo solidaritu členů, v ČR se jedná jakoby o dva subjekty- družstvo a členové

Mezinárodní družstevní principy samostatnost a nezávislost dobrovolné a otevřené členství demokratické řízení podíl na majetku výchova, školení a informace spolupráce mezi družstvy spoluodpovědnost za společnost

Typy bytových družstev v ČR Lidová bytová družstva (LBD)- historický nejstarší, vnikla transformací z původních bytových družstev existujících již před 2. světovou válkou Stavební bytová družstva (SBD)- vznikla za socializmu v rámci komplexní bytové výstavby Družstvo nájemníků- zakládané za účelem privatizace obecního bytového fondu Investorská bytová družstva- zakládány za účelem výstavby bytových domů výlučně z prostředků svých členů malá bytová družstva- § 245 Obch. z.

Orgány družstva a) členská schůze- nejvyšší orgán b) představenstvo- řídí činnost družstva, je statutárním orgánem, plní usnesení členské schůze, navenek za představenstvo jedná předseda nebo místopředseda c) kontrolní komise- nejméně 3 členy, schází se nejméně jednou za 3 měsíce d) další orgány družstva (dle stanov)

Práva členů družstva- osobní a finanční účastnit se členských schůzí, předkládat v nich návrhy a hlasovat volit či být volen do funkcí v družstvu na přidělení bytu (nebytového prostoru) vyžádat si od orgánů družstva informace o ekonomické činnosti družstva podávat stížnosti kontrolní komisi využívat zařízení, služeb a výhod družstva při vystoupení z družstva obdržet svůj členský podíl v případě zrušení družstva dostat podíl na zbývající částce

Povinnosti členů družstva- osobní a finanční respektovat stanovy, plnit usnesení orgánů družstva dodržovat ostatní vnitrodružstevní předpisy vyhnout se činnostem, které jsou pro účel družstva a jeho cíle škodlivé umožnit pověřeným zástupcům družstva a vstup do bytu za účelem zjištění technického stavu po předchozím oznámení aktivně se podílen ta činnosti družstva splatit základní členský vklad platit pravidelné nájemné za užívání bytu a zálohy na úhradu za poskytovaná plnění související s užíváním bytu podílet se na úhradě ztráty z hospodaření samosprávy eventuelně z hospodaření družstva

Současné trendy I.- převody bytových jednotek do OV Povinnost bytového družstva převést bytovou jednotku bezplatně: pokud družstvu na výstavbu byla poskytnuta finanční, úvěrová a jiná pomoc od státu družstvo, které prošlo transformací a bylo dříve označováno jako „lidové bytové družstvo“ Podmínka- člen bytového družstva vyzval družstvo k převodu vlastnictví jednotky nejpozději do 30. června 1995 povinnost umožnit převod do OV nemají družstva, která vznikla po 28. lednu 1992

Družstevní a vlastnický vztah k bytu- výhody a nevýhody Kontrolní mechanismus družstevní byt- družstva mají povinnost podrobit účetní uzávěrku externímu auditu, pak kontroluje komise a schvaluje členská schůze byt v OV- výsledky hospodaření schvaluje přímo shromáždění vlastníků, není kontrolní komise- může častěji dojít k zpronevěře a zkreslení výsledků hospodaření

Prodej bytu družstevní byt- převod členských práv a povinností spojených s členstvím v bytovém družstvu se provádí na základě dohody o převodu členství. Převod členských práv je osvobozen od platby daně byt v OV- na KN předložena smlouva o převodu nemovitosti a finančnímu úřadu zaplacena daň z převodu nemovitosti

Dědictví družstevní byt- členská práva a povinnosti přechází na dědice. Dědění družstevního bytu je ze zákona osvobozeno od placení dědické daně byt v OV- uhrazena dědická daň, musí se provést odhad tržní ceny bytu a podílu na společných částech domu, ze kterých se výpočet provede

Další skutečnosti: družstevní byt: byt patří družstvu, člen vlastní pouze členský podíl členové neručí za závazky družstva byt nelze použít jako zástavu na půjčku nebo úvěr pronájem- souhlas družstva, obvykle klade další podmínky s tím související při vystoupení z družstva družstevníkovi náleží jen členský podíl- členský podíl je nižší než tržní hodnota bytu

byt v osobním vlastnictví: byt osoby přímo vlastní za závazky společenství odpovídá vlastník bytu veškerým svým majetkem, tedy i svým bytem byt lze použít jako záruku pro hypotéku vlastník může byt pronajímat podle své potřeby vlastník má ze zákona povinnost finančně se podílet na údržbě i opravách domu pro řadu úkonů je nutno platit notáře či právníka