Aplikovaná statistika 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
kvantitativních znaků
Advertisements

EDA pro časové řady.
Odhady parametrů základního souboru
Cvičení října 2010.
Lineární regresní analýza Úvod od problému
Metody zkoumání ekonomických jevů
Regresní analýza a korelační analýza
ANALÝZA VZTAHU DVOU SPOJITÝCH VELIČIN
Růstové a přírůstové funkce
Indexy pojem OA a VOŠ Příbram.
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
kvantitativních znaků
Základy ekonometrie Cvičení září 2010.
Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích
Kvadratická funkce. Co je to funkce Každému prvku x z definičního oboru je přiřazeno právě jedno číslo y z oboru hodnot x je nezávisle proměnná y je závisle.
Lineární regrese.
Regrese Aproximace metodou nejmenších čtverců
Lineární regresní model Statistická inference Tomáš Cahlík 4. týden.
Statistika Zkoumání závislostí
Korelace a elaborace aneb úvod do vztahů proměnných
Závislost Vzájemný vztah dvou veličin
Lineární regrese.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 3 Evropský sociální fond
Lineární regresní analýza
Lineární regrese kalibrační přímky
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Ekonomické modelování Analýza podnikových procesů Statistická simulace je vhodný nástroj pro analýzu stochastických podnikových procesů (výrobní, obchodní,
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Experimentální fyzika I. 2
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Úvod do statistiky VY_32_INOVACE_M4r0117 Mgr. Jakub Němec.
Fitování Konstrukce křivky (funkce), která co nejlépe odpovídá naměřeným hodnotám. - může podléhat dodatečným podmínkám Lineární vs. nelineární regrese.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Základy ekonometrie 4EK211
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Biostatistika 8. přednáška
1 Název celé následující kapitoly Řízení hospodárnosti režijních nákladů.
Korelace.
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Modeling claim size in time via copulas (Gaida Pettere & Tonu Kollo) Mgr. Jan Šváb
V experimentu měníme hodnotu jedné nebo několika veličin x i a studujeme závislost veličiny y. - např. měníme, ostatní x i bereme jako parametry ( , ,
Úvod do praktické fyziky Seminář pro I.ročník F J. Englich, ZS 2003/04.
Aplikovaná statistika 2. Veronika Svobodová
Aplikovaná statistika 2.
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Přenos nejistoty Náhodná veličina y, která je funkcí náhodných proměnných xi: xi se řídí rozděleními pi(xi) → můžeme najít jejich střední hodnoty mi a.
IV..
REGRESNÍ ANALÝZA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Časové řady Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
BIOSTATISTIKA LS 2016 Garant předmětu: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Přednášející: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Cvičící: Ing. Martina Litschmannová,
Základy zpracování geologických dat R. Čopjaková.
Dvojrozměrné (vícerozměrné) statistické soubory Karel Mach.
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
INDUKTIVNÍ STATISTIKA
Interpolace funkčních závislostí
Některá rozdělení náhodných veličin
Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
- váhy jednotlivých studií
Úvod do praktické fyziky
Statistické srovnávání
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Hodnocení závislosti STAT metody pro posouzení závislosti – jiné pro:
Parciální korelace Regresní analýza
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
Lineární regrese.
Interpolace funkčních závislostí
Základy statistiky.
Transkript prezentace:

Aplikovaná statistika 2. Veronika Svobodová email: schneck@email.cz

Organizace výuky 11. 3. 2007 9.20 – 11.50 tutoriál 1 6. 5. 2007 odevzdat POT1 (str. 42) 20. 5. 2007 11.05 – 17.05 tutoriál 3 3. 6. 2007 odevzdat POT2 (str. 76)

Organizace zkoušky vypracování a zaslání POT na adresu: schneck@email.cz POT 1 do dvou týdnů po 2. tutoriálu POT 2 do dvou týdnů po 3. tutoriálu test s použitím programu Excel zadání na webových stránkách příklady (nutné komentáře výsledků, správné spočtení Excelem bez interpretace je nedostačující) teoretické otázky

Literatura Špalek, J.: Aplikovaná statistika II (Distanční studijní opora), MU Brno 2004 Seger, J., Hindls, R., Hronová, S.: Statistika v hospodářství, Praha ETC Publishing, 1998

Obsah předmětu Regresní a korelační počet Časové řady (3. tutoriál) tvorba regresní funkce (1. tutoriál) kvalita regresní funkce (2. tutoriál) Časové řady (3. tutoriál) Souhrnné cenové indexy (3. tutoriál)

Regresní a korelační počet zkoumá situace, kdy výskyt určitého jevu souvisí s existencí jiného jevu v praxi existenci jevu zpravidla ovlivňuje skupina jevů (na ekonomický růst má např. vliv míra nezaměstnanosti, čisté vývozy atd.) závislosti veličin pevné – výskytu jednoho jevu nutně odpovídá výskyt druhého jevu (fyzikální a matematické zákonitosti) volné – výskyt jednoho jevu zvýší pravděpodobnost výskytu druhého jevu (praktické ekonomické úlohy)

Regresní a korelační počet regresní analýza – zkoumá a popisuje jednostranné závislosti příčina  následek korelační analýza – zkoumá a popisuje vzájemnou závislost sledujeme intenzitu závislosti

Regresní a korelační počet zdroje statistických údajů pro regresní a korelační analýzu: jednorázové šetření jednotek ve statistickém souboru (výdaje domácností za potraviny) šetření v pravidelných časových intervalech (nezaměstnanost k prvnímu dni v měsíci) opakované šetření za stejných podmínek (sledování počtu vadných výrobků na jednom stroji)

Regresní a korelační počet cílem regresní a korelační analýzy je nalezení idealizující matematické funkce, která co nejlépe vystihuje charakter závislosti (tzv. regresní funkce) postup regrese: formulace představy o charakteru regrese posouzení vlivu faktorů, které nezahrnujeme vypočtení funkce ze zjištěných hodnot (1. tutoriál) posouzení kvality funkce (2. tutoriál)

Regresní a korelační počet na základě znalosti konkrétní podoby regresní funkce můžeme provádět odhady vývoje zkoumané veličiny interpolační odhady – uvnitř hodnot (ukáží nám, nakolik je zvolená regresní funkce reprezentativní – srovnáním empirických a teoretických hodnot) extrapolační odhady – mimo oblast měření (prognózy)

Regresní a korelační počet tvorba regresní funkce – nejčastěji zkoumáme vztah mezi dvěma ekonomickými veličinami, proto lze jejich závislost zkoumat v rovinném grafu vyneseme hodnoty závisle i nezávisle proměnné do grafu proložíme těmito hodnotami vhodnou matematickou funkci, která je co nejlépe vystihuje mějme na paměti, že model je velmi zjednodušen, nejsou v něm zahrnuty další faktory!

Regresní a korelační počet základní typy regresních funkcí: lineární (přímka) kvadratická (parabola) polynomická logaritmická exponenciální hyperbolická

Regresní a korelační počet lineární regrese je nejužívanější typ regresní funkce při hledání rovnice přímky používáme nejčastěji metodu nejmenších čtverců metoda spočívá v tom, že minimalizujeme druhé mocniny odchylek vyrovnaných (vypočítaných) a empirických (naměřených) hodnot odvození lineární regresní funkce

Regresní a korelační počet příklad 1.1 (str. 23) příklad (Seger): V tabulce jsou uvedeny údaje o hodnotě produkce v 100 000 Kč (proměnná y) a o výši investic v 10 000 Kč (x) v roce 1998 v souboru 12 vybraných soukromých strojírenských firem s počtem zaměstnanců větším než 24. Stanovte rovnici regresní přímky modelující závislost y na x. Jaké hodnotě produkce odpovídá podle regrese hodnota investic 180 000 Kč?

Děkuji za pozornost.