Zvýšení základního kapitálu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Majetek podniku.
Advertisements

Obchodní společnosti.
Bilance a bilanční princip
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Akciová společnost Akciová společnost má základní kapitál tvořený jmenovitými hodnotami vydaných akcií. Tyto akcie odkupují akcionáři a to jsou vlastníci.
Zdroje krytí majetku – osnova přednášky Radmila Herzánová
Cenné papíry kapitálového trhu.
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
Rozvaha banky.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
1 CO MŮŽE PRÁVNÍK UDĚLAT PRO VÁŠ IPO DR. ING. PETR ŠRÁMEK ADVOKÁT.
FINANCE 2014/2015.
AKCIOVÁ SPOLENČOST. Obsah přednášky Cenné papíry Obecně o akciích Druhy akcií Nevydané a nesplacené akcie Založení a. s. Změny ZK v a. s.
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Společnost s ručením omezeným
se vznikem nových společností
Obchodní společnosti II.
Akciová společnost Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Akciová společnost.
10. tématický okruh: Dlouhodobé zdroje financování
ZSV – Obchodní společnosti
Základní zásady Fúze sloučením: jmění zanikající společnosti přechází na existující obchodní společnost, původní společnost zaniká, zániku předchází zrušení.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Snížení základního kapitálu akciové společnosti – základní zásady
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 4: ZÁKLADNÍ SCHÉMATA
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Obchodní společnosti.
Učetní souvislosti obchodního zákoníku
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Komanditní společnost
Základy firemních financí
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Akciová společnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.15 RočníkDruhý.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Akciová společnost. Obsah 1.Historie akciových společností 2.Historie v českých zemích 3.Historie právní úpravy v českých zemích 4.Současná právní úprava.
Základní kapitál - východiska. základní kapitál: tvořen peněžitými i nepeněžitými vklady společníků a je peněžním vyjádřením těchto vkladů. Povinně se.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Akcie a jejich náležitosti Ročník / obor studia:
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Akciová společnost Základní pojmy. Akciová společnost § 243 ZOK (1).... je společnost, jejíž základní kapitál je rozvržen na určitý počet akcií. (2) Firma.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Podnik 4.
Finanční zdroje obchodní korporace
Aktiva a pasiva podniku
Akciová společnost JUDr. Josef Šilhán, Ph.D. katedra obchodního práva
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Právní postavení společníků
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Vklad Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Digitální učební materiál
Obchodní právo I. Akciová společnost
Působnost valné hromady
Postup při zřizování obchodní společnosti
Akciová společnost Výuková prezentace.
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Transkript prezentace:

Zvýšení základního kapitálu MV608K Právo obchodních společností

Zvýšení základního kapitálu akciové společnosti – základní zásady Stoupá číselná hodnota zákl. kap. zapsaná v obchodním rejstříku, zvyšuje se i vlastní kapitál společnosti, tedy rozsah vlastních vázaných zdrojů společnosti Rozhodnutí o rozsahu zvýšení je závislé jen na společnosti, není předepsána žádná minimální částka zvýšení, je však respektována zásada zachování základního kapitálu Zákon neupravuje ochranu třetích osob – zvýšení posiluje finanční stabilitu společnosti Zákon upravuje ochranu právního postavení společníků Rozhodování o zvýšení náleží valné hromadě, ale rozhodováním může být pověřeno i představenstvo

Rozvaha (bilance) AKTIVA PASIVA A. Pohledávky za upsaný základní kapitál A. Vlastní kapitál B. Dlouhodobý majetek A.I. Základní kapitál B.I. Dlouhodobý nehmotný majetek A.II. Kapitálové fondy B.II. Dlouhodobý hmotný majetek A.III. Rezervní fondy, nedělitelný fond a ostatní fondy ze zisku B.III. Dlouhodobý finanční majetek A.IV. Výsledek hospodaření minulých let A.V. Výsledek hospodaření běžného účetního období C. Oběžná aktiva B. Cizí zdroje C.I. Zásoby B.I. Rezervy C.II. Dlouhodobé pohledávky B.II. Dlouhodobé závazky C.III. Krátkodobé pohledávky B.III. Krátkodobé závazky C.IV. Krátkodobý finanční majetek B.IV. Bankovní úvěry a výpomoci D.I. Časové rozlišení C.I. Časové rozlišení

Druhy zvýšení základního kapitálu efektivní zvýšení základního kapitálu, kdy se zvětšuje nejen číselné vyjádření zdroje, ale dochází též ke vzrůstu vnitřních zdrojů společnosti, popř. ke změně právního postavení akcionářů nominální zvýšení, při němž je základní kapitál zvětšován jen ve svém číselném vyjádření, aniž by došlo ke skutečnému růstu majetku, mění se jen volné zdroje na vázané.

Postup při zvyšování základního kapitálu (obecná pravidla) obsah oznámení o konání valné hromady určuje zákon Oznámení upraveno obecně - § 407, § 485 rozhoduje valná hromada alespoň dvěma třetinami hlasů přítomných akcionářů, vyžaduje se též souhlas alespoňdvou třetin hlasů přítomných akcionářů každého druhu akcií, které společnost vydala. Nutné 2/3 hlasů přítomných + 2/3 hlasů vlastníků těch druhů akcií, jejichž práva jsou rozhodnutím dotčena - § 416, 417 o rozhodnutí valné hromady musí být pořízen notářský zápis Rozhodnutí se osvědčuje veřejnou listinou - § 416 odst. 2 ZOK, § 567 – 569 NOZ obsah usnesení je zákonem předepsán Obsah usnesení viz § 475, 498, 507 Účinky zvýšení nastávají dnem zápisu do obchodního rejstříku s výjimkou společností s akciemi přijatými k obchodování na evropském regulovaném trhu - § 464 Účinky zvýšení nastávají dnem zápisu zvýšení do obchodního rejstříku

Údaje na pozvánce na valnou hromadu (oznámení o konání valné hromady) obecné údaje podle ust. § 184a odst. 3 ObchZ údaje shodné s rozhodnutím valné hromady o zvýšení Údaje, které se uvedou vždy, pokud se má rozhodovat o zvýšení Speciální údaje

Způsoby zvýšení Upsáním nových akcií Podmíněné zvýšení základního kapitálu Zvýšení základního kapitálu z vlastních zdrojů společnosti Kombinované zvýšení V ZOK není upraveno

Postup při zvyšování upsáním nových akcií Usnesení valné hromady o zvýšení upsáním nových akcií a zápis tohoto usnesení do obchodního rejstříku Realizace přednostního práva na upisování akcií Úpis akcií neupsaných při přednostním úpisu Splacení emisního kursu Zápis zvýšení do obchodního rejstříku

Postup zvýšení upsáním nových akcií podle ZOK Usnesení valné hromady a jeho zápis do obchodního rejstříku - § 475, 476, 477 Přednostní právo na úpis nových akcií – dosavadní akcionáři(§ 484), stanovami nelze omezit ani vyloučit (§ 487), omezení nebo vyloučení pouze rozhodnutím valné hromady v důležitém zájmu společnosti - § 488, akcinář se přednostního práva může vzdát - § 490 Rozhodnutí VH Přednostní úpis Zbytek podle dohody akcionářů nebo Upíše určitý zájemce Rozhodnutí VH Akcionáři se vzdali přednostního práva Zvýšení dohodou všech nebo Úpis provede určitý zájemce Rozhodnutí VH o vyloučení přednostního práva Zvýšení dohodou akcionářů nebo Úpis provede určitý zájemce Všechny akcie upíše obchodník s cennými papíry - § 489 Splacení emisního kursu nových akcií : § 247, 253 Zápis zvýšení základního kapitálu do obchodního rejstříku

Podmíněné zvýšení Usnesení valné hromady - § 507 ZOK Zápis usnesení valné hromady do obchodního rejstříku - § 508 ZOK Právo z vyměnitelných dluhopisů – na základě písemné žádosti § 509 odst. 1 Uplatnění práv z dluhopisů Právo z prioritních dluhopisů – realizace přednostního úpisu § 509 odst. 2 Zápis zvýšení do obchodního rejstříku - § 510 Na zvýšení se mohou podílet věřitelé podle pravidel v rozhodnutí VH a uplatnit toto právo v úvěrové nebo jiné smlouvě - § 505 odst. 2, § 506

Zvýšení z vlastních zdrojů společnosti Usnesení valné hromady, ověření účetní závěrky auditorem bez výhrad - § 497, 498 Zápis zvýšení do obchodního rejstříku - § 496 odst. 2 Vydání nových akcií a jejich bezplatné rozdělení mezi akcionáře § 499 – § 504 Zvýšení jmenovité hodnoty akcií Listinné akcie Zaknihované akcie Výměna akcií Změna zápisu v evidenci zaknihovaných akcií Vyznačení jejich vyšší jmenovité hodnoty

Zvýšení rozhodnutím představenstva Pověření představenstva nebo správní rady valnou hromadou zvýšit základní kapitál, zákonný limit je ½ dosavadního výše základního kapitálu v době pověření, zvýšit možno i vícekrát v průběhu doby, na niž bylo pověření vydáno až do stanoveného limitu, maximální doba je 5 let - § 511, 512 Zápis pověření do obchodního rejstříku - § 513 Rozhodnutí o zvýšení základního kapitálu – osvědčuje se veřejnou listinou a zapisuje se do obchodního rejstříku - § 515 další postup podle toho, jaký způsob zvýšení byl představenstvem nebo správní radou zvolen

Děkuji za pozornost Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0198 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.