pochází z rodiny maďarského židovského obchodníka narodil se 7. února roku 1870 ve Vídni jako druhé ze šesti dětí jako dítě byl v ohrožení života, když.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
Individuální psychologie
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Individuální psychologie (samostatná psychologická škola Alfreda Adlera významně ovlivněná psychoanalýzou)
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Psychologie osobnosti a sociální psychologie. Alfréd Adler (1870 – 1937)  Zakladatelem druhé vídeňské psychologické školy  Za základní význam v životě.
I. Osobnost v sociálním prostředí-. sociální aspekty osobnosti. II
Těhotenství, dětství a dospívání
Sigmund Freud zkoumání kreativity z hlediska tvořivé osobnosti
Motivační témata a životní příběhy
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zdravá škola.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_419.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Motivační témata a životní příběhy
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL - I. část. P RO ZAČÁTEK TROCHU OPAKOVÁNÍ to ZDRAVÍ? 1. co je to ZDRAVÍ? NEMOC? 2. co je NEMOC? OVLIVNIT? 3. čím můžeme své vlastní.
PORUCHA OSOBNOSTI NARCISMUS
DETERMINISMUS PSYCHIKY OSOBNOSTI Různá pojetí teorie osobnosti
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Moderní rodina. Institut rodiny se mění V ČR transformace – oddálení od tradičního modelu.
Teorie vzdělávání dospělých
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
Alfred Adler Svatava Krejčová C4A.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Náhradní rodinná péče -NRP
VÝZNAM VODY PRO ČLOVĚKA…
ANNA FREUDOVÁ Jakub Novák, C4A Jakub Novák C4A Dorothy a Anna.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Výchova k občanství RODINA
Změny v životě člověka – puberta, dospívání
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Teorie vzdělávání dospělých
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Konflikt, koření života
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Socializace Kejřová.
Teorie a metodika výchovy
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
INDIVIDUÁLNÍ PSYCHOLOGIE – Alfred Adler
12. května 2015, Monika Peterková
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

pochází z rodiny maďarského židovského obchodníka narodil se 7. února roku 1870 ve Vídni jako druhé ze šesti dětí jako dítě byl v ohrožení života, když onemocněl těžkým zápalem plic i proto si zvolil lékařské povolání osudný význam mělo pro Alfreda Adlera setkání se Sigmundem Freudem zemřel 28. května 1937 během přednáškového turné po Skotsku

jsou to znaky, rysy a způsoby chování, které člověk užívá k překonání pocitů méněcennosti a k usilování o nadřazenost životní styl má každý člověk jedinečný, vyplývá z obtíží v našem dětství a ze stanoveného životního cíle metody diagnózy: pořadí sourozenců nejranější vzpomínky „normální“/ „nepřizpůsobivý“ životní styl

jedinec si již v dětství stanoví cíl  vytváří si prototyp – model dospělé osobnosti vzorem se stává nejsilnější osoba v okolí, kterou se jedinec snaží napodobovat nejpodstatnější část výchovy, jde o sociální zájem - Lidé odvážní, sebevědomí, umějí poradit, věří si, že nesnáze překonají nedostatek tohoto pocitu vede k orientaci na neužitečné sféry života

mají příčinu fyziologickou (slabost dětského těla) abnormální pocit méněcennosti se nazývá komplex méněcennosti z méněcennosti se pak může rozvinou komplex nadřazenosti, moci - tendence přehánět své dovednosti překonání slabosti slouží proces zvaný maskulinní protest

Důležitou shledává autor roli sourozenců a jejich pořadí v každé rodině je jedinečné Prvorozené dítě → První dítě se stane středem pozornosti rodičů i prarodičů. Narození dalšího dítěte je velkou změnou, kterou prvorozený pociťuje jako tragédii Druhé či prostřední dítě → druhorozený má v rodině specifické postavení, protože má již stanovenou laťku. Nejmladší dítě→obvykle rozmazlovány, nesnadno si vytvářejí sociální cit