PLÁNOVÁNÍ SPORTOVNÍHO TRÉNINKU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Michal Botek.
TRÉNINK obecné principy úvodní sraz VD – Tři Studně.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Osnova přednášky:
Trénink atletických skoků
Stavba sportovního tréninku
Taktická příprava Michal Lehnert.
Základy sportovního tréninku
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Technická, taktická a psychologická příprava
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
TAKTICKÁ PŘÍPRAVA Teoretická příprava.
Atletická průprava pro canicross
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
ROZVOJ SÍLY II. David Zahradník, PhD.
Trénink běžeckých disciplín
PERIODIZACE Michal Lehnert.
Regenerace ve sportu pedagogické prostředky MUDr.Kateřina Kapounková.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
ATLETIKA přednáška. Požadavky na ukončení studia atletiky 1.Ústní zkouška 2.Praktické splnění vícebojů a metodických výstupů 3.Splnění všech praktických.
Rozdíly v trénování dorostu a žactva. Školení trenérů 3.třídy Hradec Králové
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
R EGENERACE VE SPORTU Anna Vagenknechtová, RVS, 2009.
PERIODIZACE Michal Lehnert.
Sportovní trénink jako proces bio-psychosociální adaptace
Psychologie koučování
STAVBA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Hana Fialová Daniela Šlapáková Tereza Zemanová
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
ŘÍZENÍ SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Řízení sportovního tréninku
TALENT ..
TRÉNINKOVÝ PLÁN A REGENERACE
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
ATLETIKA přednáška.
ROZVOJ VYTRVALOSTI David Zahradník, PhD.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
kondiční příprava v tréninku basketbalistů.
SPECIFIKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU DĚTÍ
MUDr.Kateřina Kapounková
DIAGNOSTIKA TRÉNOVANOSTI
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Téma 13: Finanční plánování
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Organizační formy práce v tělesné výchově
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA.
jen pro vnitřní potřebu
Organizační formy ve školní TV vyučovací jednotka
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
ATLETIKA přednáška.
Rychlostní disciplíny - kraul Tereza Kousalová
PERIODIZACE Stanovení po sobě následujících tréninkových cyklů, jejichž obsah, velikost zatížení a opakování se podílejí v určitém časovém úseku na zvyšování.
Kondiční příprava ve sportu
ATLETIKA přednáška.
Psychologie koučování
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
PERIODIZACE Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

PLÁNOVÁNÍ SPORTOVNÍHO TRÉNINKU David Zahradník, PhD. Projekt: Zvyšování jazykových kompetencí pracovníků FSpS MU a inovace výuky v oblasti kinantropologie, reg.č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0199

Počátky plánování tréninku řecký sportovec Milon už v 6. století př. n. l. Hans Selye známého jako Všeobecný adaptační syndrom, který byl poprvé použit u atletů na konci 50. let 20. století. eustress, což označuje prospěšnou svalovou sílu a růst distress, což je námaha, která může vést k poškození, zničení či odumření tkáně.

Periodizace sportovního tréninku Periodizace je koncept, ne model. Je to systematický pokus získat kontrolu nad tréninkovými adaptačními reakcemi v přípravě na soutěž. Periodizace je organizovaný přístup k tréninku, který zahrnuje progresivní cyklování různých aspektů tréninkového programu během určitého časového úseku Při periodizaci je tréninkový proces rozložen do časových úseků, jejichž velikost se může pohybovat v rozpětí od dnů do měsíců nebo dokonce let. Během každého z těchto časových úseků je zdůrazněn rozvoj konkrétního prvku výkonnosti (např. fyzická kondice, technika atd.)

Roční tréninkový cyklus Nejčastěji se opakující cyklus Není vázán na kalendářní rok Období Hlavní úkol období Přípravné Rozvoj kondice, trénovanosti Předsoutěžní Zvyšování výkonnosti (tapering) Soutěžní Udržení vysoké úrovně výkonu Přechodné Fyzická a psychická regenerace

Roční tréninkový cyklus může mít jeden nebo několik vrcholů ,,Vrcholem,, se rozumí cíl sportovní přípravy (MS, utkání atd.) Jednovrcholový cyklus (MS, OH) Dvouvrcholový cyklus (atletika) Třívrcholový cyklus (tenis) Mutivrcholový cyklus (ligová soutěž)

PŘÍPRAVNÉ OBDOBÍ Jednovrcholový cyklus Dvouvrcholový cyklus SOUTĚŽNÍ OBDOBÍ PŘECHODNÉ OBDOBÍ Dvouvrcholový cyklus Přípravné období Soutěžní období Přechodné období

Přípravné období Zaměřenost na kondici, trénovanost a úroveň techniky Analyticko-syntetický charakter Zpravidla dvě části První část (analytická) trénink jednotlivých složek odděleně, s postupným nárůstem zátěže hlavně objemu Druhá část (syntetická) trénink jednotlivých složek společně, využití speciálních tréninkových prostředků nárůst intenzity při stejném objemu

Předsoutěžní období Toto období se zařazuje 2 - 4 týdny před soutěžním obdobím a nemělo by být příliš dlouhé, aby nevedlo ke snížení motivace Hlavním úkolem je zvýšení výkonnosti Hlavními principy tréninku v předsoutěžním období jsou: Snížení objemu tréninku Vysoká kvalita tréninkového procesu Dostatek času na odpočinek a regeneraci Většina tréninkových cvičení je specifická Kontrolní závody nebo soutěže

Soutěžní období Hlavním cílem je demonstrovat maximální úroveň výkonnosti Během soutěžního období obvykle sportovec soutěží ve vrcholných, nejdůležitějších nebo druhořadých soutěžích. U individuálních sportů dvě fáze U kolektivních sportů pouze jedna fáze Sportovní formu si lze udržet po 2-4 týdny, proto by se vyladění na soutěž mělo uplatňovat pouze pro hlavní závod nebo dvakrát během dlouhé závodní sezóny s regeneračním blokem mezi obdobími sportovní formy.

Přechodné období Období relaxace Trvá standardně 2-6 týdnů v závislosti na délce přípravného a soutěžního cyklu Charakteristika přechodného období: Snížení tréninkové zátěže (intenzita, objem, frekvence) Trénink je založen na všeobecných tréninkových prostředcích, ale měl by být rozmanitý Bez soutěžní činnosti Snaha o udržení dostatečné úrovně kondice Psychologická regenerace

Tréninkové cykly Základní složky periodizace Makrocyklus (2 měsíce až 2 roky) Mezocyklus (2 – 6 týdnů) Mikrocyklus (1 týden)

Mikrocyklus Nejdůležitější a nejfunkčnější nástroj při plánování tréninku MiC je skupina několika tréninkových jednotek Struktura a obsah týdenního mikrocyklu je určena hlavním tréninkových úkolem daného období RTC Typy MiC: Zahajovací Rozvíjející (intenzivní) Stabilizující (akumulační) Kontrolní Vylaďovací Regenerační

Mezocyklus Částečně korespondují s částmi ročního tréninkového cyklu Zahajovací mezocyklus se používá pro začátek ročního tréninkového cyklu. Základní je hlavním typem přípravného období. Předsoutěžní zahrnuje celou dobu předsoutěžního období. Závodní mezocyklus je základním typem pro soutěžní období. Regenerační typ obsahuje větší počet odpočinkových MiC.

Tři týdny zvyšování tréninkové zátěže představují obvyklou hranici pozitivní adaptace a lidské schopnosti snášet stupňovanou námahu bez známek přetrénování a hromadění únavy. Mezocyklus zahajovacího typu pro přípravné období Základní typ mezocyklu pro přípravné období

Předsoutěžní typ mezocyklu Soutěžní typ mezocyklu pro jednotlivé sporty Soutěžní typ mezocyklu pro hry

Makrocyklus Vytvořit systém ročního tréninkového plánu na základě kalendáře soutěží, určit délku jednotlivých období Soubor úkolů pro jednotlivá období RTC a pro kratší časové intervaly Určit poměr všeobecných, speciálních a soutěžních tréninkových prostředků (pro RTC i pro období) Stanovit počet tréninkových jednotek Určit objem a intenzitu zátěže pro celý RTC a rozložení zátěže do jednotlivých období

Děkuji za pozornost