Idea krásy u Platóna Přednáškový cyklus na FFMU, podzim 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Advertisements

Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Základní pojmy celnictví
Některé pojmy teorie grafů I. Příklad: log p ABC = u 0 + u A + u B + u C + u AB + u AC A B C.
Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Název přednášky/cvičení.
Ing. Daniel Konczyna U MARKETING Ing. Daniel Konczyna U
TB Map is not a territory (Alfred Korzybski via G. Bateson: Mysl a příroda, nezbytná jednota.) Vlastnosti plánu města jsou dány vlastnostmi města;
VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.
10. Martin Smíšek 2. A  Jelikož se DHM při jeho užívání opotřebovává a jeho hodnota postupně přechází do hodnoty nových výrobků nebo jiných výkonů.
V krychli ABCDEFGH určete odchylku rovin ABC a BNL
Ernst Mach jako filosof Těleso je komplexem počitků Hlavním principem je ekonomie myšlení.
eklekticismus, novoplatonismus
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
6. Je dobro dáno povinností?
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Friedrich Schelling Martin Mudruňka 7.AG.
1) Určete odchylku přímek AC a CC´
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
KIV/PPA2 1.cvičení Cvičící: Pavel Bžoch.
Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu…
Masarykovo gymnázium.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Teorie čísel a kryptografie
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
Násobení mnohočlenů. c d ab S Obsah velkého obdélníku S = (a+b).(c+d)
Filosofie úvod do problému....
Jsme vstupu na území "tepuyes" (byt sněhové řetězy). ve Venezuele. Zde je Salto Angel, nejvyšší vodopád na světě (Téměř 1000 m, 18 krát vyšší než Niagara).
1 Ověřování environmentálních technologií (ETV), cesta na zahraniční trhy , Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
Ahoj….. Znáte Platóna?. O, promi ň te … Platón pocházel z velmi bohaté rodiny. Vlastním jménem Aristoklés. Jeho u č itelem byl Sókrates.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy Martin Čech Specialista sekce Dispečerské řízení.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
ZAPOJENÍ LOGICKÝCH FUNKCÍ POMOCÍ OBVODŮ NOT, OR, AND, NOR, NAND
KIV/PPA2 1.cvičení Cvičící: Pavel Bžoch. Údaje o cvičícím Pavel Bžoch Kancelář: UL408 Konzultační hodiny: –Středa 12:05 – 12:50 –Čtvrtek 11:10 – 11:55.
Management sportu Obsah kurzu pro trenérskou školu – 2. ročník.
Je dána krychle ABCDEFGH
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_571_OBSAH_ČTVERCE Téma: OPAKOVÁNÍ OBSAHU ČTVERCE.
Z0076 Meteorologie a klimatologie
Příklady z populační genetiky
Sestrojte řez krychle ABCDEFGH rovinou KLN L ... střed hrany AD
Přírodní krása Rakouska...
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – I.část.
Historie vědy Dana Kopencová Eva Štěpánková Lenka Strachotová Milan Novotný.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Platón & „objektivní idealismus“
Název vzdělávacího materiálu: Rovnováhy Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/18 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_41 Vzdělávací.
Vzorce pro druhé mocniny dvojčlenů (a – b)²=(a – b).(a – b)
Dějiny evropského myšlení
„Barokní filosofie“ Racionalismus.
Rekreologie 1 (sylabus)
Dva jsou víc než jeden CZ.1.07/1.2.23/
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Teorie rekreace a výchovy v přírodě
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Autor: Ing. Jitka Michálková
Žáci se seznamují s dovednostmi v jednotlivých věkových obdobích
PLATÓN př. n. l..
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Na Šachtě 497/9, Praha 7 – Holešovice
Sokratés, Platón, Aristotelés
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Novoplatonismus.
II. Setkání se starosty obcí
Jsme vstupu na území "tepuyes" (byt sněhové řetězy). ve Venezuele.
Transkript prezentace:

Idea krásy u Platóna Přednáškový cyklus na FFMU, podzim 2007

požadavky Doporučené čtení (povinné pro ty, kdo nebudou chodit na přednášku): G. Reale, Platón, kap. 5-10, 15, prohlédnout si Dodatek k desáté kapitole, str ; Faidón, 96a-102a; Symposion, 198a-212a (Sókratova-Diotimina řeč), Faidros, 246a-257b (mýtus o „okřídleném vozu“).

První fáze První setkání s přírodními filosofy a důkaz nedostatečnosti a nevhodnosti jejich metody Faidón, 96a-97b Konfrontace s Anaxagorou a důkaz, že jím vypracovaná nauka o rozumu se nemůže patřičně uplatnit, setrváme-li na rovině filosofů přírody (tzn. nedostaneme-li se na novou, vyšší rovinu) Faidón, 97c-99d

Přechod od první fáze k fázi druhé „Druhá plavba“ a přechod od roviny fyzické k rovině metafyzické

Druhá fáze První etapa „druhé plavby“ – přijetí nauky o idejích Druhá etapa „druhé plavby“ – nauka o prvních a nejvyšších principech